PRIMERS CONCERTS DE L'ERA COVID-19

Muchachito, Pau Riba, Rufus T. Firefly... en el Cruïlla XXS

El festival organitzat pel Cruïlla anuncia 35 concerts de petit format com a avançada de la programació que desplegarà en espais com l'Anella Olímpica, el Poble Espanyol i els jardins del TNC

muchachito

muchachito / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

El Cruïlla mou peça i destapa la primera graella d’espectacles (la majoria, concerts) per a l’era Covid-19, una programació, ara per ara, de 35 actuacions que transcorreran al llarg del mes de juliol en espais de Barcelona a l’aire lliure, amb els aforaments màxims de 400 persones, amb seients distanciats, contemplats en la fase 2 de la desescalada. És el Cruïlla XXS, edició d’emergència del festival barceloní, i ofereix com a tret de sortida noms com Muchachito, Iseo, Ramon Mirabet, Rayden, Rufus T. Firefly, Roger Mas, Sanjosex, Pau Riba i Quico Pi de la Serra.

El Cruïlla XXS és la resposta del festival a les restriccions imposades per la pandèmia (l’edició troncal de la mostra, de gran format, s’ha ajornat al 2021) i compta amb cinc espais, als quals se n’afegiran d’altres (presumiblement tres) en les pròximes setmanes. La mostra procedirà a anunciar més espectacles fins a superar el total de 200, alguns a càrrec d’artistes repetidors.

La fase 3 seria «agosarada»

Són novetat dos recintes respecte a l’anunci de divendres passat: l’Anella Olímpica  i la plaça del Disseny Hub Barcelona, que se sumen a tres més, el Poble Espanyol, els jardins del TNC i el recinte de l’hospital de Sant Pau. Tot això, ajustat als requisits de la fase 2 i sense atrevir-se a donar per fet el salt a la 3, que permetria elevar l’aforament fins als 800 assistents. «Ens semblaria agosarat treballar amb aquest supòsit», indica el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, que preveu posar les entrades a la venda la setmana que ve.

El programa ofereix ara per ara un ventall ampli de propostes que, en el terreny musical, van de la cançó pop de Ramon Mirabet (4 de juliol) al mestissatge de la Balkan Paradise Orkestra (15), i de l’electroclash de barri de Ladilla Rusa (5) al rock monumental d’Obeses  (9). Figures clàssiques del calibre de Quico Pi de la Serra (18) i Pau Riba (19), i cantautors, amb variables accents pop, com Roger Mas (3), Joan Colomo (5), Sanjosex (10), Mazoni (11) i Cris Juanico (12). I el xou d’home orquestra de Muchachito (3). Els concerts començaran a les 20.30 o a les 21.00 hores, depenent de l’espai.

De Pamplona i Madrid

Artistes catalans en la seva immensa majoria, amb excepcions com la cantant navarresa Iseo (que actuarà amb el format de ‘sound system’ dels seus inicis en el concert ‘Back to the roots’) i les figures que es preveu que puguin viatjar des de Madrid, el raper Rayden i el grup de rock Rufus T. Firefly. Més enllà de la música, el cartell ofereix propostes teatrals com ‘Ocaña, reina de les Ramblas’ (d’Òpera de Butxaca & Nova Creació; 6, 7 i 8 de juliol) o Guillem Albà & La Marabunta (12).

La fase 2 ha de permetre aquests espectacles, si bé són molts els interrogants entorn de matèries logístiques sobre les quals el festival espera indicacions de l’administració. «La Generalitat està treballant amb el Procicat, protecció civil, en una taula de seguretat i esperem que ens comuniquin les pautes ben aviat», assenyala Jordi Herreruela. La distància entre seients, de metre i mig, o de dos metres, «hauria de comportar poder treure’t la mascareta», aventura. «i s’hauria de veure si una unitat familiar es pot asseure junta. Seria lògic que així fos: si viuen junts a casa, ¿per què no estar junts en un concert?».

Dubtes per resoldre

Notícies relacionades

Sobre els accessos, el Cruïlla planeja establir quatre tandes d’entrada i de sortida, una cada quart d’hora, de 100 persones cada una. ¿I els músics, quines distàncies han de mantenir entre ells? ¿Els veurem tocant amb mascareta? «No som experts en aquestes coses, però hi hem de posar una mica de sentit comú, i esperar que les indicacions siguin més precises», indica el director de Cruïlla XXS. «Ens toca anar-nos adaptant, i experimentant, i posar a prova el nivell de compliment de la normativa per part dels assistents, una cosa en la qual tinc confiança, perquè el públic de la cultura serà respectuós».

El Cruïlla XXS portarà, si tot va bé, música en directe a Barcelona aquest estiu, tot i que d’una manera diferent de la que estem acostumats. «Un format modest, perquè això no dona per fer grans produccions. Però representarà una tornada a les arrels, a la simplicitat de la música», planteja Jordi Herreruela, que confia que aquesta situació inèdita «portarà els músics a fer coses diferents». Tot això sota la màxima de no llançar la tovallola. «No deixarem d’oferir música passi el que passi».