ÈXIT DE LA TELE DELS 70

Mor Pepe Martín, el protagonista de la sèrie 'El conde de Montecristo'

Feia anys que l'actor estava retirat dels escenaris, on va triomfar amb 'El beso de la mujer araña' i 'Lulú'

1387190299046

1387190299046

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’actor barceloní Pepe Martín, conegut sobretot com el popular protagonista de la sèrie de TVE ‘El conde de Montecristo’ i una de les veus emblemàtiques de l’escena espanyola, ha mort aquest diumenge a Madrid als 87 anys a causa d’una patologia cardíaca, ha informat a Efe la productora i distribuïdora Concha Busto.

L’actor, que portava uns quants anys retirat del teatre, es va posar malalt dimecres passat, el van atendre a l’hospital i al millorar va tornar a casa seva, però ahir estava molt cansat i avui al migdia ha tingut una crisi de la qual no s’ha pogut recuperar, ha afegit Busto.

José Martín Balcells, nom real de Pepe Martín, va néixer el 7 de setembre de 1932, va estudiar Dret, es va llicenciar i va cursar durant tres anys Dret Internacional a París, on va descobrir que volia ser actor.

Va començar amb el Teatre Nacional Popular francès, amb un paper a la comèdia anglesa ‘Exercici per a cinc dits’ i després van venir ‘Llarg viatge cap a la nit’ i ‘El rei lleial’.

Va tornar a Espanya i es va incorporar a Televisió Espanyola amb la producció que dirigia Juan Guerrero Zamora, ‘El galán del bosque petrificado’, i a partir de llavors es va convertir en un dels galants de moda, però la seva màxima popularitat va arribar amb la interpretació del paper d’Edmundo Dantés  a la sèrie ‘El conde de Montecristo’, que es va gravar el 1970. Tant que durant anys estaria lligat al paper.

Altres produccions

Després va passar a ser el primer actor de la companyia Tirso de Molina, de Festivals d’Espanya, i ho va combinar amb el cine, amb produccions xilenes i argentines. El 1977 va protagonitzar també a TVE la sèrie «Larra», amb guió de Ricardo López Aranda.

A començaments dels 80 va estrenar al teatre a Madrid, amb Juan Diego, ‘El beso de la mujer araña’, de l’argentí Manuel Puig, amb què també va tenir un gran èxit a Barcelona i per la qual va aconseguir el premi d’Interpretació de la crítica de Bilbao.

El 1985 va protagonitzar l’obra de teatre ‘Los abrazos del pulpo’, de Vicente Molina Foix, en què també van intervenir Julieta Serrano, Lola Gaos i Javier Gurruchaga.

Dos anys després, va rodar a Santander la pel·lícula ‘Oficio de muchachos’, basada en la novel·la de Manuel Arce i dirigida per Carlos Romero Marchent.

‘El beso de la mujer araña’

El 1989 va treballar en la dramatúrgia d’una obra basada en Antonio Machado, ‘Cartas a Guiomar’, que va escriure Andrés Amorós amb motiu del cinquantenari de la mort del poeta sevillà. El mateix any, va rodar a Finlàndia a les ordres de Rauri Mollberg la pel·lícula ‘Amigo, camarada’, en què es reflecteix la vida dels miners.

Amb la seva gran amiga, l’actriu Charo Soriano, va protagonitzar diversos recitals a començaments dels 90 –‘Poemas a dos voces’– i va fer, amb Victoria Vera, una versió de ‘Lulú’, de Wedeking.

A mitjans de 1995 va tornar als escenaris amb ‘El beso de la mujer araña’, en aquesta ocasió amb Jorge de Juan, mentre continuava amb els recitals de poesia, com el que va presentar el 1996 en homenatge a Alberti, el que va protagonitzar dedicat a Gerardo Diego o el que va fer, amb María Jesús Valdés, dedicat al matador de toros Manolete.

Notícies relacionades

‘El derribo’, de Gerardo Malla, amb Manuel de Blas, Paco Casares, Anna Maríi Barbany i Luisa Martínez; ‘La caída’, que va protagonitzar i va codirigir amb Ronald Brower, basat en l’obra d’Albert Camus o ‘Don Juan Tenorio’, van marcar el seu pas pel teatre en els últims temps.

Pel·lícules com ‘La conjura de El Escorial’ (2008) o ‘Fuera de carta’ (2008) i la seva intervenció en diferents capítols de la sèrie de TVE ‘Cuéntame’, són alguns dels últims treballs de Martín, casat amb Silvia Lagos. 

Temes:

Teatre