FENOMEN MUSICAL DEL CONFINAMENT

Stay Homas: «Cada dia ens aixequem pensant en cançons»

El grup sorgit en una terrassa de l'Eixample, del qual Michael Bublé va adaptar una cançó, fitxa per una multinacional i llança el seu primer 'single' oficial mentre anuncia àlbum per a la tardor

zentauroepp53065862 icult stay homas200511115143

zentauroepp53065862 icult stay homas200511115143 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Tot va començar com una broma, asseguren, però en qüestió de setmanes es va convertir en un leitmotiv motivador quotidià. «Cada dia ens aixequem pensant en cançons i fent llistes d’idees sobre les quals muntar un tema», revela Guillem Bultó, una de les tres potes sobre les quals s’assenta Stay Homas, un grup amb només dos mesos d’història, sorgit a la terrassa d’un pis del barceloní carrer de Balmes, projectat al món per Michael Bublé i fitxat per una multinacional.

No es poden creure el que els està passant. «Era impensable que amb una guitarreta i una galleda de fregar poguéssim despertar l’interès d’una gran discogràfica. Quan ens ho van proposar, la nostra reacció va ser: ¿com? ¿sí? ¿segur?», confessa Bultó, trombonista de Doctor Prats i informalíssim percussionista d’un trio que ha demostrat que no fa falta anar a gravar un disc a Nova York amb el productor ‘top’ del moment per caure en gràcia i arribar al públic. Completen el quadro dos membres de Buhos, el trompetista i cantant Klaus Stroink i el guitarrista-baixista Rai Benet.

Sense soroll de cotxes

Part de la gràcia de les seves 27 ‘confination songs’ (així les anomenen) i els seus corresponents vídeos es troba en el seu radical acabat casolà: gravacions amb so i àudio de telèfon mòbil i pla únic. Però el seu primer ‘single’ oficial, llançat per Sony Music, està cuinat amb més mitjans. Es tracta de la regravació d’un dels seus primers temes, el molt definitori ‘Stay homa’. Registrat ara dins de casa, sense so de cotxes i insonoritzant les parets amb mantes i coixins, revelen. Quin luxe. «I hi ha altres instruments: un djembé de record d’un viatge, un tambor brasiler, una espàtula de barbacoa, una ampolla de vidre, un ukelele de farcit i una trompeta que apareix al final».

En ‘Stay homa’ està sintetitzat l’esperit del grup: cançó amb despreocupat ritme de reggae, encaminada a atendre les indicacions de l’Administració en l’era Covid-19 i a celebrar el que tenim, inclosa la solitud. «Potser la gent està molt ratllada i aquesta perspectiva d’‘it’s OK to be alone’ (està bé estar sol) convida a pensar que no estem tan malament», estima Guillem Bultó. «¿Si som un grup que dona esperança? Volem pensar que sí».

Amb finalitats benèfiques

El seu altre ‘hit’ és ‘Gotta be patient’, el tema que Michael Bublé va penjar en el seu mur de Facebook i que va procedir a gravar amb els seus amics de Barenaked Ladies i la cantant mexicana Sofia Reyes per a una gala benèfica canadenca. «No hem tingut contacte amb ell: ens va buscar en les xarxes i la qüestió va passar de mànager a mànager. Li estem molt agraïts», ratifica Bultó. I el seu últim cop d’efecte és la col·laboració amb Pablo Alborán, que va comptar amb ells per a una nova versió de ‘Cuando estés aquí’ amb destinació a l’Unicef.

Però els duets són corrents en el món de Stay Homas, ja que se les han apanyat per comptar en les seves cançons amb artistes com Manu Chao, Judit Neddermann, Macaco, Sílvia Pérez Cruz, María José Llergo, El Kanka... Tots han respost amb rapidesa a la seva crida. «I això que portem un ritme bastant frenètic», apunta Klaus Stroink. «El pla sempre és: ‘Et passo la cançó, demà has de tenir la teva part i ens passes el vídeo i el gravem ja’. Tot molt intens».

Pensant en la desescalada

Notícies relacionades

Voregen la mitjana d’una cançó publicada cada dos dies, sempre creuant gèneres i ritmes, de la música jamaicana a la bossa nova i el doo-wop. «M’agrada tenir un projecte en el qual val tot», indica Bultó. I ara mediten com fer evolucionar el seu discurs en temps de desescalada. «Estem pensant en altres temàtiques i enfocaments que puguin encaixar amb el confinament i alhora amb situacions més genèriques».

Sospiren per oferir concerts. ¿Fins i tot davant d’audiències molt reduïdes, dictades per les restriccions? «Tocar en un bar per a 80 persones, rendible segur que no ho és, però igual ho faríem, només per no quedar-nos a casa de braços plegats». Molts interrogants floten en l’horitzó, incloent-hi la futurible activitat de dues bandes poderoses en el circuit català de festes majors com són Buhos i Doctor Prats. «I encara no sabem si tot això que hem fet serà en va», reflexiona Bultó, que es pregunta «si després del confinament la gent s’oblidarà de Stay Homas». Però per deixar clar que tot això va de veritat el grup anuncia àlbum per a la tardor. El més important: «Ens divertim fent cançons».