HÀBITS DE LECTURA

El nombre de lectors va augmentar durant el confinament

Un estudi del gremi d'editors revela que els llibres van servir d'alleujament psicològic

Dones i joves són els grups de població que més van llegir durant l'estat d'alarma

zentauroepp53306766 mex559  guadalajara  m xico   03 05 2020   fotograf a fechad200722122103

zentauroepp53306766 mex559 guadalajara m xico 03 05 2020 fotograf a fechad200722122103 / Francisco Guasco

2
Es llegeix en minuts

El confinament obligat que han patit els espanyols durant diversos mesos per culpa de la pandèmia de la Covid-19 ha aconseguit que més persones llegissin i aquestes trobessin al seu torn en la lectura un aliat per suportar la situació, desconnectar i combatre l’estrès, segons un estudi realitzat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE).

La lectura va ser un aliat per al 82% dels consultats, i el 50% asseguren que els ha ajudat «molt». Llegir no només ha aportat als ciutadans les noves històries que trobaven als llibres, sinó també moments de tranquil·litat, relaxació, ànim positiu i alegria durant el confinament.

El confinament, segons els enquestats, va incrementar també els hàbits de lectura: el nombre de lectors setmanals va augmentar del 50 al 57%, i també el temps dedicat, que va pujar de 6 hores i 50 minuts a 8 hores i 20 minuts a la setmana. Els grups de població que més van llegir van ser les dones –que van pujar del 56 al 66%– i joves de 25-35 anys fins i tot un 65% del total, 15 punts més que en l’etapa preconfinament.

Quatre llibres de mitjana

Segons aquesta enquesta, realitzada per esbrinar quin va ser el paper del llibre en aquests mesos, de mitjana, els lectors van llegir gairebé quatre llibres durant el confinament (3,9), la majoria d’ells, títols que ja tenien a casa (70% dels lectors). Aquells que van optar per comprar, ho van fer –per raons òbvies– majoritàriament per internet, un tipus de compra que es va disparar. El 72% dels consultats van utilitzar aquest canal davant el 32% que ho feien abans del confinament.

Notícies relacionades

El llibre en paper va ser el format preferit pels lectors, que van escollir aquesta opció en un 83% de les vegades, davant els qui van optar per lectors digitals, mòbils, tauletes o un altre tipus de dispositius. En el cas dels més petits, les dades donen alguna diferència: els menors d’entre 7 i 13 anys han llegit menys, però els menors de 6 anys ho han fet més, ajudats pels seus pares.

Entre els llibres més llegits i destacats pels enquestats es troben la sèrie ‘El cementiri dels llibres oblidats’, de Carlos Ruiz Zafón (mort durant el confinament), ‘El día que se perdió la locura’, de Javier Castillo o les sagues de Harry Potter i ‘Els jocs de la fam’.