CULTURA DE CORONAVIRUS

Sant Jordi d'estiu perimetrat i desinfectat

La nova data del Dia del Llibre i de la Rosa, el 23 de juliol, se celebrarà amb unes condicions de seguretat «duríssimes»

zentauroepp47865118 icult200715160105

zentauroepp47865118 icult200715160105 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Hi haurà qui vulgui dir-ne Sant Jordi d’estiu, però la Cambra del Llibre, l’encarregada d’organitzar la tradicional ‘Diada del Llibre’ a l’abril, no vol sentir parlar d’aquest terme. El 23 de juliol «s’assemblarà a Sant Jordi perquè hi haurà parades al carrer, autors i firmes», segons ha anunciat aquest dimecres Patrici Tixis, president de la Cambra, però el cert és que la semblança serà la d’un ou amb una castanya. «No serà Sant Jordi». No hi haurà ‘selfies’, ni encaixada de mans amb l’autor o l’autora desitjades, ni tan sols un trist colze amb què xocar el propi, perquè situaran els escriptors a una distància higiènica de tres metres. La temperatures de juliol han obligat, a més, a allargar els horaris i tancar els llocs al voltant de les 11 o les 12 de la nit, perquè evidentment hi haurà hores en què serà temerari acostar-s’hi.

La festa, és evident, no serà tan festiva perquè les condicions, «durissímes», obligaran a reduir el nombre de llocs de venda de llibres, uns 110 que es reuniran en el nucli dur de la celebració, a la calçada central de les cinc illes del passeig de Gràcia que discorren entre plaça de Catalunya i el carrer València i transformar cada un dels trams en una cosa semblant a una plaça tancada, perimetrada en l’argot habitualment utilitzat per les forces de seguretat, on a) es vendran llibres i b) es firmaran, ja sigui amb cita prèvia o bé amb l’anomenada cita exprés, és a dir presentant-se allà i posant-se a la cua, el de sempre, vaja. Una cua que mantindrà la distància habitual de dos metres, mascaretes, gel a l’entrada i a la sortida i tot el corol·lari coronavíric.  La idea és que els accessos, tant a) com a b), siguin com línies paral·leles, aquestes que per molt que es prolonguin mai es troben. I que la gent, dins d’un aforament controlat, circuli en un únic sentit, així que per on s’entri no es podrà sortir. 

A aquests 110 llocs del centre –ningú es plantejava la possibilitat de fer alguna cosa a la tradicional i plena Rambla de Catalunya– cal sumar les gairebé 90 llibreries que prefereixen ser prudents, no afegir-se a una possible melé al passeig de Gràcia i col·locar una taula amb llibres a la porta de l’establiment. 

Tot pot ocórrer

La Cambra del Llibre de Catalunya, on es reuneixen totes les associacions del sector editorial amb un protagonisme particular a Sant Jordi del Gremi de Llibreters, sap bé que tot pot ocórrer, ateses les condicions actuals i amb la Covid-19 donant encara forts cops de cua –cosa que ha obligat, de moment, el Segrià i Lleida a suspendre les activitats de carrer del 23 de juliol.  «La incertesa ens obliga a ser molt flexibles tant en els plantejaments com en les solucions», diu Tixis, que no obstant està convençut que aquest Dia del Llibre (i de la rosa) se celebrarà perquè les condicions de seguretat proposades són «més estrictes del que en l’actualitat exigeix la llei. És clar que la decisió final la tindran les autoritats municipals de les diferents localitats com ha ocorregut a Reus, on han decidit no celebrar-ho. Així cada ajuntament podrà optar entre tres opcions: les àrees perimetrades i controlades, les parades davant de la llibreries i la venda dins de l’establiment amb cita prèvia, que és la més estricta i protectora. 

Una altra de les característiques inèdites en aquesta jornada estranya serà l’exigència de professionalització en la venda de llibres i roses. La concurrència estarà molt allunyada per tant de les xifres de l’any passat que van comptabilitzar 1.066 concessions per part de l’Ajuntament de Barcelona de particulars, entitats socials i polítiques i onegés, de les quals 246 pertanyien al sector del llibre i que aquest any han quedat reduïdes a un total de 200. 

Els que vindran 

Notícies relacionades

A les àrees tancades del passeig de Gràcia, a Barcelona, els autors, com ja succeïa en la majoria dels casos en edicions anteriors, tan sols estaran al lloc assignat per a la firma durant una hora i aniran canviant de localització a fi de no provocar un efecte de concentració indesitjat. I en aquest capítol de nombre d’autors que participaran en la festa, sembla evident que també es produiran retallades respecte al passat. Els locals seran els grans protagonistes –tot i que tradicionalment ja solguin ser-ho–. Encara cal veure qui seran els pocs valents de fora de Catalunya que es decideixin a viatjar fins aquí, una cosa que també afectarà la representació d’escriptors internacionals, que serà aquest any pràcticament inexistent. De moment, tan sols Edicions del Periscopi ha confirmat la presència de l’autora serbocroata Lana Bastasic, que vindrà a firmar el seu llibre ‘Atrapa la llebre’ (’Atrapa la liebre’, Navona).

Així, editorials i llibreries estan ultimant amb un cert retard les llistes dels autors que sí que estaran presents i llunyans perquè els lectors puguin anar fent les seves peticions de firmes, que podran recollir-se el 23 de juliol o bé un dia abans, tot i que el tradicional descompte del 10% només s’aplicarà el dia D.