CULTURA EN QUARANTENA

Com convertir el teu fill en un amant dels còmics

20 propostes de còmics infantils i juvenils per superar els temps del coronavirus

Les editorials havien apostat aquesta primavera pels lectors joves amb noves col·leccions

collage

collage

10
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sota aquestes línies el lector trobarà una selecció de còmics per a nens i adolescents per compartir durant aquests dies de quarantena i obligat confinament pel coronavirus  o per anar elaborant una bona llista d’adquisicions per quan les llibreries puguin tornar a obrir les portes. A més, pot ser una bona manera de celebrar, aquest dijous, el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil.

Moltes han sigut les generacions que han crescut (i continuen fent-ho) amb els còmics de Mortadel·lo, Tintín, Astèrix, Superman o Spiderman. A molts nens van anar els seus propis pares que els van comprar aquells còmics, d’altres els van llegir d’amagat perquè a casa ho veien una pèrdua de temps i el contrari d’una lectura de profit. I durant anys, el ‘boom’ del còmic adult i la (necessària i més que encertada) reivindicació que els còmics no són (només) cosa de criatures ha acaparat l’atenció de lectors i editors. Però en els últims temps, sabedors que els nens són els lectors del futur, que els còmics són un medi genial per transmetre valors i formar les joves ments de forma divertida o amena, les editorials es comencen a posar les piles. A Bang Ediciones, que acumula més d’una dècada treballant-hi amb el seu segell Mamut, amb un envejable catàleg infantil i juvenil, s’han anat sumant segells com Norma, amb la seva col·lecció Astronave, el treball pel còmic en català de Base Editorial, o títols puntuals a Astiberri, per posar un exemple. Això sense oblidar els nous espais Cómic Kids en les últimes edicions del Còmic Barcelona o el Manga Barcelona. 

Aquesta primavera estava cridada a viure una eclosió editorial d’iniciatives que la pandèmia i la crisi sanitària han frustrat i ajornat fins que la situació millori. Aquest març s’havia d’estrenar la col·lecció infantil i juvenil d’Astiberri (el primer títol, ‘Claudio i Morino 1. La maldición’, d’Adrien Albert); Medusa Cómics havia de començar a publicar historietes dels superherois de DC per a nois d’entre 8 i 12 anys i per a majors de 13 (com ‘¡Hola, Liga de la Justitica!’ o ‘Harley Queen: Cristales rotos’); i just acabava de sortir la primera entrega de la col·lecció impulsada per Beascoa, ‘Mi primer cómic’ (amb nova sèrie del supervendes Artur Laperla), i la línia de Dolmen Editorial Espiral Cómics (amb la didàctica ‘Historia de la humanidad en viñetas’, de Quim Bou).

Quan la tempesta vírica amaini la lectura seguirà, amb el llibre ideal per a cada edat, des dels que encara no saben llegir, fins a l’adolescència, quan molts joves ja entren de ple al còmic adult amb imprescindibles com ‘Persépolis’ de Marjane Satrapi, ‘Los surcos del azar’ de Paco Roca o ‘Maus’ d’Art Spiegelman.   

A PARTIR DE 3 ANYS

EL MÓN D’EN MIKI / EL MUNDO DE MIKI. Miguel B. Núñez (Mamut). Títol del consolidat segell Mamut, de Bang Ediciones, referent del còmic infantil amb obres emmarcades en tres franges d’edat (a partir de 3 anys, de 6 i de 9). Per als que fan les primeres passes en la lectura, històries sense paraules com aquesta, del petit Miki, que es distreu amb només veure volar una papallona, o ‘Lea i els ocells’ (de Katia Klein, també en castellà), on la nena protagonista, amant de la música, ha de descobrir per què un dia les aus deixen de cantar i perden els colors. 

Vinyetes d’‘El món d’en Miki’ / MIGUEL B. NÚÑEZ

A PARTIR DE 6 ANYS  

NARVAL I LLUDRI / NARVAL Y NUTRY. Ben Clanton (Juventud). Tercer títol d’aquesta sèrie per als nens que ja comencen a llegir sols, premiada amb un Eisner el 2017 i protagonitzada pel despreocupat unicorn marí Narval i la seva amiga Medu, la medusa assenyada. Aquesta vegada incorpora un nou personatge, Lludri, una aventurera llúdria. ¿Se’n ressentirà la seva amistat?  

EL FÈLIX I LA CALCITA / FÉLIX Y CALCITA. Artur Laperla (Beascoa) La col·lecció ‘El meu primer còmic’ s’estrenava aquest febrer amb aquest títol del creador de l’exitosa sèrie ‘Superpatata’ (supervendes que publica Bang a la seva col·lecció Mamut), Artur Laperla, que ara inicia una altra saga protagonitzada pel Fèlix, un nen a l’habitació del qual es cola un trol anomenat Calcita, del qual es farà amic. Aquest el portarà fins al seu increïble món, on la seva espècie viu enfrontada als gnoms. Aventures, humor i fantasia. 

