TU I JO EN SOM TRES
El meu amant és el que més odio del món
Sembla que està passant bastant inadvertida. No hi ha gran efervescència de comentaris periodístics. Tampoc he vist a la xarxa l’atenció que es mereix. És una llàstima. És una sèrie que hauria de concitar més debat i analítica. Em refereixo a la sèrie ’Dime quién soy’. Des de l’1 de gener ja està penjada, sencera, a Movistar+. Basada en la novel·la homònima de Julia Navarro, retrata la vida, l’aventura existencial, d’una dona singular,Amelia Garayoa, que interpreta amb intensitat i talent l’actriu Irene Escolar. És tremend el tràveling de la seva vida. Filla d’una família benestant, barri de Salamanca, Madrid, abandona Espanya quan la Segona República comença a trontollar i el cop militar ja es perfila. Noucasada, mare d’un nadó, queda subjugada pels ideals d’un jove comunista agent rus. Se’n va amb ell a Paris. D’allà a Buenos Aires, a Moscou, a Berlín, a Polònia, a Itàlia... I a tot arreu viu i pateix les abjectes i criminals perversions anomenades estalinisme, nazisme, franquisme, feixisme... Utilitzada com espia, la seva existència transita per la cruel i assassina degradació de les ideologies. L’absència de la democràcia. Les tiranies. Malgrat tants assassinats i tortures, l’Amelia manté intactes els seus ideals. Són d’altres els que els han corromput. Hi ha un instant terrible, quan es transforma en l’amant d’un jove oficial metge, Max Von Schumann, de la Whermacht de Hitler. Ha d’espiar-lo, i passar a Londres els seus informes. I exclama en un moment de gran angoixa: «Soc l’amant d’un home que representa el que més odio d’aquest món». ¡Ah! És la vida d’una rara i valerosa dona de l’alta burgesia, que ho deixa tot per un ideal de justícia col·lectiva, i la van apallissant tots els totalitarismes.
Avui s’utilitzen neologismes per camuflar la veritat del que passa. L’altre dia a ‘Tot és mou’ (TV-3), Gabriela Serra reflexionava sobre Trump i deia: «¿Per què li dieu populisme? Parlem clar: és neofeixisme». Quanta raó. El populisme és un cabàs gran en què hi cap gent molt diferent. José Figueres Ferrer va ser president de Costa Rica. Era un populista nat. Va fer moltíssim bé al seu país. Encara avui el poble costa-riqueny el recorda amb respecte i emoció. Parlem clar, com reclama Gabriela. I anomenem al feixisme el que és: feixisme.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?