Propostes de regal i lectura

150 llibres recomanats per aquest Nadal

  • Literatura, assaig, història, novel·la negra, gastronomia, fantasia, còmic, llibre il·lustrat, per a joves i nens..., una selecció de títols per a tots els gustos i per encertar en les lectures i regals de Nadal i Reis

150 llibres recomanats per aquest Nadal
30
Es llegeix en minuts

Per oblidar i alegrar una mica aquest any coronavíric en aquestes línies trobaràs la nostra selecció de recomanacions per llegir i regalar aquest Nadal i ReisLiteratura, assaig, història, novel·la negra, gastronomia, fantasia, còmic, llibre il·lustrat i, sí, també novetats lligades a la pandèmia. Això sense oblidar unes propostes pensades per als petits que pots veure aquí.

Un món de lectures per evadir-se:

  • Narrativa en castellà

  • Literatura catalana

  • Narrativa traduïda

  • Novel·la negra

  • Supervendes

  • Fantasia

  • Llibre il·lustrat

  • Assaig

  • Història

  • Biografies i memòries

  • La biblioteca de la pandèmia

  • Música, cine, arts i cultura pop

  • Còmic

  • Idees gastronòmiques

Narrativa en castellà, per Elena Hevia

SIMÓN. Miqui Otero Blackie Books. 23 €. Una educació sentimental de noi de barri, entre la Barcelona postolímpica i la crisi del 2008, relatada amb una sàvia barreja de vella èpica de capa i espasa i una quotidianitat entre gamberra i nostàlgica. Miqui Otero se supera a la seva última novel·la.

VIDA DE GUASTAVINO Y GUASTAVINO. Andrés Barba. Anagrama. 16,90 €. A finals del segle XIX, l’arquitecte valencià Rafael Guastavino es trasllada a Nova York sense parlar una sola paraula d’anglès, amb uns diners de procedència delictiva i la intenció de patentar la volta catalana. Un deliciós assaig especulatiu a l’estil de Jean Echenoz. 

LOS ANCIANOS SIDERALES. Luis Mateo Díez. Galàxia Gutenberg. 19,90 €. L’última novel·la de l’últim Premio Nacional de las Letras Españolas, Luis Mateo Díez, se situa aparentment en una residència de gent gran dirigida per unes amables monges, però les coses que passen tenen molt més a veure amb un univers paral·lel i surrealista.

UN VERDOR TERRIBLE. Benjamin Labatut Anagrama. 18,90 €. L’autor xilè reuneix en aquests relats una sèrie d’històries desmesurades de com la ciència es mou a cop d’atzar o amb teories que voregen l’embogiment i aproximacions pròximes a la màgia. Un llibre excel·lent difícil de classificar.

CRÍMENES EJEMPLARES. Max Aub Reino de Cordelia. 24,95 €. Edicions dels llegendaris microrelats d’Aub –«Lo maté porque era de Vinaroz»– n’hi ha moltes, però aquesta s’anuncia com la definitiva. Inclou 12 crims, 3 suïcidis i 7 epitafis inèdits, a més de les il·lustracions de Pedro Arjona i l’edició crítica de Pedro Tejada Tello.

COMO POLVO EN EL VIENTO. Leonardo Padura Tusquets. 22,90 €. Un dels millors llibres de Padura –amb el permís d’‘El hombre que amaba a los perros’–, en què retrata la diàspora cubana, ja sigui a Miami, als Estats Units; Puerto Rico o Espanya, a partir d’un grup d’amics a qui el temps i les circumstàncies canvien els ideals de joventut. 

PANZA DE BURRO. Andrea Abreu Barrett. 17,90 €. Amb 25 anys, la canària Andrea Abreu ha fet parlar molt amb aquest debut novel·lístic, una història senzilla que segueix l’amistat de dos adolescents i en què es mostren sense embuts unes inquietuds que rarament apareixen il·luminades en la literatura.

LA MADRE DE FRANKENSTEIN. Almudena Grandes. Tusquets. 22,90 €. La cinquena entrega dels ‘Episodios Nacionales’ d’Almudena Grandes se situa en un psiquiàtric en la immediata postguerra on es troba ingressada la mare d’Hildegart Rodríguez, una exaltada que va voler controlar la vida de la seva superdotada filla i, al no aconseguir-ho, va decidir assassinar-la.

UN AMOR. Sara Mesa Anagrama. 17,90 €. Nat, una dona solitària, arriba a un poble on tots la tracten amb una subtil hostilitat. En aquest entorn tan dur, Nat, que al seu torn arrossega una ferida, no tardarà a protagonitzar un amor que, com sol passar amb Sara Mesa, és del tot inusual.

DIARIO DE UN VIEJO CABEZOTA. Pablo Martín Sánchez. Acantilado. 22 €. Situada a Reus l’any 2066, l’excel·lent escriptor que és Martín Sánchez s’imagina a si mateix com un avi que des d’un vell manicomi de la ciutat es resisteix a l’evacuació a què ha sigut sotmesa la península Ibèrica. Culminació d’una trilogia autobiogràfica.

LA FORASTERA. Olga Merino. Alfaguara. 17,90 €. A un poble del sud espanyol profund arriba l’Angie, una dona de tornada de moltes coses, en allò que sembla que podria ser l’última estació d’una fugida enlloc. Amb aquest drama rural sense estridències Olga Merino ha firmat la que és, sens dubte, la seva millor novel·la.

LA OSCURIDAD ES UN LUGAR. Ariadna Castellarnau Destino. 18,90 €. Catalana trasplantada a l’Argentina durant anys, l’autora demostra la seva personal veu en aquest inquietant llibre de relats beneït pel seu col·lega Mariana Enriquez. Aquestes històries ordeixen fantasies estranyes, reflex dels personatges que les poblen. 

Literatura catalana, per Anna Abella

LA CASA DE FOC. Francesc Serés. Proa. 20,90 €. Amb aquesta novel·la, flamant II Premi Proa, Serés descobreix al lector la poc coneguda vall del Ser, a la Garrotxa profunda, on ell mateix ha viscut diversos anys. D’aquesta realitat sorgeixen personatges com un professor nouvingut a la zona el 2007, en plena crisi, que es relacionarà amb la família d’un respectat saurí, Jordi de cal Sol, un avi amb la saviesa per trobar aigua.

IGNOT. Manuel Baixauli. Periscopi. 18 €. Guanyadora del Premi Llibreter, la novel·la de l’autor de ‘L’home manuscrit’ revela un món insòlit de creadors fracassats i genis solitaris per descobrir en una atmosfera onírica, inquietant i desconcertant en la qual Baixauli se sent reconfortat. Una ficció metaliterària que reflexiona sobre egos i vanitats i treu punta al món editorial. 

TIRANT LO BLANC. Joanot Martorell. Proa. 24,90 €. El gran llibre de cavalleries, elogiat per Cervantes a ‘El Quixot’, té «sexe, drogues i rock&roll perquè té Eros, Tànatos i és literatura», recorda el lingüista Màrius Serra, autor d’aquesta versió completa en català actual del clàssic medieval. Un altre plus: ofereix una innovadora proposta de quatre itineraris de lectura, un com a aperitiu, un altre d’essencial, un pels episodis amorosos i un altre pels bèl·lics.  

OBRA COMPLETA. TEATRE I POESIA. Joan Maragall. Edicions 62. 45 €. Més de mig segle després de l’edició de Selecta, amb aquest volum, en versió crítica d’Ignasi Moreta i Lluís Quintana, arriba la recuperació de l’Obra Completa de l’autor català, de mans d’un grup d’especialistes de l’Arxiu Maragall, que impulsa el projecte. Aquest primer títol reuneix tota la seva poesia i teatre, amb notes que relacionen les peces amb la vida de l’autor i ajuden a entendre-les millor.

GERMANES / HERMANAS. Imma Monsó / Ignasi Font. Univers / Catedral. 18 €. La Rita lamenta haver acceptat, com cada any, organitzar el sopar de Nadal, en el qual no falta l’omnipresent Gendre (que sorprendrà tots), la Germana, els nens i Palmira, que durant anys va treballar, per a la família. L’autora de ‘La dona veloç’ torna amb un relat emmarcat en aquestes festes, i il·lustrat per Ignasi Font, en una nova línia de l’editorial que tindrà continuïtat.

L’ESTIUEJANT / TOT EL QUE HI VEIG. Josep M. Fonalleras. Edicions Vitel·la / L’Avenç. 18,50 / 12 €. Escenes viscudes i observades, moments fulgurants, feliços i tristos, recorren els versos de ‘L’estiujant’, primer llibre de poesia de l’escriptor i articulista d’EL PERIÓDICO, que compta amb il·lustracions de Leonard Beard. I també amb dibuixos, en aquest cas de Marc Vicens, és una altra novetat de Fonalleras, ‘Tot el que hi veig’, on comparteix una mirada personal davant algunes obres d’art.

