INVESTIGACIÓ POLICIAL

Vandalitzades 70 obres a l'Illa dels Museus de Berlín

Algunes de les peces danyades, entre les quals hi ha sarcòfags egipcis i altres antiguitats, són al Pèrgam

zentauroepp55516196 icult berlin201021142833

zentauroepp55516196 icult berlin201021142833 / HAYOUNG JEON

1
Es llegeix en minuts

La policia de Berlín investiga el que aparentment és un acte de vandalisme, després de detectar-se 70 peces danyades a l’anomenada Illa dels Museus, algunes al Pèrgam, i que hauria tingut lloc el passat 3 d’octubre, Dia de la Unitat.

Les obres afectades, entre les quals, sarcòfags egipcis i altres antiguitats, van ser ruixades amb un líquid oliós, segons les investigacions obertes. El succés no va ser revelat fins dimarts passat, quan la ràdio pública Deutschlanfunk va difondre la informació que aquest dimecres va confirmar la policia, tot i que sense donar més detalls.

Les peces fetes malbé estan exposades al Museu de Pèrgam –el més visitat de Berlín–, així com a la Galeria Nacional d’Art Antic i al Nou Museu, tots part del conjunt monumental de l’Illa dels Museus.

La substància ha deixat rastres en sarcòfags, escultures i pintures del segle XIX. Es tracta, segons la ràdio esmentada, de l’atac «més gran a obres d’art i antiguitats» des de la postguerra alemanya.

Fonts de la Fundació del Patrimoni Artístic Prussià, entitat que gestiona els principals museus i arxius públics berlinesos, van confirmar que s’està investigant l’ocorregut i mirant d’avaluar els danys.

El diari berlinès ‘Der Tagesspiegel’ informa, per la seva part, que el departament de la Policia Criminal (LKA) de Berlín està seguint la pista de les persones que aquell dia, dia festiu a Alemanya per celebrar-se l’entrada en vigor del Tractat d’Unitat, havien adquirit entrades per a aquests museus. Fonts policials van indicar a aquest mitjà que s’està investigant «en totes direccions».

Patrimoni de la Humanitat

L’Illa dels Museus és patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1999. L’integren el Museu Bode, el Neues Museum, el Museu de Pèrgam, l’Altes Museum (Museu Antic) i l’Alte National Galerie (Antiga Galeria Nacional).

Notícies relacionades

El Pèrgam, amb el seu famós altar grec, rep anualment un milió de visitants, tret d’en aquest 2020, per les restriccions derivades de la pandèmia. Just aquest mes d’octubre va reobrir les portes després d’un llarg període de restauració interna.

El Neues Museum o Nou Museu té una de les peces emblemàtiques de la capital alemanya, el bust de Nefertiti, de 3.300 anys d’antiguitat. 

Temes:

Museus Berlín