ESTRENA AL SANT PAU

'Nova Normalitat': la Fura dels Baus passa de l'òpera als hospitals

Carlus Padrissa es reinventa amb un espectacle solidari en agraïment als sanitaris i metges amb textos de Pau Miró i disseny furer

assaig-la-fura / periodico

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Amb la majoria de teatres d’òpera tancats, a excepció del Teatro Real, el director furer Carlus Padrissa es reinventa amb un espectacle solidari dissenyat per ser ofert a l’aire lliure en centres hospitalaris. ‘Nova Normalitat (NN)’, així ha titulat aquesta proposta multidisciplinària amb accions, música i text de Pau Miró que aquest divendres estrena al Recinte Modernista de Sant Pau en el marc del Festival Cruïlla XXS. També es veurà dissabte, sempre en horari de visites de l’hospital: entre les vuit i les deu del vespre.  «No volem molestar els malalts», explica Padrissa, per a qui l’art i la cultura en aquests moments són més necessaris que mai. «La gent ja ha sortit a les terrasses, ara falta que vagin al teatre, que no tinguin por. ¡Que deixin les pantalles!».    

Les 400 cadires buides disposades amb la distància de seguretat protocol·lària esperaven aquest dijous els espectadors al centre barceloní, on actors i tècnics assajaven sota un sol de justícia. Enfilada a una grua, la soprano Alba Fernández intentava acostumar-se a projectar la veu mentre flotava en l’aire. Ella almenys estava ventilada, no així els actors-‘performers’ que recitaven el text dins d’enormes bosses plàstiques en una escena on els morts a causa de la Covid-19 prenen la paraula. Padrissa, acostumat a oferir espectaculars muntatges operístics a Salzburg, Munic o Atenes, s’ha adaptat a les circumstàncies actuals, amb un muntatge amb essència furera que incideix en la necessitat de viure en un món més sostenible per evitar altres pandèmies.   

Coral amb virus

Notícies relacionades

Hi participa també la Coral Càrmina, en la primera actuació en viu del conjunt després de patir en pròpia carn el virus: 17 dels seus integrants el van contreure mentre preparaven un projecte del Liceu. Per ells és molt especial participar en l’obra, concebuda com a homenatge als metges i a tots aquells que van lluitar contra el virus. A Barcelona el muntatge inclourà un record per al polifacètic músic Víctor Nubla, mort al Sant Pau, i per a l’arquitecte Enric Miralles, en el 20è aniversari de la seva mort.

La Fura destinarà part de la recaptació a diferents projectes dels hospitals on actuïn. De moment tenen previst passar per Igualada, Madrid (Ifema), Galícia i Cantàbria.