Emoció i risc

Què fer a Barcelona aquest Nadal 2020: la gran oferta de circ

  • Una desena d’espectacles, tant tradicionals com noves apostes creatives, conviuen aquest any a la cartellera
Barcelona    17 12 2020     Icult   Ensayo del numero  de los BarjotsDunkers   baloncesto acrobatico  que se puede ver en el  sectaculo del Circo Raluy este ano  Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 17 12 2020 Icult Ensayo del numero de los BarjotsDunkers baloncesto acrobatico que se puede ver en el sectaculo del Circo Raluy este ano Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’allau d’espectacles de circ convertirà aquest Nadal en el més circense almenys a Catalunya, comunitat on s’acaba d’estrenar el primer museu del circ d’Europa, a Besalú (Girona). Nou propostes s’han programat a Barcelona, amb circ en sala i en carpa. Així mateix el tradicional Gran Circ de Nadal de Girona acull primeres figures internacionals en una edició amb més funcions que mai –14 en cinc dies–, el Circ Històric Raluy ha plantat la seva carpa a Terrassa amb ‘Vekante’ i Los Galindos munten la seva iurta a Sant Celoni, on recuperen l’aclamat ‘Udul’. S’ha de compensar el desastrós 2020 i, malgrat les limitacions de l’aforament al 50%, tots els artistes tenen ganes de retrobar-se amb el públic per Nadal malgrat fer anys que intenten convèncer que el circ, a diferència dels torrons, no és només una cosa per disfrutar en aquest període. «Durant el confinament les companyies ens vam dedicar a crear. Però crear és difícil quan no hi ha recursos. Tinc amics que comencen a treballar en bars perquè no es poden mantenir amb el seu treball», explica Philine Dahlman, codirectora de l’espectacle del Circ d’Hivern de Nou Barris. No és estrany, doncs, que la iniciativa, que manté preus populars, convidi en el seu 25è aniversari a fer donacions quan un compra l’entrada. «Per sort la gent està responent a aquesta petició per poder pagar sous dignes a tècnics i a artistes. Un terç dels compradors està fent donació. És important perquè per més que augmentem el nombre de funcions, amb la reducció de butaques actual no podem aconseguir els mateixos ingressos», reconeix Javier Casado, tècnic de l’Àrea de Circ i Suport a la Creació de l’Ateneu Nou Barris, seu del Circ d’Hivern.

Ateneu Nou Barris: moderna revisió històrica en clau tragicòmica

El Circ d’Hivern ofereix del 19 d’aquest mes al 24 de gener ‘Even the darkness’ (‘Fins i tot la foscor’), una creació col·lectiva de circ contemporani amb sis artistes de diferents disciplines elegits en un càsting. L’obra explora la noció de culpa al llarg de la història. Foscor, llum, teatre de l’absurd, música en directe, dansa, trapezi, contorsionisme i corda volant serveixen per viatjar des de l’edèn bíblic a la societat actual, dominada per les màquines. En escena destaca una rentadora que dona molt joc en aquest xou apte per a tots, però recomanat a partir dels vuit anys. Dirigits per Philine Dahlmann i Eva Ordoñez, de My!Laika, sis destacats intèrprets protagonitzen aquest espectacle amb picades d’ullet al cine d’Almódovar.

Raluy Legacy: circ tradicional amb bàsquet acrobàtic

Amb ganes que el públic torni a somiar i riure el Raluy Legacy torna aquest divendres al Port Vell amb ‘Todo (lo)cura’, circ de tota la vida per primera vegada sense pausa a la meitat de l’espectacle, mascaretes i totes les mesures de seguretat. Circ fet en família on els únics artistes convidats són Barjots Dunkers, aclamat grup francès de bàsquet acrobàtic. Sota la seva carpa, instal·lada fins al 28 de febrer, actuen des dels membres més joves de la cinquena generació Raluy fins als més veterans que tanquen el xou.

