ANUNCI DE PROGRAMA

El Grec oferirà més d'un centenar d'espectacles des del 30 de juny

Omara Portuondo, Manel, El Petit de Cal Eril i els nous espectacles de Pere Faura i la companyia belga Peeping Tom, entre els principals ganxos

Aquest festival emblemàtic de l'estiu barceloní es transforma i s'adapta per a una edició en la qual no faltaran dansa ni teatre, malgrat la pandèmia

zentauroepp53701031 icult grec 2020 omara portuondo200609130516

zentauroepp53701031 icult grec 2020 omara portuondo200609130516

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Tots estàvem convençuts que no s’havia de suspendre», ha recordat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la roda de premsa de presentació del programa del Grec, festival emblemàtic de l’estiu barceloní. Adaptar-se, sí; rendir-se, mai. El Grec 2020 no podrà ser com el de qualsevol altre any, però serà. «I mantenint l’aposta per un alt valor artístic», ha remarcat l’alcaldessa. Es manté l’ambició i, per tant, el pressupost: 3,3 milions d’euros.

¿Què distingirà la 44a edició del Grec, que començarà el 30 de juny i s’allargarà per una vegada fins a l’estiu següent? D’entrada, tot i que manté l’esperit de diàleg entre cultures, el festival serà una mica menys internacional i apostarà pel talent local. L’apartat musical abundarà en noms catalans, una cosa inusual en el festival. També s’aposta per la reprogramació de produccions catalanes i de la ciutat suspeses per la pandèmia. Hi haurà, en qualsevol cas, «moments internacionals», com va assenyalar el tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats. És un intent d’«obrir fronteres des de l’àmbit cultural».

Un altre canvi: l’impacte sobre la cartera del ciutadà. L’entrada als espectacles tindrà un preu màxim de 15 euros; 5 en el cas de les cites més familiars. Els que no arribin a temps per aconseguir entrada (l’aforament, en aquests dies, serà necessàriament més limitat) o no comptin amb els recursos necessaris, podran acostar-se a molts dels espectacles a través de Betevé, convertit en mitjà de comunicació oficial.  

Com va explicar el director del festival, Cesc Casadesús, el Grec d’aquest any seran tres festivals en un. «Conceptualment és un mateix festival, però ens hem inventat aquests tres formats». Són aquests: el Grec Festival, que se celebrarà durant el mes de juliol i concentrarà la seva activitat als teatres de Montjuïc; el Grec en Obert, que començarà al juliol però s’estendrà més enllà en el temps i reunirà activitats pensades per ser representades en format digital, i De Grec a Grec, que començarà ja al setembre i mantindrà viva la flama del Grec en diferents teatres i festivals.

En total s’oferiran 108 propostes artístiques, la primera, en doble jornada (30 de juny i 1 de juliol) al Teatre Grec, ‘A tocar!’ proposta de la companyia circense Baró d’Evel a més glòria de l’art i les seves possibilitats curatives. És també una celebració del talent local: hi participen artistes tan diversos com Frederic AmatRaül Refree, amb la cantant de fados Lina; Imma Colomer; la ballarina María Muñoz, i el pallasso Tortell Poltrona

La programació del Teatre Grec inclourà també un espectacle de circ de la Compagnie XY; la reivindicació de la paraula ‘No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet no és gens habitual que algú ens necessiti)’ liderada per Carme Portaceli, o la visita de la companyia belga de dansa-teatre Peeping Tom amb dues tenebroses i intenses coreografies. 

A més, moltes i molt variades actuacions musicals: Omara PortuondoManelEl Petit de Cal ErilEls Amics de les ArtsMayte MartínEl Pol PetitJudit NeddermannStay Homas... «Artistes que en molts casos», va recordar Casadesús, «han hagut de cancel·lar les seves actuacions en festivals com el Guitar Bcn i el Cruïlla, i que podran tocar en el Grec». Hi haurà una nit dedicada al tango (amb Miguel Poveda com a convidat especial) i una altra en clau urbana organitzada per El Ritme del Carrer.

Del Lliure a la Filmoteca

Entre les apostes programades a Teatre Lliure, destaquen ‘The mountain’, nova proposta de la inquieta i crítica Agrupación Señor Serrano; ‘COVID-451’, reflexió del dramaturg Sergio Blanco sobre els espais curatius de l’hospital i el teatre, o el concert de Sílvia Pérez Cruz amb el pianista Marco Mezquida. Ja en el Mercat de les Flors, es podrà descobrir, per exemple, ‘Rèquiem nocturn’, l’espectacle del coreògraf Pere Faura sobre Bob Fosse, o ‘Please please please’, trobada del teatre de Tiago Rodrigues amb la dansa de La Ribot i Mathilde Monnier.

Notícies relacionades

Ja al Museu Marítim, la companyia de dansa Mal Cabell presentarà ‘Inventions’, tercera part de la seva tetralogia ‘Bach project’, mentre que CaboSanRoque presentaran l’«obra de teatre expandida» ‘Dimonis’, basada en els exorcismes en què participava Jacint Verdaguer. Al Palau de la Música Catalana es podrà disfrutar de tres grans concerts de clàssica, entre els quals la rigorosa estrena de ‘Meravellós Mahler!’ dirigit pel coreògraf Francesc Abós i el compositor Pedro Pardo. La Pedrera acollirà, entre altres propostes, el concert amb so binaural de Nico Roig. A la Filmoteca es podrà repassar la trajectòria del cineasta mexicà Carlos Reygadas, autor de ‘Luz silenciosa’, ‘Post tenebras lux’ o ‘Nuestro tiempo’.

A aquesta programació estiuenca i estrictament física cal afegir-hi les activitats exclusives de Grec en Obert, que van des de propostes pensades per ser emeses ‘online’ fins a passejos amb el suport de ‘podcasts’, i els espectacles de l’apartat De Grec a Grec, en el qual entrarien propostes amb les quals el festival havia adquirit un compromís de producció i que no s’hauran pogut estrenar al juliol per l’aturada en els assajos que ha comportat l’alerta sanitària.