Shakira ven el seu catàleg musical

  • La colombiana ha traspassat més de 140 cançons a la companyia britànica Hipgnosis Songs Fund

  • L’artista segueix així els passos de músics com Bob Dylan, Neil Young o Lindsay Buckingham

Shakira, bombolla solidària de Freixenet

Shakira, bombolla solidària de Freixenet

3
Es llegeix en minuts

Shakira s’ha afegit a la creixent relació d’artistes compositors de primera línia que han decidit vendre el seu catàleg de cançons, una llista que en les últimes setmanes ha incorporat també els noms de Bob Dylan, Neil Young o Lindsay Buckingham, exmembre de Fleetwood Mac. En el cas de la colombiana, la destinatària al cent per cent del seu repertori actual (que està integrat per 145 temes) ha sigut Hipgnosis Songs Fund, que és una companyia britànica de gestió de cançons i inversió en propietat intel·lectual de música cofundada el 2018 per Nile Rodgers i Merck Mercuriadis, que en el seu moment va dirigir la carrera de figures com Beyoncé o Elton John.

«Em sento honrada que escriure cançons m’hagi donat el privilegi de comunicar-me amb els altres, de ser part d’una cosa més gran que jo. Sé que Hipgnosis serà una gran llar per al meu catàleg i estic molt feliç d’associar-me amb aquesta companyia dirigida per Merck, que realment valora els artistes i les seves creacions i és un aliat per als compositors [...] que es preocupen profundament per la vida contínua de les seves cançons», ha dit Shakira en un comunicat. 

Tot i que sense oferir xifres de l’import de l’operació, l’empresa ha confirmat a través de les xarxes socials la incorporació de Shakira al seu catàleg, del qual ja formen part Dave Stewart (Eurythmics), Debbie Harry (Blondie), Chryssie Hynde (Pretenders), The Chainsmokers o Mark Ronson.

En els últims dies, la firma també obtenia al 50% els drets sobre el repertori de Neil Yong, unes 1.180 cançons per prop de 50 milions de dòlars, segons va informar una font de la indústria a la revista ‘Variety’. L’operació es va produir en paral·lel amb la que va permetre incorporar així mateix els drets d’autor i publicació de Lindsay Buckingham, unes 160 cançons, cosa que inclou alguns dels èxits que va escriure per a Fleetwood Mac, com ara ‘Go your own way’.

El flux d’aquests moviments s’ha incrementat notablement en les últimes setmanes per part de compositors de tots els estils i pelatges, com va quedar patent quan Bob Dylan va anunciar al desembre que venia els seus drets sobre unes 600 cançons al grup Universal Music Publishing per una quantitat pròxima a uns 250 milions d’euros.

En les últimes hores un altre que repetia el moviment era el líder de OneRepublic, Ryan Tedder, conegut sobretot per ser l’autor o coautor d’alguns dels èxits més grans dels últims anys, com ‘Halo’ i ‘XO’ per a Beyonce, ‘Rumour has it’ d’Adele o ‘Sucker’ de Jonas Brothers.

Segons alguns experts, el nombre més alt d’operacions d’aquest tipus registrat en les últimes setmanes tindria a veure, d’una banda, amb l’aturada de les gires des de fa un any a causa de la pandèmia de Covid-19 (una de les seves principals fonts d’ingressos) i, d’una altra, amb l’arribada a la Casa Blanca del demòcrata Joe Biden i el possible augment dels impostos que graven l’increment de capital.

De l’altre costat, l’interès més gran dels fons per invertir en aquest camp tindria a veure amb el paper predominant que han començat a jugar les plataformes de ‘streaming’, en les quals ja no només es monetitzen les novetats, sinó també el que es diu cançons de repertori, especialment els grans èxits, ara amb una vida més llarga o renovada.

Notícies relacionades

Segons una estimació que va publicar ‘The Wall Street Journal’, els catàlegs musicals s’estan revaloritzant any rere any fins al punt que un repertori pel qual es va poder pagar 41.000 euros podria arribar a estar valorat en milions actualment, en una àmplia forquilla de 4 a 40 milions.

La mateixa Hipgnosis Songs confirmava aquests arguments en la seva salutació de benvinguda a Shakira: «És una creadora excel·lent que ha marcat el camí des del que va ser un gran èxit físic fins ara tenir un èxit més gran en ‘streaming’ que la majoria dels seus col·legues contemporanis. És meravellós per nosaltres donar la benvinguda a la reina de la música llatina i molt més».

Temes:

Música Shakira