EL CÀSTIG. Guillem Sala. L’Altra Editorial. 18 €. La Sandra, una professora d’institut del barri de Sant Andreu, a Barcelona, arrossega una història difícil amb la seva família i una relació que no acaba de funcionar. A l’instant que se sent atreta per un col·lega, s’obsessiona amb un dels seus alumnes, Izan, que necessita la seva ajuda. És la nova trama, plena de culpes, de l’autor de ‘La fuga de l’home cranc’.

DOLÇA INTRODUCCIÓ AL CAOS / DULCE INTRODUCCIÓN AL CAOS. Marta Orriols. Periscopi / Lumen. 17,50 / 17,90 €. Una reflexió de l’autora d’‘Aprendre a parlar amb les plantes’ sobre l’avortament voluntari i la maternitat, o la no-maternitat, vehiculada pel dilema d’una parella que s’enfronta a un embaràs no desitjat. La culpa, les contradiccions i els sentiments posen en perill els protagonistes. 

EL RAI DELS INNOCENTS. Quim Español. Edicions de 1984. 18 €. Després de ‘Francesca’, el poeta de Girona torna a la novel·la amb un retrat psicològic de l’innocent recull de situacions que el mateix autor ha viscut com a professor. El David és un adolescent que intenta sobreviure en una escola d’éssers marginals on les drogues, el racisme, el masclisme i el xoc de religions estan a l’ordre del dia.  

SOMNIS DE VALPARAÍSO. Jaume Benavente. Bromera. 19,95 €. Vincles silenciosos, misteris, amors i venjances s’entrellacen a la ciutat xilena que dona títol a la novel·la, com teranyina en la qual s’enreda Enrique Giralt, d’origen català, a qui el seu pare va abandonar 25 anys enrere. L’obra ha guanyat el Premi València Alfons el Magnànim de narrativa.

BOULDER / BOULDER. Eva Baltasar. Club Editor / Literatura Random House. 16,90 €. Segona entrega del tríptic que Baltasar va iniciar amb ‘Permagel’ i on torna a indagar en la solitud. La novel·la aborda el tema de la maternitat en una parella de dones. Una vol ser mare, l’altra cedeix als desitjos de la seva companya per amor però acaba veient el nounat com un obstacle en la seva relació.

PARE DE RATES. Joan Barceló. Comanegra. 18 €. Recuperació d’una de les obres més radicals i autobiogràfiques de Barceló, mort el 1980, als 24 anys. Una novel·la atípica, exemple de la contracultura catalana i un prodigi lingüístic que retrata una societat que acaba de sortir de la dictadura i on un jove rebel, de padrastre militar, acaba entre drogues i amors tòrrids.

Narrativa traduïda, per E. H.

EL BANQUET ANUAL DE LA CONFRARIA DELS ENTERRAMORTS / EL BANQUETE ANUAL DE LA COFRADÍA DE LOS SEPULTUREROS. Mathias Enard. Empúries / LHR. 22,90 €. Al gran escriptor i premi Goncourt Mathias Enard mai se’l troba al mateix lloc en què se’l va deixar. Aquesta faula sobre la força de la naturalesa i la consideració de l’home com un petit peó inserit en ella, que beu de la filosofia oriental i la tradició clàssica francesa, és tot un plaer lector.

COM EL TEMPS / CLIMA. Jenny Offill. Amsterdam / Asteroide. 18,95 €. Després del seu descobriment amb ‘Departament d’especulacions’, la prosa fragmentària i essencial de la nord-americana es torna a posar en marxa per explicar d’una forma més elusiva que directa les nostres pors i inquietuds elevades a categoria generacional.

TARDOR / OTOÑO. Ali Smith. Periscopi / Nórdica. 19,50 / 19 €. Amb el rerefons insolidari del Brexit, Ali Smith fixa la seva mirada en relacions càlides i poc convencionals per mostrar la seva estranyesa davant l’actual Gran Bretanya. Primera entrega d’una tetralogia titulada a ritme de les estacions que acaba de guanyar el premi Llibreter. En català també es pot trobar ja la segona entrega, ‘Hivern’.

LO QUE QUEDA DE LUZ. Tessa Hadley. Sexto Piso. 19,90 €. Escriptora de culte, la veterana Tessa Hadley desembarca aquí amb aquesta novel·la de tall clàssic, al més pur estil ‘british’, que segueix l’amistat de dues parelles al llarg dels anys i té com a rerefons la dificultat dels homes de valorar l’èxit professional de les seves parelles.

PICKWICK. Charles Dickens.Univers. 49,50 €. Recuperació en format de luxe de l’obra que va fer rodar l’univers Dickens. Un total de 1.600 pàgines (en edició bilingüe i la traducció canònica de Josep Carner) de pur plaer lector per disfrutar de les aventures dels amics del club liderats pel senyor Pickwick, una mena de don Quixot anglès si al de la trista figura li hagués agradat la bona taula. 

CUENTOS GÓTICOS COMPLETOS. Arthur Conan Doyle. Alba 36 €. Trenta-quatre relats que el pare de Sherlock Holmes va escriure entre 1880 i 1922. Es tracta d’històries populars, sovint fantàstiques en què es passegen mòmies, unicorns, animals estranys, a banda que es produeixen misterioses desaparicions i suïcidis induïts.

EL SILENCI / EL SILENCIO. Don DeLillo. Edicions 62 / Seix Barral. 16 €. En aquest moment de confusió, els lectors necessitàvem que el gran mestre nord-americà de la literatura postmoderna, que ha basat la seva escriptura en la idea que la nostra civilització se’n va en orris, ens regalés una nova ficció. DeLillo en té prou amb poc més de 100 pàgines per fer-ho.

LA VIDA MENTIDERA DELS ADULTS / LA VIDA MENTIROSA DE LOS ADULTOS. Elena Ferrante. La Campana / Lumen. 19,90 €. Després de la seva exitosa tetralogia ‘Dues amigues’, la misteriosa Elena Ferrante explora en la seva nova novel·la, la més autobiogràfica segons les seves paraules, el procés iniciàtic cap a l’edat adulta d’una adolescent que forma part d’una ‘bona’ (o no tant) família burgesa.

EL COLIBRÍ. Sandro Veronesi. Periscopi / Anagrama. 20,90 €. Sandro Veronesi ha rebut el seu segon premi Strega (el primer va ser per ‘Caos calmo’) per aquesta novel·la que retrata el seu protagonista amb la lleugeresa de l’ocell del títol i la capacitat de poder aixecar-se i refer-se després de patir terribles pèrdues.

DESPERTAR A L’INFERN / PÁNICO AL ALBA. Kenneth Cook. Malas Herbes / Sajalín. 19,90 / 19 €. Recuperació d’una novel·la de culte de la literatura australiana que dibuixa una fi del món molt personal d’un mestre atrapat en la seva pena en un poble perdut de l’Austràlia més profunda, on només semblen regnar la violència i el tràfic d’alcohol.

GRM BRAINFUCK. Sibylle Berg. AdN. 21 €. Aquesta novel·la distòpica, però no tant, que ha guanyat tots els premis a Suïssa, reuneix reconcentrades totes les pors a què ens enfrontem –l’atur juvenil, la dictadura de la vigilància, la societat deshumanitzada– i que semblen haver arribat per quedar-se. Molt recomanable.

Novel·la negra, per A. A.

ROTOS. Don Winslow. Harper Collins. 21,90 €. Aquest mestre del gènere i ferotge antitrumpista mai s’ha mossegat la llengua, capaç de penetrar en els submons de la droga en títols com ‘El poder del perro’ que el van posar a la diana dels narcos. Aquestes sis novel·les curtes i precises condensen tot el seu univers en un còctel de corrupció, tràfic, venjança, crims i denúncia del, per posar només un exemple, tracte als immigrants a la frontera de Mèxic.   

FUEGO NOCTURNO. Michael Connelly. AdN. 19 €. No menys anti-Trump que Winslow i un altre dels grans de la novel·la negra, l’experiodista de successos de Los Angeles també denúncia les debilitats de la societat nord-americana. Aquí és la mort real d’un indigent la que desencadena la investigació del seu cèlebre detectiu Harry Bosch, ara ja jubilat, que comparteix protagonisme amb la intrèpida policia Renée Ballard. 

LA NOCHE DE PLATA. Elia Barceló Roca 20,90 €. Flamant guanyadora del Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, Barceló diversifica la seva prestigiosa ploma cap al gènere fantàstic i, ara, el negre. I fosca, i protagonitzada per Carola Rey Rojo, una policia que arrossega fantasmes propis, és aquesta trama ambientada a Viena: aquí, el 1993 desapareix una nena espanyola en un mercat ambulant de Nadal i, el 2020, troben esquelets infantils al jardí d’una casa.  

SOL DE SANG. Jo Nesbo Proa / Reservoir Books. 18,90 €. Amb el seu detectiu Harry Hole aparcat està sent un any fructífer per al ‘supervendes’ noruec, i d’acord amb els títols, també sagnant: a l’estiu va publicar ‘Sang a la neu’, protagonitzada per un assassí a sou i antiheroi, i ara, també amb un estil semblant a Jim Thompson, ‘Sol de sang’, en què un altre sicari rebel traeix el seu cap.

