ESTRENES DE CINE LA SETMANA
David Ilundain posa sobre la taula l'assetjament escolar a 'Uno para todos'
El cineasta ha comptat amb David Verdaguer, que al film encarna un professor interí que afronta a la seva aula problemes lligats a la societat actual

jmdiaz54950199 l actor david verdaguer protagonitza uno para todos de dav200919172415 /
Hi ha pel·lícules que, inevitablement, cobren un altre sentit en el moment de pandèmia global en el qual ens trobem, al tractar temes que es troben en l’eix de les nostres preocupacions diàries. És el cas d’‘Uno para todos’, de David Ilundain, en la qual s’aborda l’educació des del punt de vista d’un professor interí, interpretat pel sempre tot terreny David Verdaguer, que ha d’enfrontar-se a la seva aula a problemes que formen part de la nostra societat actual.
«Crec que l’escola serveix per donar pistes sobre els conflictes incipients que podem tenir en el futur», explica el director a EL PERIÓDICO. «La convivència a una aula és fonamental per a l’aprenentatge dels ciutadans del futur, és un gran tema molt oblidat al nostre país».
Potser, per això, ‘Uno para todos’ se centra en unes edats, dels 10 als 12, en els quals comença a perfilar-se la personalitat i els diferents rols socials que es poden adquirir i que ens porten de la marginació a l’assetjament, passant pel sentiment d’exclusió per pertànyer a una minoria o per la por de revelar la identitat sexual. «Es comencen a identificar una sèrie de dinàmiques tòxiques, comportaments que s’han d’erradicar tot d’una perquè no es repeteixin en l’edat adulta», continua Ilundain.
Assetjament escolar
A ‘Uno para todos’ es tracta el tema de ‘bullying’, perquè després de moltes xerrades amb educadors, nens i orientadors, lamentablement continuava sent el més recurrent. Però hi ha moltes qüestions que s’aborden en aquesta classe en la qual els alumnes comencen a saber resoldre conflictes, comunicar les seves pors, expressar les seves contradiccions. A aixecar la mà, però també la veu.
En un moment de la pel·lícula, el protagonista llança a l’aire una pregunta: ¿El futur existeix? «Jo crec que hem après una lliçó durant aquesta pandèmia. Els nens són més presentistes que nosaltres, van tirant amb el que tenen en aquell moment, no fan grans plans i nosaltres hem hagut de reprogramar-nos i posar-nos en aquest mateix nivell perquè no sabem què passarà demà. Estem aprenent, com ells, a trobar el nostre lloc».
En aquest sentit, ¿és possible aquest ‘Un per a tots i tots per a un’ al qual fa al·lusió el títol? «Hem oscil·lat entre dues parts de la corda. En un primer moment, la por ens va posar en la necessitat de col·laborar, però ara tothom torna a anar a la seva. D’aquesta pel·lícula he après que la col·lectivitat millora la individualitat. Les solucions es troben en societat, no en solitud».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern