GUARDONS DEL GÈNERE FANTÀSTIC PUBLICAT EN CATALÀ

Els Ictineu de ciència-ficció i fantasia premien el ja mort Víctor Nubla

'Alba', d'Octavia E. Butler, els relats d'Elisenda Solsona i Rebecca Roanhorse i l'assaig sobre Mary Shelley de Ricard Ruiz Garzón completen els guardons de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia

jmdiaz22642012 barcelona  barcelon s  06 06 2013  distritos    entrevista a201125163900

jmdiaz22642012 barcelona barcelon s 06 06 2013 distritos entrevista a201125163900

1
Es llegeix en minuts

‘Metal·lúrgia’, del músic de culte i escriptor Víctor Nubla, mort el març passat als 63 anys, ha sigut reconeguda com la millor novel·la de gènere fantàstic publicada en català durant el 2019, durant l’acte d’entrega dels premis Ictineu de ciència-ficció, fantasia i terror en llengua catalana, que s’ha celebrat, sense públic per les restriccions sanitàries, aquest dimecres a la llibreria Gigamesh de Barcelona. 

En la categoria de novel·la traduïda el premi ha sigut per a ‘Alba’ (Mai Més Llibres), de l’afroamericana Octavia E. Butler; en la de conte, en català, l’Ictineu ha recaigut en l’antologia ‘Satèl·lits’ i en un dels seus relats, ‘Engranatges’ (Males Herbes), d’Elisenda Solsona (Olesa de Montserrat, 1984), un doble premi per a l’autora catalana. El millor conte en la categoria de traduït ha reconegut ‘Benvinguts a la vostra autèntica experiència índia’, del volum ‘Freakcions 5’, de Rebecca Roanhorse. 

El guardó al millor assaig en català l’ha guanyat l’escriptor i periodista Ricard Ruiz Garzón (Barcelona, 1973) per ‘Mary Shelley i el monstre de Frankenstein’ (Angle), en què ofereix una mirada contemporània a l’autora i a la seva criatura embastant la seva vida, la seva obra i les seves idees.

La millor il·lustració de portada ha sigut la realitzada per Vorja Sánchez per a ‘Alba’. 

Víctor Nubla i la sàtira de crítica social

El narrador de la novel·la guanyadora de Víctor Nubla, ‘Metal·lurgia’ (Males Herbes), es recupera d’una operació en una residència d’Estragó de Dalt, un poble que sobreviu econòmicament gràcies a una companyia metal·lúrgica que utilitza com a mà d’obra els dracs, o més ben dit, les dragones, que fonen el metall als seus estómacs a canvi d’un salari mínim a base de cavallers i princeses comestibles. Es tracta d’una àcida sàtira d’humor i fantasia que encadena crítica social i situacions absurdes sobre l’explotació laboral, els mitjans de comunicació i la vida íntima.  

Notícies relacionades

Els premis Alba de fantàstic per a joves, amb la col·laboració del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, han reconegut ‘L’impostor de Viena’ (Estrella Polar), de Pol Castellanos, i ‘La veu de les ombres’ (Bambú), de Frances Hardinge

Aquesta edició dels premis Ictineu és la primera que organitzen conjuntament la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (SCCFF) i El Biblionauta. Tradicionalment s’entregaven en el marc de la CATCON, la convenció catalana de ciència-ficció i fantasia que sol celebrar-se durant el mes de novembre, però que aquest 2020 s’ha ajornat fins a la pròxima primavera a causa de la pandèmia.