PABLO & JANE EN LA DIMENSIÓN DE LOS MONSTRUOS. José Domingo (Astiberri) Participativa incursió al còmic infantil de l’autor d’‘Aventuras de un oficinista japonés’ (premi a millor obra al Saló del Còmic de Barcelona 2012), que ara, durant la quarantena, es pot en part disfrutar gratis: des de Twitter i amb l’etiqueta #AstiberriEnPijama, l’autor i la seva editorial ofereixen la descàrrega gratuïta de diverses làmines d’activitats de l’àlbum per imprimir o jugar en pantalla trobant els objectes amagats a fantàstics i atapeïts escenaris alhora divertits i aterridors.

MARCOPOLA. Jacobo (Mamut) Amb ‘Superpatata’ o ‘Astro-Ratón’, aquesta és una de les sèries estrella per a aquesta franja d’edat de Bang Edicions (també en castellà). Aquí és una illa viatgera anomenada Marcopola la que amb el seu amic Llibre descobrirà el món i els seus perills en diverses aventures en les quals no falta un tresor pirata, un terrible lladre o una àvia pintora.   

ARIOL. UNA PRECIOSA VAQUILLA. Emmanuel Guibert i Marc Boutavant (Harper Kids) No és el coronavirus però sí que es parla de la por del contagi i l’alarma davant de la grip aviària en una de les històries d’aquest quart títol de la sèrie francesa supervendes que narra les aventures quotidianes d’Ariol, el ruquet blau, amb la seva família i els seus companys de classe. Guibert, reconegut autor de còmic adult amb títols com ‘La guerra de Alan’ o ‘El fotógrafo’, imprimeix el seu talent en guions que transmeten sense lliçó moral valors d’igualtat i tolerància.

Fragment de la portada d’‘Y entonces nos perdimos’ / ryan andrews

A PARTIR DE 8 ANYS

Y ENTONCES NOS PERDIMOS. Ryan Andrews (Astronau) En un envoltant paleta de gammes blau cobalt, aquesta aventura del segell infantil de Norma Editorial, que recorda l’imaginari de l’estudi Ghibli, acompanya Ben, Nate i els seus amics, que segueixen en bici el camí dels fanalets que a la festa de l’equinocci es llancen al riu i que, segons la llegenda, volen, cap a la Via Làctia. Pacten dues regles: ningú mira enrere i ningú fa mitjana volta, però no tots les compleixen.  

HILDA Y EL REY DE LA MONTAÑA. Luke Pearson (Barbara Fiore Editora) En un món habitat per gegants i trols, inspirat en el folklore escandinau, conviu el real i el fantàstic. Teletransportades a aquest univers, la intel·ligent i curiosa Hilda i la seva mare aconsegueixen tornar a casa, o això sembla. Sisena i última aventura d’aquesta sèrie multipremiada i nominada a diversos Eisner on la petita protagonista intentarà evitar l’enfrontament entre humans i trols.

IMBATIBLE 2. SUPERHEROI DE PROXIMITAT / IMBATIBLE 2. SUPERHÉROE DE PROXIMIDAD Pascal Jousselin (Editorial Base) Un superheroi rodanxó que se sap personatge de còmic. Per això, per detenir els dolents o ajudar els bons trenca les regles del temps i del medi saltant i movent-se d’una vinyeta a l’altra. Sorprenent, original i imaginativa proposta de l’autor francès, premiada a la fira de Bolonya i un dels còmics essencials del 2019 segons l’Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic (ACDCómic).  

Vinyetes d’‘Imbatible’Pascal Jousselin /

L’AGUS I ELS MONSTRES. ELS CARTERS DE L’ESPAI / LOS CARTEROS DEL ESPACIO Jaume Copons i Liliana Fortuny (Combel) L’‘Ulises’ de Joyce, ‘L’illa del tresor’ de Stevenson o ‘El vigilant en el camp de sègol’ de Salinger són només algunes de les múltiples picades d’ullet literàries d’aquesta exitosa sèrie infantil protagonitzada pel petit i despistada Agus, que viu aventures al costat del Sr. Flat, el monstre dels llibres, amb qui s’enfrontarà al malvat Dr. Brot.

HICOTEA. Lorena Álvarez (Astiberri) La jove colombiana torna a regalar-nos el seu desbordant i bonic imaginari en aquesta continuació de ‘Luces nocturnas’ (guanyadora de dos Eisner), basat en la seva pròpia infància. La petita protagonista, Sandy, dona vida en els seus dibuixos a criatures meravelloses amb les quals jugar. Aquesta vegada surt amb les companyes de l’escola a una classe de naturals al camp.     

BAHÍA ACUICORNIO. Katie O’Neill (La Cúpula) Després de captivar amb el món fantàstic de ‘La sociedad de los dragones de té’ (guanyador de dos Eisner 2018), el nou còmic de la dibuixant neozelandesa porta la canalla a una platja en la qual la petita Lana troba un malmès cavallet de mar amb una banya al front. Una bonica faula de delicat traç, amb tics Disney i influències de Miyazaki i el seu estudi Ghibli, no eximeix de drama, amb total protagonisme femení i missatge ecologista: alerta dels problemes mediambientals en l’ecosistema marí.   

