cultura i confinament

Els museus de Barcelona obren les portes virtualment el seu dia internacional

Els equipaments culturals de la capital catalana oferiran iniciatives 'online' entre el 16 i el 18 de maig

zentauroepp38372010 dhub200514135444

zentauroepp38372010 dhub200514135444

3
Es llegeix en minuts
Xenia Homs

Barcelona ha decidit adaptar-se a les circumstàncies sanitàries d’aquest any per la Covid-19 i substituir les tradicionals «portes obertes» en el Dia Internacional dels Museus per les «pantalles obertes», amb desenes d’activitats a les pàgines webs i xarxes socials dels museus de la ciutat.

Els equipaments culturals municipals oferiran una gran varietat de propostes entre el 16 i el 18 de maig per celebrar el DIM2020 en format virtual. L’usuari les podrà consultar a la web https://www.barcelona.cat/barcelonacultura/ca/dia-internacional-dels-museus.

No obstant, la cèlebre Nit dels Museus, que sol celebrar-se el dissabte més pròxim al 18 de maig, s’ha ajornat al 14 de novembre.

Propostes culturals

Són moltes les iniciatives que ha promogut la ciutat, com, per exemple, El Centre de Cultura i Memòria del Born, que ha creat una web exclusiva del DIM2020, on proposarà diverses activitats.

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), per la seva banda, oferirà una conferència en directe de Rana Alhussin el dia 18 de maig a les 19 hores sobre la ‘Barcelona en reconstrucció: espais públics de postguerra’.  També es promouen jocs o activitats per realitzar en família, com és el cas del Museu del Disseny, que llançarà ‘Petites històries, grans dones’; un joc de pistes, ‘¡Troba l’objecte!’, o de memòria, ‘Tothom a jugar’.

Així mateix, es destaca el concurs especial de l’Arxiu Històric ‘Qui respon més?’, amb preguntes que es podran respondre buscant la informació als documents que amaga la seva web o el concurs que farà el Castell de Montjuïc a través de la seva pàgina de Facebook, amb què es podran guanyar dues invitacions per a una visita guiada.

També a través d’aquesta xarxa social, el Museu Etnològic i de Cultures del Món farà el dia 18 dues activitats en directe: a les 12 h, una visita guiada interactiva sota el nom de ‘Les cares de Barcelona’ a càrrec del seu comissari, Adrià Pujol, i a les 19 h l’especial ‘Trencadís literari: La Rambla de les floristes’, on Martí Gironell entrevistarà Jordi Prat per parlar del clàssic de Josep Ma. de Sagarra. I el Museu Frederic Marés, a partir de dissabte, 16 de maig, sota l’etiqueta #Joemquedoamb oferirà breus vídeos on diversos col·laboradors expliquen quines són les seves peces favorites de la col·lecció.

D’altra banda, la Fundació Joan Miró proposa un passeig virtual per Barcelona, així com la visita virtual a l’exposició de la seva col·lecció i d’altres de familiars. També el Musseu Picasso ha programat visites virtuals a la seva col·lecció, a més dels concursos del #MuseusmQuizACasa.

Altres iniciatives

Des d’avui, 14 de maig, el Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats (CAC) i Fàbrica de Creació llançarà dos vídeos exclusius amb motiu del Dia Internacional dels Museus: Una ‘studio visit’ del taller de Jordi Medio i el primer de la sèrie ‘La biblioteca infinita’ d’Epaminondas i Cramer, al seu canal de YouTube i a la seva web.

Altres centres com La Capella o La Virreina oferiran una visita guiada virtual de les exposicions ‘Faula rodona’ i ‘Sisters’.

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, del 16 al 18 de maig, també farà diferents accions a les xarxes, com un joc de Trivial a través de les 'stories’ d’Instagram, amb tres nivells de dificultat o un joc de les parelles on s’hauran d’encertar les imatges de diferents dones cèlebres amb el fet històric correcte.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Servei d’Arqueologia oferirà als usuaris que vulguin les quatre domus de Barcino reconstruïdes en vídeos en 3D.

Amb aquesta iniciativa, els museus de la ciutat se sumen a la campanya internacional del Dia Internacional dels Museus, organitzada pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que aquest any promou el tema de ‘Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió’, així com la iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona ‘Obrim finestres’.