OBRA POLÈMICA

Crema a Berga el ninot de Felip VI presentat a Arco

La figura, valorada en 200.000 euros, no va trobar comprador i els seus autors la van cremar d'acord amb el propòsit per al qual havia sigut creada

ninot / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els artistes Santiago Sierra i Eugenio Merino van cremar aquest dilluns a Berga, coincidint amb el dia de la Hispanitat, el ninot del rei Felip VI de gairebé cinc metres d’altura que l’any passat van presentar a la fira Arco de Madrid. Els artistes, que han divulgat les imatges de la incineració del ninot a les xarxes socials, han recordat en un comunicat que havien creat la figura perquè acabés cremada, com passa en les Falles.

Notícies relacionades

Sierra i Merino van presentar el seu ninot de Felip VI, de 4,45 metres d’altura, a la fira Arco del 2019 i la van posar a la venda per 200.000 euros, amb el compromís que el comprador l’havia de cremar. Segons el comunicat, havien creat l’obra per ser cremada amb el mateix ànim que en les Falles en la cultura popular: «Desfer-se del vell i del corrupte per deixar pas al nou». No obstant, el ninot no va trobar comprador, així que l’han cremat els mateixos artistes. Elaborat amb materials combustibles com ara cera, fusta, tela i cabells naturals, les flames l’han consumit fins a deixar només una calavera ignífuga.

La intenció dels artistes ara és posar a la venda el material fotogràfic de la crema de la figura, junt amb la calavera i les cendres.

Temes:

Art Felip VI