CircVOST: adrenalina i aeris a ritme de rock

Circ i rock s’uneixen a ‘Hurt me tender’, potent muntatge de la companyia francesa CirkVOST amb emocions fortes, exercicis sorprenents de força i equilibri, tant a terra com a considerable altura en una carpa de 30 metres d’altura on recreen singulars coreografies aèries. L’eufòria i frescor d’un concert es creua amb la precisió, la força i l’atreviment de 10 sòlids i compenetrats acròbates que el públic podrà contemplar a la carpa que instal·laran a la plaça de Margarida Xirgu del 26 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener.

Mercat de les Flors: sis propostes de circ contemporani

L’espectacle inaugura l’ampli ventall de propostes del ‘Circ d’ara mateix’ al Mercat de les Flors, mostra bianual de circ contemporani prevista inicialment per a la primavera. L’aclamat Quim Girón s’acosta als petits a partir de dos anys amb ‘...i les idees volen’ . MuMusic Circus ofereix ‘Flou Papagayo’, espectacle rodó on tot gira, fins i tot una de les intèrprets penjada dels cabells. Joan Català experimenta amb el ferro a ‘5.100’ amb el públic molt de prop i dempeus, mentre que l’Amer i l’Àfrica utilitzen munts de palla per parlar de les barreres mentals de l’ésser humà a ‘Envà’. Una estètica urbana acompanya ‘Random’, primer espectacle de Joel Martí Melero i Pablo Molina Elbar premiat a Europa, una proposta molt fresca amb dansa, curiosos diàlegs, equilibris sobre cable, contorsionisme i música clàssica. ‘Gender’, espectacle creat per alumnes i exalumnes del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, utilitza l’art del circ per qüestionar les etiquetes de gènere.

TNC: circ poètic entre llibres

El TNC aposta pel circ amb ‘Ex-libris’, un espectacle poètic inspirat en els llibres i la comunicació que recala a la Sala Tallers. Mà a mà, quadrant rus i música en directe s’integren en aquesta delicada proposta recomanada a partir dels sis anys. Firmada per Jordi Serra i Deborah Cobos de la Cia Vöel, aquesta creació és una de les candidates al millor espectacle de sala dels premis Zirkòlika de circ, que es donaran a conèixer el dia 23.

‘Estat d’emergència’: el circ més jove en gira per Catalunya

També artistes de les noves generacions protagonitzen ‘Estat d’emergència’, la primera producció nacional de circ, que després de la seva estrena al Festival Grec, es veurà durant aquestes festes en una gira que recalarà a Olot (el 19 de desembre), a Badalona (el dia 20), a Lleida (per Sant Esteve) i a Vilafranca del Penedès (el 10 de gener del 2021). La proposta, sorgida en plena pandèmia, és un reflex de la lluita dels artistes per seguir endavant en les pitjors circumstàncies. La seva austera escenografia acull una peça que retrata el sotsobre provocat per la pandèmia amb una dramatúrgia que fila, a través de l’humor, l’emoció i la música, exercicis de bàscula, trapezi i de funambulisme.

Notícies relacionades

Gran Circ de Nadal: primeres espases internacionals

El pavelló d’esports de Fontajau de Girona acull ‘Adrenalina’, un xou amb números internacionals protagonitzats per artistes que van al límit. Vint-i-cinc intèrprets de set països diferents protagonitzen el xou on hi ha des de màgia a acrobàcies, algunes de pal aeri. Amb 1.000 places disponibles per al públic, els organitzadors han muntat fins a 14 representacions del 25 al 29 de desembre tenint en compte l’afluència d’anteriors edicions. Hi actuaran, entre d’altres, Alexander Lichner, un crac del trapezi amb mandíbula d’acer; Michael Ferri, el malabarista amb més número de rècords Guinness, i un grup de motoristes que se la juga llançant-se al globus de la mort a tot gas.