MÉS QUE JAMES BOND

Les 12 millors pel·lícules de Sean Connery

Repàs del mític llegat que ha deixat l'actor escocès: des de les seves topades amb el Dr. No al seu oscaritzat Jim Malone d''Els intocables d'Eliott Ness'

zentauroepp55683525 onana201031161347

zentauroepp55683525 onana201031161347

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

1. Agent 007 contra el Dr. No

La seva carta de presentació en l’univers Bond té lloc en un luxós casino on es juga al pòquer. Al principi veurem les seves mans amb les cartes. Quan l’actriu Eunice Gayson li pregunti el seu nom, la càmera enfocarà com agafa un cigarret del portacigarrets i pujarà cap al seu rostre mentre l’encén: «Bond, James Bond».


2. Marnie

Tot i que el protagonisme absolut l’ocupi Tippi Hedren, tots dos mantenen una escena conjugal d’alt voltatge al camarot d’un barco quan discuteixen i ell li treu el vestit amb violència. El que podria haver sigut una escena misògina acaba en una trobada sexual en què l’ambigüitat de la mirada ho és tot.


3. Goldfinger

Pot ser que la pel·lícula definitiva de la saga en el seu moment, des dels títols de crèdit amb la cançó de Shirley Bassey fins al final. Conté moltes escenes mítiques. Ens quedem amb Connery lligat de mans a punt de ser fulminat per un raig làser. «¿Espera que parli?», «No, espero que mori», li contesta Goldfinger (Gert Fröbe). També memorable la presentació de Pussy Galore (Honor Blackman). «He d’estar somiant», diu.


4. Zardoz

Connery també va començar a arriscar en pel·lícules que l’allunyessin del seu famós personatge amb llicència per matar i ho va fer de la mà de John Boorman i aquesta distopia que continua atresorant imatges icòniques com la de l’actor amb la seva escassa indumentària vermella. Ens quedem amb l’escena final, en la qual en uns quants segons passa la vida sencera del seu personatge i el de Charlotte Rampling, des del part del seu fill fins a convertir-se en calaveres.


5. L’home que volia ser rei

Un clàssic del cine èpic d’aventures basat en un relat de Kilpling en el qual va poder abocar tot el seu carisma i la seva ironia al costat de Michael Caine a les ordres de John Huston. Impossible quedar-se amb una sola seqüència en la qual l’actor està formidable tant ple de fang com amb corona de monarca o intentant entrenar els rudes homes de Kafiristan.


6. Robin i Marian

Considerada com una de les pel·lícules crepusculars més boniques de tots els temps. Al costat d’Audrey Hepburn desprèn melancolia i sensibilitat. Les seves escenes junts parlant sobre el passat i recordant les ferides de les seves respectives vides, els seus errors, són tan delicades com emocionants. Però el final al llit, declarant-se el seu amor etern és tan preciós com trist. «T’estimo més que a l’amor, que a l’alegria, que a la vida sencera. T’estimo més que a Déu».


7. Els immortals

Als anys vuitanta ja s’havia convertit en un home madur, així que podia exercir de mestre instructor i ensenyar-li tota la seva saviesa guerrera al jove i inexpert interpretat per Christopher Lambert enmig d’uns imponents paisatges irlandesos.


8. El nom de la rosa

L’adaptació de la novel·la d’Umberto Eco va tornar-li el prestigi i algun guardó. De nou, encarna una figura de sàvia autoritat, un frare franciscà que té a càrrec seu un jove pupil que s’encarregarà de desxifrar endevinalles religioses sempre a l’escassa llum de les espelmes.


9. Els intocables d’Eliot Ness

Gràcies a aquesta pel·lícula de Brian de Palma per fi va aconseguir l’Oscar, tot i que fos al millor actor de repartiment. Es posa a la pell d’un agent experimentat que assessorarà Ness (Kevin Costner) per lluitar contra Capone. El seu Jim Malone no deixa indiferent, ja sigui en les seves xerrades reflexives o en els seus moments de fúria.


10. Indiana Jones i l’última croada

Steven Spielberg va fer diana al convertir-lo en el pare d’Indi. La seva complicada relació paternofilial es convertirà en una de les fonts còmiques d’aquest clàssic d’aventures. Ens quedem amb la primera trobada entre Connery i Harrison Ford, que anirà a rescatar-lo, i la seva posterior fugida junts amb aquell xoc dialèctic que els va convertir en una entranyable parella còmica.


11. La Roca

Notícies relacionades

Amb gairebé 70 anys va demostrar que encara podia fer cine d’acció. Nicolas Cage anirà a reclutar-lo a la presó i el veurem amb el cabell llarg i canós i demostrant qui és el cap, deixant el seu acompanyant com un passerell.


12. A la recerca d’en Forrester

Gus van Sant li va regalar el seu gran últim paper. Molts van afirmar que després de tantes dècades fent papers de mascle alfa, per fi va aconseguir sembla fràgil i temorós a la pantalla.