QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El blues mai es rendeix i sonarà amb força en el festival de Nou Barris

Hi actuaran Chino Swinglide i The Big Bet, la Barcelona Big Blues Band amb Dani Nel·lo i el Lluís Coloma Trio

Podrà disfrutar-se presencialment amb aforament limitat i també s'emetrà en 'streaming'

30270157 59

30270157 59

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les grans cites musicals estivals és el ja clàssic Festival de Blues de Barcelona, que se celebra tradicionalment a Nou Barris. Malgrat les dificultats addicionals creades per la situació actual, no s’han desanimat i han programat una edició especial conforme amb les normes establertes aquests dies. Han programat un concert diari a les 20.00 hores fins al diumenge 12 al pati de la seu del districte, però tindran un auditori reduït de 200 persones i, per controlar l’aforament, han establert un preu simbòlic de 5 euros per entrada excepte el de clausura, que serà gratuït. Igualment es poden seguir els concerts en streaming a través de la plataforma Distancias Cortas per tan sols 3 euros.

 

 

Una vegada conegudes les condicions, preparem-nos per disfrutar amb Nou Barris, l’anima del blues a Barcelona, lema que proposa l’Associació Capibola Blues, organitzadora del certamen des del 2003. Aquest any s’alternaran les grans figures nacionals amb el talent local. Avui podem conèixer Tina & Joe & Joan Pau Cumelles, un trio que presenta el seu nou treball discogràfic, Backyard Blues, en el qual repassa clàssics de Skip James, Howlin’Wolf i Etta James, entre d’altres. La càlida veu de la cantant de Zimbabwe Tina Masawi està perfectament acompanyada per la guitarra de José Azul i l’harmònica de Cumelles. Ens seduiran. Demà serà el torn d’A Ciegas, un duo format pel basc Jonathan Herrero, guitarrista, vocalista i fundador d’A Contra Blues, i el català Enric Gómez, i la seva especialitat és el rhythm-and-blues. El seu repertori inclou temes de Stevie Wonder, Michael Jackson, Marvin Gaye, Bill Withers i composicions pròpies amb un directe fresc i enèrgic en el qual tenen la complicitat del públic. 

 

 

Jazz manouche, harmòniques i guitarres

Chino Swingslide és un argentí que ja fa molts anys que viu a la nostra ciutat, on es va instal·lar el 2000, i ha actuat en locals com el Barcelona Pipa Club o el Harlem Jazz Club, però també s’ha passejat per festivals europeus i nord-americans amb gran èxit. El seu repertori inclou swing, jazz, però també tangos i boleros tot i que la seva especialitat és el blues del Mississippí, que combina amb les anècdotes que explica entre cançons. Va començar fa 25 anys tocant als carrers i déu-n’hi-do on ha arribat... Dissabte ens mostrarà el seu jazz manouche en format de quintet amb The Big Bet. Diumenge serà a Nou Barris Sweet Marta amb The Blue Shakers, que destaca per ser l’única dona al capdavant d’una harmònica en un panorama masculí. Junts han publicat dos discos (Come love Hoodoo girl blues) que són un homenatge a clàssics com Koko Taylor o Junior Wells i en els quals també incorporen temes propis.

  

 

La setmana pròxima s’iniciarà amb The Flat Pack, un trio format per veu, guitarra, contrabaix i bateria que recupera l’art del ‘fingerpicking’, la guitarra americana i diferents gèneres com el rockabilly, bluegrass, swing, western, country o blues. Però tots els passen pel seu filtre i n’ofereixen una visió nova plena d’energia, espontaneïtat i arranjaments originals. The Suitcase Brothers (dimarts) és la veterana formació creada per Santos (guitarra i veu) i Víctor Puertas (harmònica). Com a bons germans es complementen a la perfecció i ens conviden a un viatge musical pel temps. Un duo acústic guanyador de múltiples premis internacionals que ha sigut considerat un dels millors grups mundials de blues.

  

 

De Jerry Lee Lewis a una Big Band

Arribem a dimecres amb Lewis Enma & The BCN Firewalls. Rere aquesta denominació s’amaga el rocker Enma Fernández, un dels grans instrumentistes del nostre país. Malgrat alternar diferents estils en altres concerts, juntament amb aquesta formació se centra en el seu talent al piano per rememorar els clàssics de Jerry Lee Lewis. Una festa plena d’energia i bogeria com si fos una gran bola de foc. Wax & Boogie Rhythm Combo (dijous, 9) estan especialitzats en el boogie woogie dels anys 30, el swing dels 40 i el rhythm-and-blues dels 50. El grup ofereix un espectacular directe repassant els clàssics del gènere i els seus propis temes recollits en els seus quatre discos publicats fins a la data, com 7 years i Come with me.

  

 

Los Brillantes passaran per l’escenari el divendres 10. És un grup compost per l’esmentat Chino Swingslide, amb la complicitat de la guitarra manouche d’Albert Bello, el contrabaix d’Ivan Kovacevic i el piano de Bernat Font. Es van conèixer als carrers de la ciutat, van descobrir la seva passió comuna pel swing i el jazz gitano i van formar Shine, denominació que han traduït al castellà per al seu retrobament. I el dissabte 11, un plat fort, la Barcelona Big Blues Band amb el saxofonista Dani Nel·lo. La formació destaca pel seu so energètic, salvatge i sofisticat, fidel a la tradició de les grans bandes, però sempre compten amb un convidat per no estancar-se i que els revolucioni una mica. Aquest genial instrumentista que va formar part de Los Rebeldes segur que els farà posar-se les piles.

  

Notícies relacionades

 

Un tancament amb magnificència

La clausura del certamen serà gratuïta i comptarà amb l’actuació del Lluís Coloma Trio, que ofereix una música molt personal i un repertori en el qual combinen la tradició amb l’originalitat. En els seus recitals fusionen amb facilitat els ritmes de Nova Orleans amb el rhythm-and-blues, el boogie wooge, el rock i el blues. Entusiasme, vitalitat i improvisació en un espectacle ple d’energia amb ritmes frenètics i trepidants. Un concert fresc i directe que ens embolcallarà en una atmosfera hipnòtica i màgica i que suposarà el millor colofó per a aquestes nits musicals. ¡All that blues!

Festival de Blues de Nou Barris

Lloc:  pati de la seu del districte (plaça Major de Nou Barris, 1).

Horaris:  cada nit a les 20.00 hores. Fins al 12 de juliol.

Preu:  5 euros

Més informació:  www.festivalbluesbarcelona.com