LLETRES HISPÀNIQUES

L'entrega del Cervantes a Joan Margarit es posposa indefinidament

Serà la primera vegada des de 1976 que el premi major de la literatura en castellà es no doni a l'abril

zentauroepp28353600 barcelona 2015 01 15   icult   joan margarit   publica nuevo200112165146

zentauroepp28353600 barcelona 2015 01 15 icult joan margarit publica nuevo200112165146

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’entrega del premi Cervantes 2019, que en aquesta ocasió ha recaigut en el poeta català Joan Margarit, s’ha posposat a causa de la pandèmia del coronavirus, però encara no hi ha data confirmada. La cerimònia, que com és tradició se celebra el 23 d’abril, no tindrà lloc en la data habitual, tal com ha assenyalat a Europa Press la filla del guardonat en aquesta edició.  De la mateixa manera, fonts del Ministeri de Cultura i Esport han assenyalat a la mateixa agència que encara «no hi ha dates» per a l’entrega d’aquest guardó, el més important de les lletres hispàniques.

Aquesta serà la primera vegada en la història del guardó –en marxa des de l’any 1976– que no se celebrarà en aquesta data (o en dates pròximes a aquesta), que coincideix amb el dia de la mort de Miguel de Cervantes, tot i que el fet que no se celebri no suposa l’anul·lació, ja que es podria estudiar una altra data per atorgar oficialment el premi.

A més de la tradicional cerimònia de lliurament del Cervantes, al llarg d’aquella setmana sempre es realitzen actes paral·lels amb el guardonat que tenen lloc en diferents llocs de Madrid: des de la trobada a la Biblioteca Nacional, passant pel dipòsit d’un llegat a la Caixa de les Lletres de l’Institut Cervantes fins a l’inici de la lectura ininterrompuda d’‘El Quijote’.

També té lloc el tradicional dinar que ofereixen els monarques a representants del món literari al Palau Reial. Precisament, en l’acte d’entrega del Cervantes estava prevista la presència dels reis Felip VI i Letizia, així com de l’habitual representació governamental –l’any passat van acudir la llavors vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i el que era ministre de Cultura i Esport, José Guirao–.

Des de 1976

Notícies relacionades

El poeta Jorge Guillén va ser el primer guanyador del premi Cervantes, l’any 1976, que va donar el tret de sortida a un total de 44 edicions ininterrompudes –i un premi ex aequo, l’any 1979, a Borges i a Gerardo Diego–. Precisament, a principis del mes de març passat es coneixia la mort de l’escriptor José Jiménez Lozano, que va rebre el premi Cervantes l’any 2002. 

«Si un poema no pot consolar una persona en una situació difícil és que no val res com a poema», assenyalava en una entrevista amb Europa Press el poeta català el mateix dia en què va saber que era guardonat. El premi està dotat amb 125.000 euros.