DESCONCERT I DISGUST EN EL SECTOR

El Govern rectifica un error i les sales de concerts podran obrir dilluns

La Generalitat admet que la mesura publicada aquest dissabte al Diari Oficial de la Generalitat, en què vetava l'obertura anunciada durant la setmana passada, ha sigut una equivocació

zentauroepp13214792 barcelona 02 06 2010 actuacion de mishima en la sala apolo  201117215711

zentauroepp13214792 barcelona 02 06 2010 actuacion de mishima en la sala apolo 201117215711

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El sector de la cultura s’ha emportat aquest dissabte un enorme disgust al veure el text de les mesures sanitàries implantades pel Govern a partir d’aquest dilluns, publicades al DOGC, en què feia marxa enrere en l’anunciat durant la setmana i que permetia l’obertura de les sales de concerts de Catalunya. Després de la reacció de «xoc», disgust i desconcert, aquesta tarda el Govern ha admès que s’ha tractat d’un error i que podrien obrir dilluns, tal com s’havia previst. 

La gerent de l’Associació de Sales de Concerts Catalunya (ASACC), Carmen Zapata, havia lamentat després de la publicació de les mesures al DOGC que el pla de ‘desescalada’ hagués deixat fora les sales de concerts: «Ens hem quedat en xoc perquè ni enteníem ni entenem com s’ha pogut produir». Ha manifestat la seva «sorpresa majúscula», al veure el punt que especifica l’exclusió. L’entitat confiava que es tractés d’un «error monumental» en el redactat i es resolgués al llarg del dia, una cosa que finalment ha passat. 

«El primer que ens ha sorprès és la no-mobilitat entre municipis, ja que hi ha moltes ciutats que no tenen equipaments culturals. Quan hem arribat a l’article 11, l’estupefacció ha sigut monumental», ha dit Zapata, que ha convidat tothom a rellegir el que va dir la Generalitat fa dos dies: «Només cal mirar l’hemeroteca». De fet, des de l’entitat havien parlat amb el Departament de Cultura sobre la reobertura, pel fet de ser «cultura de base i en majúscules».

A més ha destacat que va ser una decisió que es va comunicar en roda de premsa, en què «textualment els dos portaveus del Govern van esmentar ‘sales de concerts’, i no hi havia cap tipus de dubte».

Zapata ha assegurat que ningú els ha explicat que això sigui una decisió presa conscientment. «Ni ho entenem ni ho acceptem perquè no podem acceptar una decisió com aquesta», ha avisat. De fet, ha alertat que a hores d’ara algunes microempreses han fet compres, han donat d’alta l’electricitat per tornar a fer concerts i alguna potser encara no ho ha fet, però dilluns tenia previst treure algun treballador de l’erto.

Notícies relacionades

Vistes les conseqüències, la gerent ha defensat que «no es pot jugar amb les expectatives i la feina de tot un sector». Les sales han dit que no hi pot haver un Govern que les enganya i els diu una cosa i l’endemà la contrària, perquè «no és just» per a tot un sector.

Tot i així, ha assegurat que esperen notícies, i sobretot que es tracti d’una equivocació: «Ja hem comunicat el nostre malestar i estupefacció i estem esperant notícies que veritablement sigui un error». Segons ha avisat Zapata, de ser una mesura definitiva, valoraran totes les opcions possibles per actuar per la via que faci falta i defensar l’obertura de les sales.