COLINAS DE CALIFORNIA. Lee Goldberg RBA. 19 €. Estrena a Espanya d’aquest guionista de sèries televisives com ‘Monk’, que ha arribat per quedar-se gràcies a aquesta sèrie protagonitzada per Eve Ronin, principiant a l’equip d’homicidis de l’oficina del xèrif de Los Angeles, un reducte de masclisme. Aquí formarà tàndem amb un veterà policia en un cas en què, a priori, no hi ha cadàvers però sí una casa banyada en sang.    

UN TÍO CON UNA BOLSA EN LA CABEZA. Alexis Ravelo.Siruela. 19,95 €. Claustrofòbica i literalment asfixiant és aquesta insòlita trama de l’autor canari en què, com bé descriu el títol, al protagonista, Gabrielo, un alcalde corrupte en una societat corrupta, uns lladres l’han deixat lligat amb una bossa d’escombraries al cap. Víctima i alhora investigador que intenta dilucidar qui hi ha rere la seva imminent mort. De Ravelo, Alrevés recupera ‘Morir despacio’, quart cas d’Eladio Monroy.

MATERIA OSCURA / EL ARTE DEL CRIMEN. Philip Kerr Salamandra Black / RBA. 21 / 19 €. Dues obres del desaparegut mestre escocès fins ara inèdites a Espanya recorden que hi ha un Kerr més enllà de Bernie Gunther a l’Alemanya nazi. La primera és, curiosament, una intriga històrica al Londres de 1696, amb un investigador a l’estil de Sherlock Holmes, publicada el 2002. La segona, del 2014, una trama àcida i hitchcockniana al voltant d’un escriptor milionari sospitós de matar la seva dona.

EL SEGUNDO JINETE. Alex Beer Maeva. 20,90 €. L’autora austríaca, fins ara inèdita a Espanya, presenta aquesta prometedora sèrie d’apocalíptics auguris ambientada a la mísera i famolenca Viena d’entreguerres i protagonitzada per August Emmerich. Aquest inspector, que arrossega ferides de la primera guerra mundial, es nega a creure que un captaire s’hagi suïcidat.

TEMPS MORT. Llort Alrevés. 18 €. El periodista i escriptor barceloní, un dels cinc finalistes del I premi Paco Camarasa per ‘Herències col·laterals’, torna a la col·lecció Crims.cat amb aquesta història d’un barceloní a la trentena que ha heretat una mansió a Nova Orleans d’una parent que ni sabia que tenia. Gasta els seus estalvis per travessar l’oceà però allà el sorprèn una inexplicable pandèmia... Una trama transgènere, entre el ‘noir’, la ciència-ficció i el terror psicològic.

NO TE N’ESCAPES / NO HAY MANERA DE ESCAPAR. Boris Vian i Oulipo. Univers / Caja Negra. 8,99 €. Va ser amb la confiança dels hereus de Boris Vian que, dècades després de la seva mort, els escriptors de l’experimental grup Oulipo van acabar aquesta novel·la negra inacabada del versàtil autor d’‘Escopiré sobre la vostra tomba’. Un projecte inèdit sobre un veterà de Corea que veu com les seves primeres amants són assassinades.

L’ESGUARD DE LA BÈSTIA. Quim Gómez Llibres del Delicte. 17,50 €. Al barri de Sant Antoni de Barcelona, l’inspector Pasqual Balasch, que investiga un cas de maltractament aparentment fàcil de resoldre, es veurà assetjat pels seus fantasmes del passat. Obra mereixedora del I premi Vilassar de Noir de novel·la negra en català.

LA MORT BLANCA. Ragnar Jonasson Grup 62. 19 €. Segona entrega de la pentalogia Islàndia negra protagonitzada pel policia Ari Thór. Mentre ell i els seus col·legues s’enfronten a problemes personals, una jove reportera investiga la mort d’un home a cops en un tranquil fiord.

SET MENTIDES / SIETE MENTIRAS. Elizabeth Kay. Columna / Planeta. 19,90 €. El debut d’aquesta autora britànica va ser la novel·la més venuda a l’última fira del llibre de Londres: un ‘thriller’ psicològic en què caben temes com l’anorèxia, la maternitat i la demència. Una mentida que portarà a una altra i una altra i una altra marcarà les vides de dues amigues íntimes.

LA MUJER DEL BOSQUE. John Connolly Tusquets. 19,90 €. El mestre dublinès, capaç d’entrellaçar el gènere policíac amb fantasmes i elements sobrenaturals sense que a ningú li sembli increïble, ordeix una nova història del detectiu Charlie Parker. Després del desglaç, apareix a Maine el cadàver d’una jove que havia donat a llum poc abans de morir, però no hi ha rastre del nounat.

REY BLANCO. Juan Gómez-Jurado. B. 20,90 €. Amb ‘Reina roja’ i ‘Loba negra’ el supervendes madrileny ha consolidat una legió de lectors (un milió, apunten els seus editors). Manté aquí la figura clau del seu èxit i del tauler que anuncia el títol: Antonia Scott, l’«ésser més intel·ligent del món», com li agrada qualificar-la a Gómez-Jurado. 

Supervendes, per E. H.

LÍNIA DE FUEGO. Arturo Pérez Reverte. Alfaguara. 22,90 €. Pérez Reverte obre el foc aquesta vegada amb una novel·la que converteix la gran i decisiva batalla de la guerra civil, la de l’Ebre, en una història d’aventures i gestes bèl·liques. La seva teoria de fons és que lluitar per l’esquerra o la dreta depenia abans de la teva localització que de les teves idees.

LA CIUTAT DE VAPOR / LA CIUDAD DE VAPOR. Carlos Ruiz Zafón. Columna / Planeta. 17,90 €. Mort inopinadament el juny passat, aquest llibre en què es recull la narrativa breu de Ruiz Zafón (amb quatre peces inèdites) serveix per recordar-lo. En tots els relats ressonen bona part de les peripècies i els personatges de la tetralogia del Cementiri dels llibres oblidats

LAS BARBAS DEL PROFETA. Eduardo Mendoza. Seix Barral. 18 €. Originalment aquest text va ser una animada conferència sobre el que va significar per a l’autor l’ensenyament de la història sagrada a l’escola i com aquesta va fer germinar el seu gust per la paraula i les narracions i el va convertir en escriptor. No falta el toc irònic, marca de la casa de l’autor.

LES TENEBRES I L’ALBA / LAS TINIEBLAS Y EL ALBA. Ken Follett. Rosa dels Vents / Plaza & Janés. 24,90 €. El 1989, Follet publicava la seva novel·la més coneguda, ‘Els pilars de la Terra’, a la qual va afegir tres entregues més, ambientades en èpoques posteriors a la ciutat de Kingsbride. Ara s’ha traslladat a finals del segle X per abordar una preqüela en què no falten incursions vikingues.

AQUITANIA. Eva García Sáenz de Urturi. Planeta. 21,90 €. L’últim premi Planeta col·loca Elionor d’Aquitània, reina consort de França i posteriorment d’Anglaterra, al mig d’una intriga policíaca. L’autora basca assegura haver-se inspirat en una ficció com ‘El nom de la rosa’ per reinvindicar la mare de Ricard Cor de Lleó.

MUJERES DEL ALMA MÍA. Isabel Allende. Plaza & Janés. 17,95 €. Una nova entrega de l’autora que ara té la necessitat d’aprofundir en les seves idees feministes mentre passa revista a les dones importants de la seva vida, com la seva mare, la seva filla Paula o la també morta agent literària Carmen Balcells, a més de les escriptores que l’han marcat. 

Fantasia, terror i ciència-ficció, per Ernest Alós i A. Abella

ELS LLIBRES DE TERRAMAR. EDICIÓ COMPLETA IL·LUSTRADA. Ursula K. Le Guin / Charles Vess. Minotauro. 50 €. 1.300 pàgines poblades de mags, dracs i éssers de fantasia que habiten el llegendari món creat per l’autora nord-americana. Un macrovolum, repuntat per més de 50 làmines en blanc i negre i a color de l’artista Charles Vess, que reuneix les sis novel·les i diversos relats, entre ells un d’inèdit en espanyol, a més d’un nou pròleg de Le Guin i una conferència que va fer a Oxford el 1992. En català, Raig Verd ve publicant també la saga. 

GUÀRDIES! GUÀRDIES!. Terry Pratchett. Mai Més. 18,95 €. La fantasia humorística de Terry Pratchett encara no ha arribat al nivell de reconeixement que mereix en aquestes latituds. Les primeres traduccions al català dels llibres que obren les subsèries de les bruixes (‘Igualtat de ritus’) i la Guàrdia, així com la imminent sèrie sobre aquesta última, haurien de generar un ‘revival’ del ‘Discworld’ de l’escriptor britànic mort.

SUBSOLAR. Emilio Bueso. Gigamesh. 36 €. Alguns es resisteixen al pas d’Emilio Bueso de l’horror i la distòpia a la ciència-ficció plena de sarcasme de la seva trilogia ‘Los ojos bizcos del sol’, que remata amb ‘Subsolar’. Treguin-se manies i disfrutin de les burrades que deixen anar personatges com El Trapo, les aventures en un remot planeta i les reflexions subjacents sobre la decadència de les societats o el transhumanisme.

