Commemoració digital

Concert teatralitzat celebra Beethoven en el seu 250è aniversari

La vida i obra del compositor es fonen en una nova creació d’Igor Cortadellas amb l’orquestra Camera Musicae, dirigida per Josep Pons, que aquest dimecres estrena la plataforma de CaixaForum

ICULT 15 12 2020 CONCIERTO LA CAIXA 250 ANOS DE BETHOVEN FOTO  DAVID CAMPOS

ICULT 15 12 2020 CONCIERTO LA CAIXA 250 ANOS DE BETHOVEN FOTO DAVID CAMPOS / A DAVID CAMPOS

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Aquest 16 de desembre fa 250 anys que naixia a Bonn el compositor Ludwig van Beethoven. Malgrat que l’efemèride s’ha celebrat des de fa mesos, el dia oficial de l’aniversari es commemorarà de manera especial a les sales de concert, com el Palau de la Música i l’Auditori de Barcelona, però també fora de les parets dels auditoris. La Fundació La Caixa convida a celebrar la seva vida i obra a través d’un concert teatralitzat que es penjarà a l’Àgora, plataforma digital de CaixaForum, a partir d’aquest dimecres, a les 12 del migdia. El capitaneja des del podi Josep Pons, director musical del Liceu, i la realització és obra d’Igor Cortadellas, el mateix ‘mag’ que al principi de temporada va descobrir una altra manera de penetrar en la clàssica amb l’experiència immersiva ‘Symphony’. 

L’objectiu és posar en relleu la connexió entre la revolucionària música de Beethoven i la nostra societat segles després, així com el seu esperit de lluita i la seva defensa de la llibertat. Tres actors –Xavier Ruano, Borja Espinosa i Quim Ávila– s’encarreguen de posar en context la seva vida i obra, interpretant tant el compositor com altres personatges de la seva època. Les seves aparicions s’intercalen amb diversos passatges musicals. El concert comença amb un passatge d’‘Egmont’ i finalitza amb la ‘Novena simfonia’, fent un recorregut que posa en relleu el context en el qual Beethoven va crear algunes de les seves obres més representatives.

«Beethoven ens continua sorprenent perquè parla de valors universals. Al centre de la seva obra hi ha l’ésser humà», ha assegurat Pons, que dirigeix amb ímpetu els músics de l’orquestra Camera Musicae, els cors Barcelona Ars Nova i Cor Madrigal i altres destacats solistes catalans: Marta Mathéu, Anna Tobella, David Alegret i Josep-Ramon Olivé. Junts interpreten el final de la ‘Novena simfonia’, aquest ‘Himne a l’alegria’, el primer fragment coral inclòs en una simfonia, que s’ha convertit en emblema de la Unió Europea.

Notícies relacionades

També toquen fragments de la ‘Cinquena simfonia’ o la ‘Segona simfonia’, més coneguda com a ‘Pastoral’, que Beethoven va compondre el 1802 després d’un esforç infructuós per conservar la seva capacitat auditiva, obstacle que no li va impedir continuar creant. El pianista Daniel Ligorio toca el tercer moviment del ‘Concert emperador’, que va consagrar Beethoven i rivalitza amb Miquel Massana quan es reviuen els duels pianístics del geni de Bonn amb altres músics de la seva època.  

Aquest projecte, amb idea i guió d’Albert Gumí i David Puertas i dramatúrgia i direcció escènica d’Anna Llopart, intenta acostar la vida i obra de Beethoven d’una altra forma, pensant en el públic del segle XXI. En època del compositor la música només es podia escoltar en directe. Ara, en el seu 250è aniversari, aquest compendi de la vida i obra del revolucionari creador estarà a l’abast d’un clic. L’esperit de Beethoven continua viu i s’adapta als nous temps.

Temes:

Música