MESURES ANTI-COVID

Els cines catalans, desolats i indignats per l'anunci de tancament de la cultura

«¡Prou de mesures inútils! ¡Prou de marejar-nos! ¡Prou de maltractar-nos!», afirmen els responsables dels Cinemes Girona

img 20200828 120725 2

img 20200828 120725 2

3
Es llegeix en minuts
Julián García

Fa tot just dos dies, Camilo Tarrazón, president del Gremi de Cinemes de Catalunya, celebrava la «discriminació horària positiva» de la cultura en el marc del toc de queda, amb l’hora extra d’obertura fins a les 22.00 hores que permetia als cines i teatres mantenir la persiana aixecada. «Aquesta hora de més és la diferència entre ser i no ser», deia Tarrazón, esperançat. Avui, l’anunci que una de les mesures del Govern per intentar aturar l’avenç del virus serà el tancament de les activitats culturals (cines, teatres, auditoris, sales de concerts) ha deixat al ja per si mateix castigat sector del cine a Catalunya amb l’ànim per terra.

La notícia del nou tancament dels cines (mesura presa en les últimes setmanes a països com Alemanya, Itàlia o França) ha deixat un rastre de desolació, ja que es considera que serà el cop de gràcia per a un sector amb l’aigua fins al coll des del començament de la pandèmia. Aquesta mateixa setmana, la Federació de Cines d’Espanya (FECE) havia anunciat en un comunicat que, segons dades del Ministeri de Sanitat, només s’havia detectat un brot de Covid-19 (dels 8.488 detectats) en el conjunt d’activitats culturals celebrades a Espanya, i no hi havia constància que s’hagués produït en una sala de cine. «La nul·la incidència de la Covid-19 ha demostrat la seguretat de les sales», apuntava la FECE. La dada no ha sigut suficient perquè les sales de cine siguin incloses entre les zones de risc que han de ser tancades per evitar la interacció social i la mobilitat.

«¡Prou de mesures inútils! ¡Prou de marejar-nos! ¡Prou de maltractar-nos!», han exclamat els responsables dels Cinemes Girona de Gràcia, especialitzats en cine d’autor, a través del seu compte oficial de Twitter. «Estaran tornant a repetir la mateixa pífia del juliol. Segurament tancar-ho tot servirà d’alguna cosa, però tancar només la cultura ja s’ha demostrat que no serveix de res».

«Esperem que avui tothom consideri ja els cines com una activitat essencial», ha afegit el Zumzeig, la sala cooperativa cooperativa del barri de Sants centrada també en el cine d’autor, a través de Twitter:

El gran temple cinèfil del cine de gènere i repertori, el Phenomena, també s’ha manifestat a través del seu compte per demanar «paciència» als espectadors, a l’espera de conèixer en profunditat els detalls de l’ordre de tancament decretada pel Govern: «Esperem més notícies respecte a les noves normatives [...]. En les pròximes hores continuarem informant:

Notícies relacionades

La distribuïdora barcelonina La Aventura Audiovisual, que a principis d’anys la va encertar al tenir els drets de ‘Paràsits’, l’oscaritzada pel·lícula del coreà Bong Joon-ho, també va expressar la seva desolació pel tancament de les sales de cine. «Prendre mesures de cara a la galeria, que destrossen l’economia del sector, és molt trist», afirmen a Twitter:

El tancament dels cines hauria de comportar, de forma indirecta, la trista cancel·lació de fins a nou festivals que s’havien de celebrar aquest novembre: Visual Art (Lleida), Most (Penedès i Priorat), BaiDeFest (Roses), Cardoterror (Cardedeu), Terror Molins (Molins de Rei), L’Alternativa, Asian Film Festival, Mostra de Cinema Àrab i El Meu Primer Festival de Cine (els quatre últims a la ciutat de Barcelona).