EL RITMO DE LA GUERRA. Brandon Sanderson. Nova. 34,90 €. L’autor jove que (per incompareixença del que hauria de ser el seu competidor, Patrick Rothfuss, en aturada creativa) s’ha convertit en la gran referència de la fantasia èpica amb més màgia que èpica, està ampliant cada vegada més el seu públic lector. El quart volum de la que serà la seva sèrie de 10 novel·les ‘El archivo de las tormentas’ hauria de ser un estímul per començar pel primer per als seus nous lectors (els qui el segueixen ja s’han llançat a les llibreries per continuar immersos en l’univers altament alternatiu del Cosmere). 

EXHALACIÓ / EXHALACIÓN. Ted Chiang. Mai Més / Sexto Piso. 22,50 €. Rarament un llibre de ciència-ficció, i encara més de relats, capta l’atenció de la crítica i el lector allunyat del gènere. Ted Chiang ho ha fet amb els seus relats que van des del coqueteig amb Borges a l’alta especulació física. Segur que es queden amb ganes de més: segueixin amb ‘La historia de tu vida’ (Alamut), on trobaran el conte en què s’inspira la pel·lícula ‘The arrival’. 

STEPHEN KING. GUIA IL·LUSTRADA DEL MESTRE DEL TERROR. Matthieu Rostac i François Cau. Lunwerg. 25 €. «¡Benvinguts al Maine de Stephen King! ¡Disfrutin de l’estada!», convida aquesta bíblia del mestre del terror. Sustentada en il·lustracions, aquesta didàctica guia d’aire pop enfronta les adaptacions de les novel·les de King amb l’obra original, de ‘Carrie’ a ‘El resplandor’, passant per ‘Misery’ o ‘La milla verde’.  

LA INSURRECCIÓN DE ROSALERA. Tad Thompson. Runas. 19,50 €. Segona entrega d’un títol que està descobrint a molts la puixant creativitat de l’afrofuturisme. En un futur pròxim, d’aquí a uns 50 anys, una infestació alienígena a Nigèria està apropiant-se de la humanitat (bé, els EUA s’han desconnectat i no sabem què passa allà) d’una manera menys subtil que les trífides de Wyndham.

EL DIABLO Y EL MAR OSCURO. Stuart Turton. Ático de los libros. 19,90 €. Si el seu debut, ‘Las siete muertes de Evelyn Hardcastle’, ja va cridar l’atenció, Turton torna a reivindicar la transversalitat entre gèneres: negre, misteri, terror i aventures, amb aquesta premiada novel·la ambientada al segle XVII, que té Joseph Conrad i Sherlock Holmes com a referents. Samuel Pipps, un famós detectiu, viatja amb el seu guardaespatlles en un inquietant barco per ser jutjat d’un crim imperdonable però desconegut. Dimonis, motins, bruixes, tempestes... i morts.  

LES HISTÒRIES DEL MAG SETNE I ALTRES RELATS SOBRE L’EGIPTE FANTÀSTIC. Roger Fortea (ed.). Males Herbes. 32 €. Un conte atribuït al príncep Setne, fill del faraó Ramsès I, obre aquesta antologia de relats, alguns d’inèdits, on no falten malediccions, mòmies, màgia i misteris de l’Antic Egipte ni firmes de Poe, Conan Doyle, Lovecraft, Houdini o l’espiritista Ada Goodrich-Freer. També textos grecs, coptes i medievals, tot amb introduccions de l’egiptòleg Roger Fortea, que coordina el volum.

UN POCO DE ODIO. Joe Abercrombie. Runas. 24,90. Imaginin ‘Germinal’, ‘Oliver Twist’ o ‘Els miserables’ (les novel·les, no el musical) en un món propi de la fantasia èpica, amb bastanta menys màgia de l’habitual, molt més realisme social de l’esperable i la dosi de violència bruta indispensable en el seu autor, Joe Abercrombie. De tot això, una barreja de pobresa i revolució urbana en una revolució industrial alternativa i de cops d’espasa i intrigues cortesanes, surt ‘Una poco de odio’, amb una segona entrega per a d’aquí a pocs mesos. 

REINAS DEL ABISMO. VV.AA. Impedimenta. 24,95 €. Com avisa el subtítol, ‘Cuentos fantasmals de las maestras de lo inquietante’, aquesta antologia reivindica 16 autores de misteri i terror els noms de les quals es van perdre en antigues revistes ‘pulp’, entre elles Frances Hodgson Burnett, Marie Corelli, Sophie Wenzel Ellis, Greye La Spina o Margaret St. Clair.

LOS SERES HUECOS 1. Guillermo del Toro i Chuck Hogan. AdN. 19,90 €. Després de la trilogia de la Foscor, el cineasta torna a formar tàndem amb el novel·lista Chuck Hogan per terroritzar propis i estranys amb una altra saga transversal: una agent novella de l’FBI veu com un ens espectral sorgeix del cos del seu company, a qui s’ha vist obligada a disparar. És el desencadenant per descobrir els éssers buits.

Llibre il·lustrat, per A. A.

CANCIÓN DE NAVIDAD EN PROSA Y OTROS CUENTOS NAVIDEÑOS. Charles Dickens / Arthur Rackham. Alba Editorial. 22 €. L’avar senyor Scrooge torna a casa per Nadal a les pàgines d’aquesta cuidada edició del clàssic i ho fa acompanyat no només dels esperits del Nadal passat, present i futur sinó també de les imperdibles il·lustracions en color d’Arthur Rackham de 1915. De propina, cinc dels relats menys coneguts de Dickens entorn d’aquestes festes.  

LA SEGUNDA GUERRA MUNDIAL. UNA HISTORIA GRÁFICA. Antony Beevor / Eugènia Anglès i Gonzalo Pontón. Pasado & Presente. 39 €. Més de 2.000 il·lustracions a carbonet d’Eugènia Anglès componen aquesta monumental reconversió en assaig gràfic d’un dels llibres de referència de l’historiador Antony Beevor, qui ha revisat al detall imatges i textos, aquests últims, adaptats per Pontón. Una manera d’acostar la història, bèl·lica però també humana, a aquells que tenen mandra d’enfrontar-se a un llibre amb massa lletra. 

DE RATONES Y HOMBRES. John Steinbeck / Rébecca Dautremer. Edelvives. 38,75 €. L’obra del Nobel, passada pel portentós pinzell de l’autora francesa, que torna a brodar un cuidadíssim volum de més de 400 pàgines il·lustrades, en les quals ha utilitzat una paleta de 74 llapis de colors i guaixos per viatjar als anys 30, als Estats Units de la Gran Depressió: bordells, esclaus, misèria, jazz, la vida als ranxos...

BATMAN. LA HISTORIA DEFINITIVA... Andrew Farago i Gina McIntyre. Norma. 69,95 €. ‘La historia definitiva del Caballero Oscuro en el cómic, el cine y más allá’: així resa el subtítol d’aquesta monumental i llaminera edició de gran format, un autèntic tiberi visual d’il·lustracions i fotografies repuntat de pestanyes, documents extraïbles exclusius, desplegables i ‘gadgets’. Un luxe irresistible per a qualsevol seguidor de l’Home ratpenat. 

LA VIDA IL·LUSTRADA. Lisa Aisato. B de Blok. 26,95 €. La infància, l’adolescència, la joventut, la vida adulta, la maduresa, la jubilació, el final... il·lustració a il·lustració, i frase a frase, transcorre tota una vida per les pàgines d’aquest màgic àlbum, elegit pels llibreters noruecs com el millor llibre del 2019, de l’autora de ‘La nena que va salvar els llibres’.

ATLAS DE LAS ISLAS IMAGINARIAS. Huw Lewis-Jones (Ed.). Libros del Zorro Rojo. 26,90 €. / ATLAS DE INFORTUNIOS EN EL MAR. Cyril Hofstein. Geoplaneta. 23,95 €. Si els va agradar ‘Atles d’illes remotes’, de Judith Schalansky (Nòrdica – Capità Swing) no deixin passar aquestes dues oportunitats. Al primer àlbum, 68 il·lustradors proposen un viatge al seu arxipèlag somiat cartografiat amb ploma i pinzell. En el segon, dins de la nombrosa col·lecció d’imaginatius atles de Geoplaneta, més de 30 històries de naufragis, descobriments i misteris que encara intriguen els marins.  

30 PAISAJES DE LA GUERRA CIVIL. Eladio Romero i Alberto de Frutos. Larousse. 35,90 €. Avisen els autors que aquesta no és una història de la guerra civil. És més aviat una foto fixa de 30 escenaris diferents i en moments concrets del conflicte, com la Barcelona en els primers dies de l’alçament, la batalla de Belchite o la caiguda de Madrid. Un atractiu àlbum visual i dinàmic en el qual se succeeixen els testimonis directes, les referències bibliogràfiques, els mapes i les cronologies.

