MUSEUS DAVANT LA COVID

La Fundació Miró reobre més dies al desembre

El centre ha obert aquest dijous com a «experiment» per calibrar la resposta del visitant de fora de Barcelona

jmdiaz55994408 petita cua a les portes de la fundaci  mir   poc abans que o201126160120

jmdiaz55994408 petita cua a les portes de la fundaci mir poc abans que o201126160120 / Pau Cortina

2
Es llegeix en minuts

Moviment a la Fundació Miró aquest dijous, el primer amb el museu obert des de juny per la caiguda de visitants. «L’experiment» vol calibrar la resposta del públic, i especialment el de fora de Barcelona, que a causa del confinament perimetral no pot visitar el centre de divendres a diumenge, precisament els únics dies en què actualment està obert.

Sense un horitzó clar de retorn del visitant estranger, que ajudi a remuntar una caiguda de visitants i ingressos sense precedents –compartida per la majoria de museus–, de moment la Fundació obrirà només alguns dies entre setmana, coincidint amb el pont de la Puríssima i les festes de Nadal.

La «prova», en expressió del seu director, Marko Daniel, s’ha fet coincidir amb els últims dies de l’exposició temporal ‘No em sents’, dedicada a l’artista índia Nalini Malani, una mostra recentment nominada als Global Fine Art Awards 2020 en la categoria de millor exposició individual d’un artista contemporani en actiu.  

Afluència durant la pandèmia

Amb aquest «experiment, que a priori no tindrà continuïtat els pròxims dijous, la institució vol també veure com reacciona la gent davant l’ampliació de l’horari actual. Amb la reobertura després del confinament de juny, la Fundació va reduir els dies de visita. «Voldria que el nostre centre estigués obert tot el temps possible, però l’afluència tan reduïda que hem tingut durant la pandèmia no ens ho permetia. Ara volem fer aquesta prova, a veure si funciona».

El cert és que durant el matí hi ha hagut moviment de visitants, tot i que potser no per aconseguir les 500 persones diàries que s’han registrat els últims dissabtes i diumenges, però fins a l’hora del dinar havien passat ja pel centre un centenar llarg de visitants i ja s’havien venut 60 entrades per a la resta del dia. Això, al marge de les visites escolars, habituals durant el matí. 

Daniel agraeix al públic local que hagi continuat anant al museu en aquests mesos, tot i que el director és conscient que la seva audiència majoritària la representa el visitant estranger. 

Dies i horaris

Notícies relacionades

En les pròximes setmanes, la Fundació continuarà amb el seu calendari especial d’obertura els divendres, dissabtes i diumenges, adaptat a l’horari d’hivern, d’11 a 18 hores. Al desembre obrirà també de forma excepcional el dilluns 7 i el dimarts 8, d’11 a 18 hores, dies en què la botiga i la llibreria del centre oferiran descomptes de fins al 20%. Coincidint amb les festes de Nadal, obrirà del 28 al 31 de desembre, tots dos inclosos, i els dies 4 i 5 de gener del 2021. Els dies 25 i 26 de desembre i l’1 de gener del 2021 es mantindrà tancada.

Petició a les administracions

Daniel demana a les administracions que s’impliquin més per sufragar la despesa fixa de protecció del patrimoni artístic i arquitectònic del centre museístic, és a dir, l’obra de Joan Miró i l’edifici històric de Josep Lluís Sert. I tot i que està convençut que el 2021 «serà igual de difícil i dur», agraeix a l’ajuntament i la Generalitat que hagin fet un esforç econòmic per compensar el descens d’ingressos, a més del projecte de pressupostos del Govern, que preveu més aportacions a la Fundació.