ESPAIS OBERTS A L'ESTIU

Porta Ferrada atrau els focus

El festival de Sant Feliu de Guíxols, reconfigurat amb imaginació i atenció als protocols sanitaris, acull aquest mes concerts d'artistes com Albert Pla, Amaral i Jethro Tull

zentauroepp54335098 contra poprta ferrada200802163016

zentauroepp54335098 contra poprta ferrada200802163016 / FOTO DE PERE CARRERAS

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El de Porta Ferrada va ser un dels primeríssims festivals en anunciar que aquest estiu, malgrat tot, se les enginyaria per mantenir viva la música en directe. I així ha sigut. No n’hi ha hagut prou amb una pandèmia planetària per tombar aquesta mostra degana a Catalunya, nascuda el 1957, l’única, entre les clàssiques de l’Empordà, que aquest any continua en peu, amb una vintena de concerts ajustats a la ‘nova normalitat’: l’escenari principal, el Guíxols Arena, amb aforament per a 8.000 assistents, s’ha adequat per a 800, distanciats i subjectes a mesures, diu l’organització, més minucioses fins i tot que les que exigeix el Procicat.

Cultura segura, doncs, en la cita de Sant Feliu de Guíxols, que va començar a caminar aquest diumenge amb Pablo López i que ofereix aquesta setmana el grup oficiós del confinament, Stay Homas (dimecres), així com Albert Pla amb el seu muntatge de xoc ‘Miedo’ (dijous), el doblet de Los Secretos i Coque Malla (divendres), Nil Moliner (dissabte) i el duo Arnau Griso (diumenge). «Ha sigut l’any més difícil, sí, però ben aviat vam veure que valia la pena fer l’esforç», recapitula l’entusiasta Albert Mallol, director artístic del festival des de fa més de tres dècades. La mostra és propietat de l’ajuntament i la gestiona, via concurs públic, la promotora The Project. Els artistes s’han hagut d’adequar a altres claus econòmiques: Amaral ha substituït el bolo elèctric per dos sessions acústiques mini, el 15 i 16 d’agost. I s’espera, també en condicions d’excepció, un tòtem internacional del rock, Jethro Tull, per al dia 12, que oferirà aquí el seu únic concert d’aquest mes.

Mostra amb esperit

Porta Ferrada té experiència en altes figures, que solen contagiar-se de la serenitat del lloc en temps estival. Com Patti Smith, que el 2010 va passar una setmana a Sant Feliu, va inaugurar una exposició de fotos en la Fundació Thyssen i es va escapar a Lloret per visitar la viuda del seu admirat Roberto Bolaño. O Kris Kristofferson, antiestrella total, firmant autògrafs en barrets de ‘cowboy’ i dormint en una ‘rulot’ amb què esquivava els hotels de luxe.

Notícies relacionades

Bryan Ferry va demanar anar a menjar on anaven els operaris de l’organització i va repostar a El Corsari, indispensable terrassa en la qual Diego el Cigala o Ainhoa Arteta han allargat les matinades cantant coples i havaneres. Lou Reed va relaxar per una vegada el seu rostre de granit i va abraçar profundament Mallol al terme de la seva visita amb la seva dona, Laurie Anderson. I Noa va regalar un concert extra quan la pluja va rebentar els plans: les 700 persones es van ressituar a dos passis sota cobert, al petit Teatre Auditori. «Li vam proposar aquesta solució a la tarda; se’n va anar a pensar-ho a la platja, va tornar i va dir ‘it’s OK’. Només va demanar que paguéssim una mica més als músics, una tarifa de club, pel segon concert, res més», recorda el director de Porta Ferrada.

Beneïda platja motivadora, la de Sant Feliu, amb propietats per estimular la generositat i la bonhomia. Aquest any, amb més raons que mai en un festival que no vol deixar caps solts: recitals en consideració a l’‘any Beethoven’ i al cinquantenari de la mort de Robert Gerhard, propostes més informals al ‘village’ i, última hora, un homenatge a Pau Donés (a la memòria del qual està dedicada aquesta edició) per al dia 17, amb els membres de la seva banda, i un altre a The Clash, el 20, amb motiu del 40è aniversari de ‘London calling’. Música que continua, valent-se de la inventiva i la determinació, fins i tot amb tantes coses en contra.