MUJERES EN EL ARTE. Rachel Ignotofsky. Nórdica i Capitán Swing. 25 €. Amb el subtítol de ‘50 intrèpides creadores que van inspirar el món’ arriba aquest nou àlbum marca de la casa d’aquesta il·lustradora nord-americana després de ‘Dones de ciència’, ‘Dones en l’esport’ o ‘Quadern de ciència’. Un homenatge a escultores, pintores, fotògrafes, dissenyadores i arquitectes... algunes de famoses, com Frida Khalo i Lee Miller, però d’altres encara per reivindicar, com Harriet Powers, una brodadora de vànoves del segle XIX.  

ODISEA. Homero / Calpurnio. Blackie Books. 24,90 €. Impagable aquesta reinventada versió de Samuel Butler de l’obra homèrica, repuntada amb 500 il·lustracions del creador de Cuttlas, dins de la nova col·lecció ‘clàssics alliberats’ de Blackie, enriquida amb ‘La versió de Penèlope’, de Margaret Atwood i comentaris de Nick Cave, Dante, Kafka, La Fontaine, Josep Pla o Ovidi. I d’aquest últim, una altra proposta, ‘Heroidas’, les cartes d’amor de les heroïnes homèriques i clàssiques, il·lustrada per Paula Bonet (a Univers i, en castellà, a Catedral. 18 €), que també rescata SM com ‘Cartes de les heroïnes’, amb dibuixos d’Ana Santos (14,94 €) per a més grans de 14 anys.

LOS SECRETOS DE LAS BRUJAS. J. Légére, E. Whyte i Laura Pérez. Errata Naturae. 19 €. / BRUJAS. GUERRERAS. DIOSAS. Kate Hodges i H.Lee-Merrion. Libros del Zorro Rojo. 23,90 €. Dos acostaments gràfics al món i la història de la bruixeria, el primer a càrrec de la il·lustradora Laura Pérez (primer premi Ojo Crítico de còmic); el segon, amb un enfocament que fusiona feminisme i mitologia. Tots dos reivindiquen la figura de les dones que durant segles han sigut perseguides o demonitzades en societats patriarcals. 

CUANDO LA RIQUEZA SE CODEABA CON EL HAMBRE. Paco Villar. Ajuntament de Barcelona. 20 €. La Barcelona de postguerra era tant la de les sales de festa, salons de te, cines, i ‘music-halls’, com la dels prostíbuls, l’estraperlo i la misèria. Villar, autor de títols lligats a la capital catalana com ‘Historia y leyenda del Barrio Chino', 'La criolla' o 'La ciudad de los cafés’, aconsegueix un fresc de la vida nocturna i la doble moral de l’època esquitxat de fotografies impagables.

MAPAS DEL CRIMEN. Drew Gray. Siruela. 29,95 €. De 1811 a 1911, aquest historiador britànic ha disseccionat com un CSI un centenar de crus assassinats i crims que van commocionar la societat de l’època. Ho ha fet amb profusió de fotos, retalls de premsa, informes policials, mapes i il·lustracions que el converteixen en un singular volum que revela els inicis de la investigació policial.

Assaig, per E. H.

MÉXICO INSURGENTE. John Reed. Capitán Swing / Nórdica. 28 €. Una formidable edició il·lustrada per Alberto Gamón d’una de les obres capitals del periodista John Reed –l’altra és ‘Deu dies que trasbalsaren el món’, sobre la revolució russa–. El nord-americà es va fer amic de Pancho Villa i va escriure una entregada crònica.

NO DIGUIS RES / NO DIGAS NADA. Patrick Radden Keefe. Periscopi / Reservoir Books. 22,90 €. Sens dubte un dels llibres estrella d’aquesta temporada. Un reportatge periodístic sobre els ‘troubles’ a Irlanda del Nord, centrat en l’assassinat per l’IRA d’una dona viuda i amb deu fills, confident de la policia. Es llegeix com una novel·la policíaca però és pura història recent.

L’INFINIT DINS D’UN JONC / EL INFINITO EN UN JUNCO. Irene Vallejo. Columna / Siruela. 18,90 €. Tot i que va aparèixer a finals del 2019, aquest assaig que ha guanyat el Nacional de la seva categoria, ha sigut un inesperat fenomen editorial. Aquesta emocionant declaració d’amor al llibre segueix la seva història amb amenitat i molta passió des dels temps clàssics.

CONTRA LA IGUALDAD DE OPORTUNITADES. César Rendueles. Seix Barral. 19 €. Tot i que durant anys ens han explicat que la meritocràcia és la vara de mesurar l’ascens en la nostra societat, la veritat és que les desigualtats socials reals amb prou feines deixen la menor escletxa per fer-ho. L’aclaridor Rendueles ho exposa en un assaig necessari. 

LA ERA DEL CAPITALISMO DE LA VIGILANCIA. Shoshana Zuboff. Paidós. 38 €. Catedràtica emèrita del Harvard Business School, Zuboff aborda una monumental anàlisi de l’última transformació del capitalisme que ha centrat els seus esforços en el control de la informació dels nostres desitjos. Així, en comptes de ciutadans ens convertim en clients.

EL EVANGELIO DE LAS ANGUILAS Patrik Svensson. Asteroide. 19,95 €. El suec Patrik Svensson rememora els dies de la seva infància en què sortia a pescar anguiles amb el seu pare i alhora integra al relat un tractat històric i naturalista sobre aquest estrany i viscós animal, amb una sexualitat que durant anys va intrigar els científics.

EL DON DE LA SIESTA. Miguel Ángel Hernández. Anagrama. 8,90 €. Una reflexiva i amena defensa de la migdiada, que habitualment ha sigut associada a l’ociositat. No obstant, l’excel·lent Hernández proposa aquest parèntesi en la productiva com una manera ‘cool’ de transformar el nostre ritme habitualment desbocat.

REINA DEL GRITO. Desirée de Fez. Blackie Books. 18,90 €. Un curiós joc de miralls en què l’autora relata les seves pors més íntimes vinculades a una perspectiva de gènere, que alhora s’apuntalen a les pel·lícules de terror més conegudes en què la dona és habitualment la víctima: la dona que crida.

PARIS REVIEW. Diversos autors. Acantilado. 85 €. La llegendària revista en llengua anglesa ‘The Paris Review’ va ser fundada a la capital francesa el 1953 pel nord-americà George Plimpton, que la va dirigir durant 50 anys. Les entrevistes que s’hi van publicar i que ara recull aquesta magnífica edició en dos volums inclouen la millor literatura del segle XX.

CARAS DE LA MUERTE. Byung-Chui Han. Herder. 25 €. El filòsof de moda, el coreà Byung-Chui Han, que escriu en alemany i viu a Berlín, repassa tot el corol·lari que acompanya la mort d’un ésser estimat i alhora documenta aquest procés gràcies a les seves lectures d’Adorno, Heidegger, Derrida, Lévinas, Kafka i Handke.

LA VIDA EXPLICADA PER UN SAPIENS A UN NEANDERTAL. Juan José Millás i Juan Luis Arsuaga. Alfaguara. 18,90 €. Humor, enginy i saviesa es donen cita en la conversa, alhora culta i arran de terra, mantinguda entre l’escriptor i el paleoantropòleg. L’objecte de la trobada és pensar com ha evolucionat la nostra vida sabent que els humans tenim un 4% de neandertal dins nostre. 

RABIA. Bob Woodward. Roca 21,90 €. Concebut com un apèndix de ‘Miedo. Trump enla Casa Blanca’, ‘Rabia’ cobreix els primers set mesos de la pandèmia i aporta documents tan surrealistes com la correspondència entre el president i Kim Jong Un. I tot amb el segell del gran Woodward.  

Història, per A. A.

VIDES CATALANES QUE HAN FET HISTÒRIA. Borja de Riquer (ed.). Edicions 62. 28 €. Són 120 biografies les que reconstrueix aquest divulgatiu i alhora rigorós macrovolum en què han participat un centenar d’especialistes coordinats per l’historiador Borja de Riquer, en línia amb el seu ‘best-seller’ del 2018 ‘Història mundial de Catalunya’. Són vides que han contribuït a construir 2.000 anys d’història de Catalunya, des de l’esclau Luci Licini Segon i el seu amo, a la Barcino romana, fins a Montserrat Roig.

LAS BRIGADAS INTERNACIONALES. Giles Tremlett. Debate 27,90 €. Amb una ingent investigació que l’ha portat a documents inèdits d’arxius russos i a recollir testimonis dels últims supervivents, l’historiador i periodista traça la història del que probablement és l’exèrcit transnacional més important des de les croades, el que es va aliar en defensa de la República durant la guerra civil espanyola.

SANGRE EN EL FORO. Emma Southon. Pasado & Presente. 25 €. Els assassinats van marcar, sens dubte, la història de l’antiga Roma. La historiadora britànica persegueix el sagnant rastre sobre el qual es va construir l’imperi, des de Rem fins a la mort de Lucrècia que va crear la república, passant per la de César, però també d’una societat on matar estava a l’ordre del dia, des de la sorra mateixa dels gladiadors.

UN MUNDO EN LLAMAS. Fernando Cohnen. Crítica 21,90 €. Entre 1914, el començament de la Gran Guerra, fins a 1945, el final de la segona guerra mundial, hi va haver altres conflictes bèl·lics: la guerra civil espanyola o la invasió japonesa de Manxúria. El periodista Fernando Cohnen estudia el sagnant període per entendre el món que va quedar després i en què estem instal·lats avui, amb l’herència feixista, nazi i populista i la crisi econòmica i social.

VIKINGOS. Neil Price. Ático de los libros. 34,50 €. Llibre de l’any d’història segons, ‘The Times’, l’assaig d’aquest arqueòleg i catedràtic suec es basa en els últims descobriments per dibuixar un retrat fidel d’aquests comerciants, pirates, exploradors i colonitzadors nòrdics i respondre alguns dubtes que encara persisteixen sobre una civilització que es va estendre des de la caiguda de l’imperi romà al segle XII.

HOLOCAUSTO GITANO. María Sierra. Arzalia. 21,95 €. Sovint, davant les xifres aclaparadores del genocidi dels jueus a mans dels nazis queden oblidats molts col·lectius que també van patir l’extermini programat per Hitler. Un d’aquests és el poble romaní, que va perdre mig milió de membres. La historiadora espanyola posa llum sobre aquest episodi ignorat i menys conegut, que també va incloure esterilitzacions, espoli de béns i experiments mèdics a banda de l’assassinat massiu.

HISTORIA SECRETA DE LA BOMBA ATÓMICA. Peter Watson. Crítica 24,90 €. ¿Com va sorgir i com els científics van descartar la idea de construir una arma nuclear que en realitat no era necessària per posar fi a la segona guerra mundial? I, ¿com un grup de poderosos conspiradors va decidir construir i fer servir la bomba atòmica? El periodista i historiador ho explica esgrimint documents desclassificats els últims anys.

LOS EUROPEOS. Orlando Figes. Taurus. 27,90 €. L’historiador britànic rastreja els orígens d’una cultura europea comuna destacant com va ser l’expansió del ferrocarril el que va ajudar a difondre-la i consolidar-la des del segle XIX. Per això se sustenta en el triangle amorós de l’escriptor rus Ivan Turguéniev, la soprano Pauline Viardot i el seu marit, el traductor i mànager Louis Viardot.

LA HISPANO-SUIZA. ESPLENDOR Y RUINA DE UNA EMPRESA LEGENDARIA. Jordi Nadal. Pasado & Presente. És l’últim llibre del referent de la historiografia de l’economia Jordi Nadal, que moria el 8 de desembre als 91 anys. Aquí va fer una detalladíssima anàlisi de la història de la luxosa marca de cotxes, una feliç anomalia en la història industrial d’Espanya, que va fabricar els avions que van decantar la Gran Guerra del costat dels aliats. 

TODAVÍA SEGUIMOS AQUÍ. Esther Safran Foer. Paidós. 21 €. La investigació de la mare de l’escriptor Jonathan Safran Foer, que va investigar en les ferides de l’Holocaust en la seva família és una de les novetats que recuperen la memòria de l’Alemanya nazi. A l’altra cara de la moneda hi ha ‘La guerra de Inge’, de l’autora Svenja O’Donnell, que va fer el mateix bussejant en la vida de la seva àvia alemanya, que va patir les represàlies de l’avançada russa. El seu testimoni inaugura la nova col·lecció ‘El tiempo vivido’, de Crítica (19,90 €).  

Biografies i memòries, per E. H.

EL FILL DEL XÒFER / EL HIJO DEL CHÓFER. Jordi Amat. Ed. 62 / Tusquets . 18,50 €. Inspirant-se en el ‘Limónov’ de Carrère, Jordi Amat retrata una època, la del pujolisme, a través de la trajectòria vital de l’insà Alfons Quintà, periodista de referència durant la Transició a Catalunya, amb una estrepitosa caiguda que va tenir com a colofó el seu suïcidi, no sense abans assassinar la seva ex. Imprescindible.

UNA TIERRA PROMETIDA. Barack Obama. 27,90 €. Se sol dir que Obama és a més un excel·lent escriptor professional. El seu últim llibre així ho ratifica. Aquest relat autobiogràfic de la seva formació, la seva entrada en la política fins a culminar en la seva elecció com el primer president negre dels Estats Units és un document d’excepció.

EL NIÑO SECRETO DE LOS DALÍ. José Ángel Montañés. Roca 20,90 €. Semblava que de la vida excèntrica de Salvador Dalí ja es coneixia tot, però el periodista José Ángel Montañés posa llum a un episodi bastant desconegut que l’humanitza. De com el pintor i Gala es van encaterinar d’un nen de Cadaqués i fins i tot van arribar a voler-lo adoptar.

VASILI GROSSMAN Y EL SIGLO SOVIÉTICO. Alexandra Popoff. Crítica 24,90 €. Biografia del reporter i escriptor rus, autor de la monumental ‘Vida i destí’, obra cabdal censurada pel règim soviètic. La novel·la en realitat era una bilogia, la primera entrega de la qual, ‘Per una causa justa’, Grossman volia que es digués ‘Stalingrad’. I així es titula l’edició que ara treu Galaxia Gutenberg, lliure de la censura del KGB. 

HISTORIA DE MI VIDA. Giacomo Casanova. Atalanta. 145 €. La mare de totes les autobiografies la va escriure Giacomo Casanova, que ha passat a la història més per les seves arts amatòries que per la qualitat de la seva escriptura. És l’hora de corregir l’error amb aquesta monumental edició que ara es recupera en un estoig amb tres volums i la sensacional traducció de Mauro Armiño. 

La biblioteca de la pandèmia, per E. H.

DIARIO DE LA ALARMA. Lorenzo Silva. Destino. 17,50 €. Al llarg dels primers 50 dies de la pandèmia, en el més cru del confinament, Lorenzo Silva va portar un diari en què es retrata com a ciutadà alhora que dona testimoni dels relats de dolor i sacrifici de qui està en la primera línia sanitària.

CAMBIEMOS DE VÍA. LECCIONES DE PANDEMIA. Edgar Morin. Paidós. 14 €. Amb 99 lúcids anys, el pensador francès encara té forces per posar negre sobre blanc les seves idees sobre aquest cataclisme sanitari. Morin es declara fill de totes les crisis del segle XX i per això, malgrat advertir dels perills, assegura no haver perdut l’esperança. 

PANDEMOCRACIA. Daniel Innerarity. Galaxia Gutenberg. 14,90 €. La pandèmia ens està obligant a pensar de forma global i per tant de manera transnacional, afirma el pensador bilbaí Daniel Innerarity, que assenyala la paradoxa que un virus que ens afecta tots revela també la profunditat de les nostres desigualtats.

EL CRISPAVIRUS. Ernesto Ekaizer. Espasa 19,90 €. Poc s’imaginava el periodista i tertulià Ernesto Ekaizer que ell mateix seria un dels afectats per la Covid –malaltia que ha superat feliçment– quan va escriure aquesta crònica sobre com la pandèmia ha sigut un esperó més en la crispació i polarització de la política espanyola.

EL PACIENTE CERO ERAS TÚ. Juan Carlos Monedero. Akal. 10 €. Una reflexió per part de l’exlíder de Podem dirigida al món que ens quedarà quan passi la pandèmia. Es tracta de concebre un futur en què els ciutadans apostin per una participació més directa i activa per evitar les traces del capitalisme salvatge.

US VULL EXPLICAR UNA COSA / TENGO ALGO QUE CONTAROS. Bea Galán. Columna / Destino. 12,90 €. Professora d’ESO, Galán ha bolcat les seves idees en aquest llibre d’urgència en què anima els seus alumnes a treure ensenyaments de l’experiència del confinament: la seva fórmula és animar els nois i noies que siguin alhora ambiciosos, que no arrogants, i exigents.

CONTEMPLACIONES. Zadie Smith. Salamandra. 13,30 €. L’autora anglesa que poc abans de la pandèmia va deixar Nova York, on vivia, analitza les conseqüències socials des d’una perspectiva absolutament íntima i personal. Els guanys del llibre aniran a parar a oenagés d’ajuda a les desigualtats provocades per la Covid.

Música, cine, arts i cultura pop, per Ramón Vendrell

SATÁN ES REAL. LA BALADA DE LOS LOUVIN BROTHERS. Charlie Louvin. Es Pop Ediciones. 19,95 €. Per molt que la ploma (esvelta) de l’escriptor professional Benjamin Whitmer faci tolerables per al públic del country aquestes memòries del germà petit dels pioners Louvin Brothers, això no deixa de ser una novel·la digna de Donald Ray Pollock: pobresa rural, un pare cabró, religió opressiva, gòspel blanc, alcoholisme, bogeria ‘on the road’... i unes veus encara meravelloses.

KITCH. Anthony Joseph. Entre Ambos. 20 €. Com a «biografia de ficció» de Lord Kitchener, as del calipso, ho defineix l’autor. Fórmula que en el 99,9% dels casos resultaria ser un fàstic, però que aquí suposa una joia literària i una immersió en la fascinant música de gueto de Trinitat i Tobago que no et deixarà indiferent.

EN EL CAMINO DE BOB DYLAN. Suze Rotolo. Barlin Libros. 20,90 €. Suze Rotolo va ser la noia que surt del braç d’un jove cantautor de Duluth, Minnesota, a la portada de ‘The freewheelin’ Bob Dylan’. Aquí s’explica ella mateixa molt més enllà d’aquell moment icònic i resulta ser una dona molt interessant, filla de rojos empestats pel mcarthysme, un grup amb les seves xarxes de solidaritat, que ens porta de la mà com una guia honesta per l’escena folk novaiorquesa dels 60.

BALEARIC. HISTORIA ORAL DE LA CULTURA DE CLUB EN IBIZA. Luis Costa i Christian Len. Contra. 23,65 €. Monumental. El títol no enganya, declaracions de més de 100 entrevistats hàbilment acoblades construeixen la història de la marxa eivissenca des dels 60 fins a, més o menys, avui dia. ¿Que l’oceànic cabal de fonts és un embolic? Pot ser. Però és ple de genuí amor a la música i en qualsevol cas a veure qui ho supera.

Còmic, per A. A.

Malgrat la pandèmia ha sigut un bon any per al còmic: pesos pesants del mitjài, com Paco Roca, Jaime Martín, Antonio Altarriba o Joe Sacco han publicat nous i memorables treballs.

REGRESO AL EDÉN. Paco Roca. Astiberri. 18 €. El popular autor d’‘Arrugues’ i ‘Los surcos del azar’ firma la seva obra més personal des de ‘La casa’. Si allà indagava en l’absència del seu pare, aquí recupera la memòria familiar i col·lectiva a través dels vius records de la seva mare per pintar un fresc de la postguerra dels més humils, on «els rojos» i les dones van patir el pitjor d’una dictadura que els va condemnar a la misèria. 

SIEMPRE TENDREMOS 20 AÑOS. Jaime Martín. Norma. 25 €. Nou treball mestre en què el dibuixant tanca un cercle familiar després de ‘Las guerras silenciosas’ i ‘Jamás tendré 20 años’. Si allà rescatava la memòria dels seus pares durant la guerra i la postguerra, aquí la protagonista és la seva pròpia vida en l’Hospitalet marginal, a l’extraradi barceloní, dels 70 i 80 en què va créixer. Retrat d’una generació que va deixar enrere la dictadura amb la banda sonora de Barricada, Motörhead i l’amenaça de la drogoaddicció.  

UN TRIBUTO A LA TIERRA. Joe Sacco. Reservoir Books. 22,90 €. Una crònica del millor periodisme en vinyetes de la mà d’un dels seus referents: l’autor de ‘Gorazde’ viatja al gelat nord-est del Canadà per descobrir la desconeguda història del genocidi de la cultura indígena perpetrada durant anys pel Govern i l’amenaça del medi natural després de dècades d’explotació dels recursos naturals. Les seves conseqüències no són cosa del passat.

PRIMAVERA PARA MADRID. Magius. Autsaider Cómics. 22 €. Tot i que l’autor avisa que és ficció i que «qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència» és impossible no reconèixer en aquest fresc de la corrupció i els escàndols dels últims anys de les elits polítiques i econòmiques madrilenyes a tota la família reial, l’aristocràtica amant del rei que caça elefants, el Pequeño Nicolás o una presidenta de comunitat autònoma que roba cremes en un súper.

YO, MENTIROSO. Antonio Altarriba i Keko. Norma. 19,90 €. Els caps de tres líders polítics encausats per corrupció i el testimoni dels quals pot enfonsar el Govern apareixen dins uns pots de vidre. El guionista de ‘El ala rota’ no podia trobar un tancament més negre per a la seva trilogia «egoista» (després de ‘Yo, asesino’ i ‘Yo, loco’) que aquest ‘thriller’ que navega per les clavegueres de la política espanyola i d’una elit a l’ombra regida per la llei de la selva i del més fort.

TARDE EN MCBURGER’S. Ana Galvañ. Apa-Apa. 17 €. El que simplement pot semblar una trobada d’adolescents en una hamburgueseria es converteix en un relat en què es desdobla l’espai i el temps i el grup d’amigues descobreix inquietants moments del seu futur. Nova incursió en la ciència-ficció amb la marca de la casa de l’autora de ‘Pulse Enter para continuar’. 

ALGO EXTRAÑO ME PASÓ CAMINO DE CASA. Miguel Gallardo. Astiberri. 14 €. Aquest 2020 ha sigut l’any més estrany per al creador de ‘Maria i jo’: al febrer li van detectar un tumor cerebral de quatre centímetres, va entrar al quiròfan, l’hi van extirpar i va començar la recuperació en ple confinament alhora que traslladava la seva experiència, sense melodrames i amb el seu habitual humor, en aquesta mena de diari en vinyetes. I si es vol aprofundir en les experiències del coronavirus, el cas real de David Ramírez a ‘COnviVIenDo 19 días’ (Norma), la paròdia gamberra d’Álvaro Ortiz, ‘El Murciélago sale a por birras’ (Caramba!), el pamflet furiós de Max ‘Manifiestamente anormal’ (La Cúpula) o les tires de Víctor Coyote a ‘Días de alarma’ (Salamandra Graphic).

LA EXTREMAUNCIÓN. Albert Mañosa i Oriol de la Torre. Bruguera. 22,90 €. El II premi Bruguera descobreix aquesta tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de l’humor i trenca tabús sobre la imminència de la mort i la fe o la seva absència. S’hi enfronta un monologuista i director teatral famós pel seu escarni de l’Església però que davant la proximitat de la parca demana veure un sacerdot. Tot i que caldrà veure quin és l’últim sagrament que li ha preparat. 

SÀPIENS 1. SAPIENS 1. Yuval Noah Harari / David Vandermeulen i Daniel Casanave. Edicions 62 / Debate. 21,90 €. Amb 28 milions d’exemplars dels seus llibres venuts des del 2014 (16 del ‘long-seller’ ‘Sàpiens’, en 60 idiomes), Harari és un dels pensadors més influents de l’actualitat. Aquest és el primer de quatre volums de la no menys divulgativa versió gràfica de la seva ‘història de la humanitat’, en què és el mateix filòsof qui guia lectors de qualsevol edat per entendre com un simi es va convertir en l’amo del planeta.

TATSUMI. Yoshihiro Tatsumi. Satori. 20 €. Una forma perfecta per conèixer aquest autor de culte, considerat pare del ‘gekiga’, gènere del manga que tracta temes seriosos i adults, és aquesta antologia de les seves millors històries curtes, publicades als 70, frescos del Japó de postguerra i amb retalls de la seva pròpia vida. Les seves vinyetes no eviten la més amarga, grisa i desencisada realitat, de la pluja radioactiva sobre Hiroshima a la desesperació i aïllament de l’ésser humà.  

HEIMAT. Nora Krug. Salamandra Graphic. 28 €. Després de gairebé 20 anys als Estats Units, aquesta autora alemanya va tenir la necessitat de tornar al seu país en un viatge al passat per investigar el paper de la seva família durant el nazisme. Krug arma un premiat artefacte, entre el còmic, el diari il·lustrat i el quadern d’investigació, amb un magistral i divers desplegament gràfic vehiculat per fotos i documents.

TIEMPOS PRECARIOS. Flavia Biondi. La Cúpula. 16,90 €. Mia: 30 anys i vivint en un pis compartit amb unes altres cinc persones. Manu: la seva parella, que enllaça un treball precari rere un altre. És Bolonya, però podria ser a qualsevol lloc d’Europa. L’autora florentina reflexa, entre blaus, la inestabilitat i el desencant d’una joventut a qui li neguen oportunitats i el dia a dia d’una relació.  

TÓRAX 1975. Pablo Lara, Jaime Martínez. Evolution Cómics. 18 €. Un escenari maleït, l’antic sanatori per a tuberculosos de Terrassa, impregna d’una atmosfera inquietant, sinistra i paranormal aquesta crònica negra protagonitzada per un jove policia que s’incorpora al cos al final del franquisme i s’enfronta a una sèrie de casos mal tancats.

JOKER. ESPECIAL 80 ANIVERSARIO. Diversos autors. 18.95 €. Amb una genial portada de Max i introducció de Berto Romero aquest volum celebra els 80 anys del malvat més famós de Gotham i enemic més icònic de Batman de la mà d’un planter d’autors estel·lar, entre els quals Brian Azzarello, Dennis O’Neil, Scott Snyder, Mikel Janín, Eduardo Risso o Lee Bermejo.

ASPIRINA. Joann Sfar. Fulgencio Pimentel. 26,50 €. De la saga ‘Vampir’ de l’autor francès, que com recorda l’editorial, «parla de la vida amb les eines de la mort», aquest ‘sagnant’ còmic cedeix tot el protagonisme a la seva pèl-roja i mil·lennista vampira adolescent, que com no ha de ser rebel i patir les crisis i angoixes de la seva edat si porta tres segles sense poder celebrar un aniversari. 

