CRÍTICA DE CINE

'Fuga de Pretòria': la mecànica de la fugida

Pot ser que no aporti res de nou al gènere de les fugues, però aconsegueix el seu propòsit: que l'espectador quedi absort amb aquest sòlid relat gràcies a la seva precisió rítmica

pretoria

pretoria

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fuga de Pretòria ★★★

Direcció:  Francis Annan

Repartiment:  Daniel Radcliffe, Ian Hart, Daniel Webber, Nathan Page, Stephen Hunter, Mark Leonard Winter

Títol original:   ‘Escape from Pretoria’

País:  Regne Unit

Durada:  101 minuts

Any:  2020

Gènere:  ‘Thriller’ carcerari

Estrena:  8 d’abril del 2020 (Filmin, Movistar+, Rakuten.tv)

El director britànic Francis Annan debuta en el llargmetratge amb una història basada en les memòries de Tim Jenkin (encarnat per Daniel Radcliffe), activista antiapartheid que va ser empresonat als anys 70, els més durs de la repressió racista a Sud-àfrica.

Notícies relacionades

Configurada a tall de ‘thriller’, ‘Escape de Pretoria’ ens introdueix al món carcerari pretecnològic a través de la figura d’uns presos polítics que planegen amb minuciositat com anar obrint les nombroses portes de la presó que els separen de la llibertat. El seu pla a poc a poc anirà prenent forma a través d’un enginyós sistema de claus tallades en fusta confeccionades de manera artesanal i metòdica. Alguna cosa d’això també té aquesta pel·lícula d’alè clàssic que se centra en aquest projecte de fugida que es veurà esquitxat de moments en què es dosifica de forma perfecta el nervi, la tensió i el suspens.

Pot ser que no aporti res nou al gènere de les fugues com clàssics imperibles que ens porten des de superproduccions com ‘La gran evasió’ al cine d’autor més estricte de Bresson amb ‘Un condenado a muerte se ha escapado’, però ‘Fuga de Pretoria’ aconsegueix el seu propòsit: que l’espectador quedi absort amb aquest sòlid relat gràcies a la seva precisió rítmica.