Restriccions sanitàries

El sector musical demana que les entrades de concerts siguin salconduits

Les llibreries reclamen poder obrir el cap de setmana com a comerç essencial

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els sectors de la música i del llibre recorden que la cultura és segura i un bé essencial i reclamen modificacions a les noves restriccions per frenar l’expansió del coronavirus que el Govern implantarà a partir d’aquest dijous i que aquest dimarts ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). D’una banda, l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), referent del sector de la indústria musical amb més de 40 anys d’història, ha demanat que les entrades per a concerts serveixin de salconduits per evitar el confinament municipal.

ARC, que integra les 70 empreses més importants de Catalunya de l’àmbit musical en viu, reclama «solucions que no castiguin encara més el sector, com que les entrades a un espectacle cultural siguin considerades salconduits –un sistema que s’ha utilitzat amb els hotels les últimes setmanes-, per als desplaçaments entre municipis i que també permetin arribar després de les 22.00 hores al domicili».

Confinament per regions sanitàries

Com a alternativa, també proposa «la modificació del confinament perimetral territorial en regions sanitàries com es va fer el juny en les fases 1 i 2 de la desescalada, en lloc de per municipis o comarques.»

L’associació ha assegurat que «la indústria cultural i, concretament, la de la música en directe, ha demostrat per activa i per passiva que no són focus de contagis». Consideren que ja estan complint amb escreix restriccions com la reducció de l’aforament i el límit de persones.

Els professionals del sector temen que «a més de la prohibició que els espectadors d’altres municipis puguin assistir a un acte cultural, hi hagi una altra allau de suspensions de les actuacions previstes durant els pròxims mesos». Aquesta realitat s’agreuja, afegeixen, perquè «teatres i ajuntaments no programaran oferta cultural els pròxims mesos».

El llibre, bé essencial

La resolució del DOGC també afecta les llibreries, que no han sigut considerades una excepció davant la nova norma que obliga a tancar durant el cap de setmana tots els comerços no essencials i, també entre setmana, als que tinguin més de 400 metres quadrats.

La Cambra del Llibre, com avançava aquest dilluns a aquest diari el seu president, Patrici Tixis, i la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, si es confirmava el tancament, ha emès un comunicat per reclamar a la Generalitat que inclogui les llibreries a la llista d’activitats essencials perquè considera «que el Govern incompleix el seu propi acord del 22 de setembre en què considera la cultura un bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva».

Notícies relacionades

La Cambra, integrada pels gremis de llibreters, editors, distribuïdors i de comunicació gràfica, exigeix al Govern «que resolgui aquesta incoherència de manera immediata per evitar que la resolució sobre l’essencialitat de la cultura quedi buida de contingut, no serveixi per a res i, al final, sigui un engany».

Podran obrir si venen premsa

Per part seva, la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Soler, ha comentat, segons informa l’ACN, que les llibreries podran obrir els caps de setmana si venen premsa. Això, no obstant, no és nou, doncs durant el confinament del març, com la premsa sí que és considerada un bé essencial, els quioscos i establiments que venien diaris sí que estaven autoritzats a obrir.