ES HOY. Carlos Giménez. Reservoir Books. 19,90 €. El tancament més crepuscular de la seva crepuscular trilogia. Després de ‘Crisálida’ i ‘Canción de Navidad’, l’autor de ‘Paracuellos’ s’enfronta a la seva pròpia mort i torna a despullar les seves fílies i fòbies a través del seu ja conegut àlter ego que és el senyor Pablo. Pinzellades de la seva pròpia autobiografia en un diàleg amb si mateix en què, com sempre, no es mossega la llengua.

LA CÓLERA. Santiago García i Javier Olivares. Astiberri. 28 €. Es va publicar just abans del confinament però és, sens dubte, un altre dels còmics de l’any. El tàndem de ‘Las Meninas’ busca ecos dels problemes d’avui en l’‘Ilíada’ i altres textos homèrics mostrant-nos que els europeus som, per bé i per mal, fills de la ira d’Aquil·les. A més, Santiago García treu ara el volum 3 de ‘García’ (15 €), sèrie ‘pulp’ que firma amb el dibuixant Luis Bustos i en què l’exsuperheroi franquista ressuscitat viatja amb l’AVE a Catalunya i descobreix que Espanya no és Madrid.

Idees gastronòmiques, per Pau Arenós

GIPSY CHEF. Pablo Albuerne. Libros Cúpula. 39 €. El subtítol és ‘Mi mundo en 40 recetas bestiales’, i podria haver sigut 40 receptes bestials del món. Perquè Albuerne reinterpreta les icones amb intrepidesa, desvergonyiment i nervi, característiques d’aquest xef nòmada acampat a La Zorra, a Sitges.

LA VUELTA AL MUNDO EN 80 BEBIDAS. A. Grant Smith i J. Gaubert-Turpin. Cincotintas. 29,95 €. En temps de micropisos, un atles de 33,5 x 25,3 cm. Coneixement que entra pels ulls i la boca (i que cal degustar amb un whisky) amb mapes i il·lustracions i informacions com aquesta: La Xina va camí de ser «el primer productor mundial de vi». Alerta al mètode ‘chinoise’.

ELS LLEGUMS, L’ARRÒS, LA PASTA. Vicent Marqués. Edicions Sidillà. 30 €. El savi de la cuina catalanooccitana segueix amb la seva obra magna: ja és el tercer volum, amb 900 pàgines. Monografies i receptes per saber-ho tot-tot d’aquests bàsics del rebost. Marqués és el Carlemany de la gastronomia: la seva tasca és gegant.

COCINA SIN VERGÜENZA. David de Jorge i Martín Berasategui. Debate 25,90 €. En el pròleg, l’editor Miguel Aguilar encunya el terme ‘dejorgismo’ per referir-se a la cuina sense ximpleries. Un totxo amb plats desvergonyits com la ‘pintxo’ pizza, el paté de pollastre fàcil i la pasta carbonara ¡amb nata! (atenció, italians, conec la direcció d’aquest parell). I monuments com el llamàntol a l’americana.

CIUDADES HAMBRIENTAS. Carolyn Steel. Capitán Swing. 25 €. Llibre capital que explica la desconnexió entre el ciutadà i el que menja. La gestió del menjar va deixar de ser al centre de la ciutat (mercats d’animals i escorxadors) per amagar-la als voltants. De la ciutat estat a la ciutat estómac.

Literatura infantil i juvenil, per A. A.

BAMBI. Felix Salten i Benjamin Lacombe. Edelvives. 29,90 €. Un nou i imperdible llibre objecte del mestre Lacombe, que rescata i mima al detall, amb il·lustracions i un desplegable capaços de transmetre la por, la tensió i la tristesa en aquesta versió íntegra de la novel·la de Salten, del 1923. Obra que, lluny de la versió de Disney, originalment es va pensar per al lector adult i va ser prohibida pels nazis per recordar la persecució jueva. Un llibre per a joves i no tan joves.

PETITA&GRAN ZAHA HADID / PEQUEÑA&GRANDE... Mª Isabel Sánchez Vegara / Asun Amar. Alba Editorial. 16 €. Volia que semblés que els edificis es movien, que estaven vius. El llegat i la figura de la pionera arquitecta angloiraquiana, guanyadora del prestigiós premi Pritzker, i apassionada feminista, arriba als infants de 5 o 6 anys gràcies a aquest nou àlbum (també en castellà) de la potent col·lecció Petita&Gran, que rescata grans dones –i ara també homes– de la història.

EL LLIBRE DE GIANNI RODARI / EL LIBRO DE GIANNI RODARI. G. Rodari / Marta Altés. Blackie Books. 12,90 €. L’any del centenari del naixement del gran pedagog i geni de la fantasia, aquesta edició de luxe il·lustrada per Marta Altés ofereix una antologia dels seus millors contes i poemes a més de recordar la seva vida i obra. Amb noves traduccions, de Jordi Martí i Yannick Garcia, inclou fotos inèdites i extractes d’entrevistes i assajos. Anaya també ha rellançat diversos títols de Rodari. 

L’ICKABOG / EL ICKABOG. J.K. Rowling. Salamandra. 19 €. La creadora de Harry Potter torna amb un conte infantil, sobre un nen, una nena i el monstre del títol, que durant el confinament va difondre ‘online’ per entregues convidant nois de tot el món a enviar dibuixos sobre el relat. Ara, després de passar un concurs, aquestes il·lustracions completen aquest volum solidari (ha donat els drets per ajudar contra la pandèmia).

MICROBIS MONSTRUOSOS / MICROBIOS MONSTRUOSOS. Geert Bouckaert, Marc Van Ranst i Sebastiaan Van Doninck. Takatuka. 17,50 €. Pertinent i oportú títol que ajudarà els més grans a explicar als infants que a més de virus nocius com la Covid-19 o l’Ebola també hi ha bacteris útils sense els quals no podríem viure. Aquest àlbum també ajudarà a entendre per què cal rentar-se les mans o com la ciència s’enfronta a les malalties que causen.

EL GRAN LLIBRE DELS SUPERTRESORS IMPORTANTS DE DEBÒ / EL GRAN LIBRO... Susanna Isern i Rocío Bonilla. Flamboyant. 17,90 €. En moments difícils com els actuals, aquest àlbum recorda que hi ha coses més valuoses que les materials. En aquesta llista de tresors per reivindicar hi ha la família, els amics i amigues, la naturalesa, els animals o els somnis, però no són els únics. A partir de 8 anys.

LEO VERDURA. INTEGRAL. Rafa Ramos. Norma. 39,95 €. Feliç recuperació d’un clàssic del còmic juvenil dels 80 i 90, el protagonitzat per l’icònic lleó vegetarià i discrepant del desaparegut Rafa Ramos, aparegut al ‘Pequeño País’. 500 pàgines de vinyetes intel·ligents, subversives i divertides, que interpel·len els joves sense infantilismes i per les quals no ha passat el temps. Bona manera de mostrar-les a les noves generacions.        

CUENTO CONTIGO. Santiago Segura i Max. Nuevo Nueve. 16 €. L’actor i director Santiago Segura i Max, un dels referents del còmic del país, s’uneixen per crear aquest relat que convida a oblidar-se dels contes d’animalets o de pirates per descobrir el món que hi ha més enllà de les pantalles dels mòbils i teles.

MÅNGATA. Ricard Ruiz Garzón. Edebé. 10,50 €. Un caminet de plata que forma sobre l’aigua la llum de la lluna. És el significat d’una paraula que només existeix en suec: mangata. Per aquest camí aquàtic ballarà la Jana, que amb 12 anys pateix per la mort de la seva germana gran, per acceptar la pèrdua. Un cant a la diversitat i a la riquesa de les paraules de la mà de l’escriptor i periodista barceloní.

ARISTÒTIL I DANTE DESCOBREIXEN ELS SECRETS DE L’UNIVERS / ARISTÓTELES Y DANTE DESCUBREN... Benjamin Alire Sáenz. L’Altra Tribu / Cross Books. 14,95 €. Premiada amb el Llibreter, aquesta novel·la per a nois de més de 14 anys parla de l’introvertit Ari, que no deixa de pensar en el seu germà, que està a la presó, i del parlador i setciències Dante. Són mexicans, un de pell més blanca i l’altre, morena. No tenen gaire en comú, però entre tots dos neix una amistat que els farà créixer.

Notícies relacionades

PIPPI CALCESLLARGUES / PIPPI CALZASLARGAS . Astrid Lindgren / Ingrid Vang Nyman. Kókinos. 15,90 €. Les divertides aventures de la mítica pèl-roja rebel, descarada i agosarada, creada per l’escriptora sueca fa 75 anys, recuperades ara en tres títols, amb els dibuixos de la danesa Ingrid Vang Nyman (1916-1959). A partir de 8 anys.

ELFS AL CINQUÈ PIS / ELFOS EN EL QUINTO PISO. Francesca Cavallo. B de Blok. 16,95 €. De la coautora de ‘Contes de bona nit per a nenes rebels’, aquesta proposta nadalenca explica la història de tres infants que es muden amb les seves dues mares tres dies abans de les festes a una nova ciutat, amb un alcalde que es diu Avorriment. Allà, el Pare Noel els demanarà ajuda i coneixeran deu elfs. Des de 7 anys.      

Temes:

Llibres