a Rússia

Torna Pussy Riot amb un disc contra la violència masclista en ple confinament

Les agressions contra les dones s'ha disparat en aquest país durant el confinament pel coronavirus

«Tota la bogeria, humiliació i violència que vius a la teva pròpia casa la pateixes en solitari», avisen

zentauroepp44358531 pussy riots200514142446

zentauroepp44358531 pussy riots200514142446

2
Es llegeix en minuts
Efe

El grup punk rus Pussy Riot, famós per les seves accions de protesta contra el Kremlin i la seva activa defensa del feminisme, ha tornat a l’actualitat musical amb el llançament d’un disc contra la violència masclista, que s’ha disparat en aquest país durant el confinament pel coronavirus.

«En la cançó ‘Nozh’ (Ganivet) vam decidir oferir la nostra pròpia versió del món on l’abusador rep el seu merescut. Que el violador potencial agafi por de les dones. Que sàpiga que les dones tenim punys, esprai i un desig irrefrenable de viure», va explicar Nadezhda Tolokónnikova, líder de Pussy Riot, a la premsa local.

Tolokónnikova, que va complir gairebé dos anys de presó per haver escenificat el 2012 la famosa pregària punk «Mare de Déu, expulsa Putin» al principal temple ortodox del país, va admetre que ella mateixa va ser víctima d’abusos.

«Tota la bogeria, humiliació i violència que vius a la teva pròpia casa la pateixes en solitari. I, a més, tu mateixa et sents culpable», confessa.

Com és habitual, les lletres de Pussy Riot són plenes d’irreverències, paraules grolleres, activisme polític, crides a la llibertat sexual, crítiques a l’ordre establert i al masclisme que impera en la societat russa.

«Vas arribar tard a la teva última lliçó / Ara elegeix: ganivet o pistola / Tenia molts desitjos de deixar-te lliure / Però no puc compartir el món amb tu... / Aquest ganivet el vaig afilar per a tu», canta en ‘Nozh’.

En el vídeo, que ja es pot veure a Youtube, es veu una dona amb mascareta dins d’un joc d’animació que porta escrita a la seva samarreta la paraula vagina i a la seva minifaldilla hi ha dibuixades creus, en clara referència a una de les dianes preferides del grup, l’Església ortodoxa.

A més, el vídeo inclou lemes en anglès com «matar el violador», «defensa pròpia» i «llibertat a les dones», a més de presentar a la dona un ventall d’armes i estris per defensar-se davant l’abusador.

Tolokónnikova, que conclou el vídeo amb una estadística que el 35% de les dones al món han sigut víctimes de violència física o sexual, lamenta que els esmentats casos a Rússia mai siguin denunciats davant la policia, ja que aquesta mai es pren seriosament les denúncies d’abusos.

Notícies relacionades

Segons fonts de drets humans, les denúncies per violència masclista s’han disparat 2,5 vegades des que els russos estan confinats a causa de la Covid-19, dades que han sigut refutades avui pel Ministeri de l’Interior.

Pussy Riot ha compaginat en els últims anys la música amb la defensa dels drets humans de les dones a les presons russes i accions de protesta com l’ocorreguda durant la final del Mundial de futbol organitzat per Rússia el 2018 en la qual diversos dels seus membres van envair el camp de l’estadi Lujnikí.