QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

Una visita en 360º a la torre Eiffel i la basílica del Sacre Coeur

Podem recórrer les plantes de la construcció de ferro en un vídeo interactiu i conèixer-ne la història

L'església de Montmartre permet visitar tots els seus racons així com escoltar l'òrgan i les campanes

fz9a7423 dxo

fz9a7423 dxo

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

París és una de les destinacions favorites dels turistes. La ciutat de l’amor amb una apassionant història cultural a l’esquena i on cada carrer, cada cantonada, cada racó, té un encant únic i peculiar. ¡Quines ganes de tornar a recórrer-la! Per calmar la nostra enyorança podem veure dos dels seus edificis més icònics en unes visites virtuals de 360º i recollir-ne informació. Viatgem per Internet fins a la basílica del Sacre Coeur i la torre Eiffel.

El cor de Montmartre

Façana de la basílica del Sacre Coeur. / FRANÇOIS MORI / AP

La visita virtual a la basílica del Sacre Coeur del barri bohemi de Montmartre s’inicia des de la façana, i podem fixar-nos en l’esplèndida vista panoràmica de París que es contempla des del mirador del pati davanter. Un narrador ens explicarà interessants detalls (en francès). Si entrem a la nau central podrem recórrer-la sense pressa fixant-nos en els petits detalls dels pilars, unes plaques de marbre que ens expliquen la seva història, la porta de la llibreria o les petites capelles que la conformen: a l’esquerra, les de la Marina, Sainte Radegonde, Saint Vincent de Paul i Sainte Ursule i, a la dreta, les de Saint Benoit Latre, Sainte Marguerite Marie, Saint Louis i Saint Michel o el gran altar amb el cor, on hi ha els retaules dels profetes, els púlpits laterals, l’estrella de David i la pica baptismal i, a dalt, el gran mosaic de Crist.

El mosaic situat a dalt, sobre el gran altar. / SACRE COEUR

A l’esquerra, un passadís ens condueix a la capella dels jesuïtes, on hi ha els mosaics dels germans Mauméjean, els baixos relleus d’André Besquet i les vidrieres d’Anna i el cavaller Guy. A la part central es mostren els mosaics de les 14 estacions del camí de la creu, obra de Maxence. Si ens hi endinsem una mica més trobarem l’espai dedicat a la Verge Maria amb vidrieres sobre els misteris del rosari, medallons de diferents verges enquadrades en marbre blanc amb motius relatius a l’Ave Maria i l’estàtua de Nostra Senyora de la Pau. La cúpula representa l’Anunciació, feta per Marcel Magne, amb els àngels sostenint Maria i un total de 33 personatges, entre els quals hi ha els apòstols.

Una imatge de la pàgina d’aquesta visita virtual.

Altres capelles, l’òrgan i les campanes

Al seu costat trobem el lloc d’oració sobre sant Josep amb tres vidrieres que representen l’Anunciació, Josep el just i la fugida a Egipte, una estàtua el representa amb el nen Jesús als braços i un retaule amb tres estampes esculpides sobre el seu casament, el seu taller i la seva mort. Just a la dreta hi ha la capella de sant Joan Baptista, amb les inicials SJB a terra, la reproducció de la imatge de la canadenca Nôtre Dame du Cap i tres vidrieres que el mostren picant ferro fred, batejant Jesucrist al Jordà i el seu martiri.

Podrem escoltar com sona el seu històric òrgan. / SACRE COEUR

A la planta superior hi ha les capelles de Comerç i Indústria i la d’Agricultura, l’històric òrgan (si tenim activat el so el podrem escoltar) que pot veure’s en la seva grandiositat i la seva terrassa i la gran cúpula. Des de totes dues s’ofereix veure una espectacular vista vertical de l’edifici. Al frontó, la part superior de la façana també permet veure París des de dalt (ens assenyalen on hi ha els edificis principals) i contemplar les estàtues eqüestres en bronze de Joana d’Arc i de sant Lluís mostrant la corona d’espines de Crist. Una mica més amunt, les cúpules amb les gàrgoles, els diversos campanars (també podem sentir el repic de les campanes) i arribar, fins i tot, fins al punt més alt de l’església, des d’on podrem veure gairebé tota la ciutat.

La torre més icònica del món

Imatge de la pàgina oficial d’aquest símbol de París. / TOUR EIFFEL

Però si París té un clàssic és la torre Eiffel, la seva gegantina estructura de ferro visible des de gairebé qualsevol punt de la ciutat. La cadena TV5 Monde ha creat un curiós vídeo de tres minuts però amb una particularitat, és interactiu i permet que l’interrompem en qualsevol moment i mirem al voltant. Aquesta visita virtual comença a l’exterior, quan es comença a fer de dia i ens anem aproximant lentament cap a la torre i la recorrem de baix a dalt. Durant el nostre recorregut passarem per diverses plantes, pujarem a l’ascensor i, si ens atrevim, per unes quantes escales, contemplarem les espectaculars vistes de la capital francesa i veurem els turistes passejant als nostres peus mentre es fa de nit. Fins i tot podem penetrar a l’habitació privada d’Alexandre Gustave Eiffel i fixar-nos en tots els detalls.

 

 

Una altra opció és entrar en la seva pàgina web oficial (totes les explicacions en castellà) on ens permeten descobrir els seus racons. La visita (a l’apartat Descubrir) comença a l’atri, on ens parlen del bust d’Eiffel, detalls del punt d’informació, la maquinària d’accés i els llocs i botigues de restauració. A la primera planta, ens expliquen breument el seu espectacle immersiu CinEiffel, els seus espais de relaxació, el seu espai cultural i els seus restaurants. Ens podem descarregar una guia (en anglès i francès) amb preguntes i passatemps per als nens i veure un vídeo que recorre les instal·lacions.

 

 

Notícies relacionades

La segona planta permet una visió privilegiada de París: del Sena, de Montmartre, del Louvre o el Grand Palais. Inclou el restaurant Jules Verne, amb una estrella Michelin, botigues i altres establiments com la seva apetitosa oferta dels dolços macarrons. I ja al cim trobarem l’habitació d’Eiffel, una maqueta d’aquesta part de l’edifici, els plafons d’orientació i el bar de xampany.

Una fotografia dels primers mesos de construcció de la torre.

La història d’un edifici centenari

Els qui en vulguin conèixer més a fons els detalls poden visitar El monument, amb les xifres de la torre, el seu naixement i construcció, la vida d’Eiffel, el paper que va jugar durant l’Exposició Universal de 1889, la seva relació amb l’art i les ciències, la història dels seus restaurants o les seves espectaculars il·luminacions. Dues formes diferents de disfrutar la bellesa de París fins que puguem visitar-la.

Va ser creada per a l’Exposició Universal de 1889. / TOUR EIFFEL