PREVENCIÓ DAVANT DEL CORONAVIRUS

Firmes amb cita prèvia en el Sant Jordi d'estiu

El pla de celebració del dia del llibre i la rosa del 23 de juliol a Catalunya confirma les mesures de seguretat consensuades amb el sector

El protocol garanteix la distància interpersonal i limita les cues per obtenir firmes d'autors a un màxim de 30 persones

undefined47865050 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi libros y rosas en l200414122136

undefined47865050 barcelona 23 04 2019 diada de sant jordi libros y rosas en l200414122136 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat aquest dimecres el pla general d’actuació en l’àmbit de l’espai públic per a la celebració del dia del llibre i de la rosa el 23 de juliol a Catalunya. Perimetrar les parades i sol·licitar la firma de llibres amb cita prèvia, a partir del dilluns 20 a les llibreries, són dues de les mesures diferencials d’aquest Sant Jordi d’estiu organitzat després de la impossibilitat de celebrar la diada amb normalitat el 23 d’abril passat  a causa del confinament per la pandèmia.

Hi haurà un nombre màxim de persones a la cua: no pas més de 30, que hauran de respectar la distància de seguretat. Aquestes són algunes de les mesures del pla aprovat prèviament pel Comitè Tècnic del Món Local, del qual ja havien transcendit detalls i que ha sigut elaborat per la Conselleria de Cultura, la Cambra del Llibre –que inclou el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana– i el Gremi de Floristes de Catalunya.

Per afavorir la màxima seguretat, el Pla recomana la compra de proximitat, si pot ser en el mateix municipi o barri per evitar desplaçaments, en una Diada que, per assolir les màximes garanties sanitàries tant per a professionals com per a ciutadans, comptarà amb «la participació exclusiva del sector professional del llibre i de la rosa», ha comunicat el Departament de Cultura a través d’un comunicat.

Es pretén «controlar la delimitació de les zones de venda de llibres i roses, garantir el distanciament social i permetre realitzar controls de seguretat i d’higiene». Tant en llibreries com a l’aire lliure, s’haurà «de garantir la distància física interpersonal», i l’ús de mascareta serà obligatori. A més, es controlaran els accessos als establiments, els fluxos de circulació i l’aforament per evitar aglomeracions; les llibreries seguiran els protocols de la ‘Guia per a llibreries’, aprovat pel Procicat.

Espai central de passeig de Gràcia 

Per evitar aglomeracions s’anunciarà amb temps la graella dels autors que acudiran a firmar. A Barcelona, per facilitar la logística, els estands de llibres seran davant de la llibreria o en el punt més pròxim possible en cas de dificultat tècnica objectiva. Però també hi haurà una ubicació comuna als carrils centrals del passeig de Gràcia,Es dividirà per trams que començaran a la plaça Catalunya i acolliran al màxim d’estands entre els qui habitualment els tenen en el circuit del centre de la ciutat. Tot aquest espai es convertirà en «una zona absolutament perimetrada» per poder controlar l’afluència, l’aforament i el compliment de les distàncies de seguretat, afegeix el pla.

Notícies relacionades

D’altra banda, cada ajuntament pot col·laborar en la definició de la diada en el seu municipi i en la recerca d’ubicacions òptimes per garantir la seguretat. Per afrontar la calor previsible durant la jornada, s’han previst permisos d’ampliació d’horaris per prolongar la festa en horari nocturn.