manifest intel·lectual

Almodóvar, Rozalén, Sabina i Muñoz Molina, clamen per «un gran pacte» per a la reconstrucció del país

Seixanta personalitats del món de la cultura, la ciència, l'art, la universitat o el sindicalisme demanen abandonar «la confrontació i l'odi» per tirar endavant

En el text es fa una fèrria defensa dels serveis públics, «que són la garantia per exercir els drets de ciutadania en igualtat», recalquen els signants

lmmarco53049921 pedro almodovar aplaude a los sanitarios desde el balc n de 200506161127

lmmarco53049921 pedro almodovar aplaude a los sanitarios desde el balc n de 200506161127 / Javier Ramirez

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Seixanta personalitats del món de la cultura, la ciència, l’art, la universitat o el sindicalisme han subscrit un manifest amb el lema ‘Ens en sortirem’ en el qual reivindiquen un «gran pacte» per a la reconstrucció social del país, basada en la defensa dels serveis públics, i en què també es demana abandonar «la confrontació i l’odi» per aconseguir-ho.

El text ‘Per un pacte per a la reconstrucció social d’Espanya’ ha sigut promogut per personalitats del món de la cultura com el cineasta castellanomanxec Pedro Almodóvar, escriptors com Almudena Grandes, Elvira Lindo, Rosa Montero, Antonio Muñoz Molina o Juan José Millás, poetes com Luis García Montero, Benjamín Prado o José Manuel Caballero Bonald, actors com Antonio de la Torre o Alberto San Juan i cantants com Rozalén, Joaquín Sabina, Ana Belén i Víctor Manuel, Juan Manuel Serrat, Ismael Serrano o Marwan.

També hi figuren el filòsof Emilio Lledó, els líders de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, el catedràtic Emilio Ontiveros, l’exrector de la Universitat Complutense de Madrid Carlos Berzosa, periodistes com Ignacio Escolar, Pepa Bueno i Jesús Maraña, així com professors del CSIC i personalitats de l’àmbit científic.

En el manifest es demana a les forces polítiques, socials i econòmiques un «gran pacte» per a la reconstrucció social del país i es posa èmfasi en la necessitat de no deixar-se arrossegar per «la confrontació i l’odi».

«Una aposta per reforçar els nostres serveis públics. Un país, que és el nostre, i que necessita treballar des de la concòrdia i allunyar-se de la crispació. Res més. I res menys», es destaca en el comunicat.

En aquesta línia, els promotors del text recalquen que Espanya aconseguirà tirar endavant «si no ens deixem arrossegar per la confrontació i l’odi» i defensen que «la crisi sanitària i econòmica més intensa que hem conegut en temps de pau» no pot ser abordada «des de la dialèctica de la guerra».

«Espanya ha patit i pateix, però el nostre poble tirarà endavant. Ho farà des de la reivindicació i el reconeixement al món del treball. Aquest que va ser allà quan gairebé tot es va aturar per garantir els subministraments bàsics de tota la població, de vegades sense les mesures de protecció sanitària necessàries i posant en joc la seva pròpia integritat», han assenyalat en el seu comunicat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, en el text es fa una fèrria defensa dels serveis públics, «que són la garantia per exercir els drets de ciutadania en igualtat». «El nostre sistema sanitari, sociosanitari i de cures ha mostrat el valor dels seus professionals, però és el fet de comptar amb un sistema públic i universal prou finançat el que garanteix l’accés de tota la població a la salut i a les cures. Mai més retallades en sanitat. Mai més mercantilització de les cures», defensen.