Fragment de la portada de ‘Bahía Acuicornio’ / katie o’neill

FANTASMAS. Raina Telgemeier (Maeva Young) Amb èxit de vendes i els corresponents Eisner, gràcies a les autobiogràfiques ‘¡Sonríe!’, on abordava el malson adolescent de portar bràquets, i ‘Hermanas’, sobre la seva relació familiar, Telgemeier s’ha guanyat el públic preadolescent. Ara les seves vinyetes expliquen com viuen dues germanes la mudança a una nova ciutat, el clima de la qual pot ajudar Maya, la petita, greument malalta. Juntes trobaran un nou amic, alguns fantasmes i descobriran el valor del llegat dels avantpassats. 

WÁLUK 3. LA RUTA DEL CAN MAYOR. Ana Miralles i Emilio Ruiz (Astiberri) La plàstica d’Ana Miralles (‘Djinn’), una de les més reconegudes dibuixants del país, torna al món gelat d’aquesta conscienciada faula ecologista de Ruiz, on viu les seves aventures Wáluk, un cadell d’os polar abandonat per la seva mare, i Esquimo, un vell os rondinaire, que li tutelarà i ajudarà a sobreviure.  

Vinyetes de ‘Wáluk’ / miralles / ruiz

ELS ESBORRONADORS CASOS DE MARGO MALOO. Drew Weing (Maeva Young) Nascudes originàriament a internet, les vinyetes d’aquest autor nord-americà les protagonitza Margo Maloo, mediadora de monstres, a la qual els nens d’Ecocity recorren quan tenen problemes amb aquests éssers l’existència dels quals els adults desconeixen. El seu ajudant és un periodista, Charles Thompson, activista pels drets infantils. Un dels essencials del 2019, segons l’ACDCómic.  

A PARTIR DE 12

SUPERLÓPEZ. Jan (Bruguera) Si bé en la seva última aventura, ‘El bullying de las sorpresas’, l’antiheroi creat per Jan el 1973 com a paròdia de Superman, sempre conscienciant sobre temes socials, denúncia l’assetjament escolar, en un àlbum de fa una dècada, ‘El virus de Frankenstein’, Jan s’erigia com a visionari: Superlópez ja havia d’afrontar el pànic desencadenat davant d’una crisi sanitària del nivell d’una pandèmia gripal...   

EL PRÍNCIPE Y LA MODISTA. Jen Wang (Sapristi) Premiada en la Comic Con de Nova York, aquesta faula no té a veure res amb el tradicional conte de fades de final amb amor heterosexual etern: el príncep Sebastian, al qual els seus pares busquen nòvia, s’escapa per vestir-se de dona i disfrutar d’incògnit de la nit parisenca, un secret que explica amb la complicitat de la seva amiga costurera Frances. Un historia de tolerància, recerca de la identitat, de la importància de les aparences i sobre la llibertat, l’amor, l’amistat i la família.

LA MATERIA OSCURA. LA BRÚJULA DORADA. Stéphane Melchior i Clément Oubrerie (Astronau) Aquesta adaptació en còmic de la saga original de Philip Pullman ‘La materia oscura’ li va valer als seus autors el premi al millor còmic juvenil del festival d’Angulema 2015. Un volum integral que reflecteix el món fantàstic i ple de màgia en el qual viu les seves aventures Lyra Belacqua, filla de l’explorador Lord Asriel. Amb el seu animal daimonion, quan el seu amic Roger és segrestat haurà de viatjar a l’Àrtic, on lluiten bruixes i ossos polars.   

SPIROU. LA ESPERANZA PESE A TODO 1 i 2. Émile Bravo (Dibbuks) ¿Com afronta, sense perdre la humanitat, Spirou, aquí adolescent a la Bèlgica ocupada pels nazis, la guerra, la gana, els bombardejos i la mort? El dibuixant francès d’origen espanyol firma aquesta madura aventura de l’heroi (serà una tetralogia), ja amb el seu amic Fantasio, recomanable tant per a joves com per a adults. També ambientades en la segona guerra mundial, més adultes i al marge de la sèrie regular, ‘El botones verde caqui’ o ‘La mujer leopardo’, de Yann i Olivier Schwartz.

Viñeta d’’Astèrix. La filla de Vercingetòrix’ / ferri i conrad

Notícies relacionades

ASTÈRIX. LA FILLA DE VERCINGETÒRIX / ASTÉRIX. LA HIJA DE VERCINGÉTORIX. Jean-Yves Ferri i Didier Conrad (Salvat) Després de la recent mort d’Uderzo, pare d’Astèrix i Obèlix junt amb Goscinny, hem de recordar l’última aventura dels qui continuen el seu llegat. Ferry i Conrad firmaven fa pocs mesos aquest àlbum on els herois de l’irreductible llogarret gal es veien eclipsats per una dona: Adrenalina, una adolescent rebel i de molt caràcter que s’avindrà amb els altres joves del poblat. 

LEÑADORAS. Noelle Stevenson (Sapristi) Un grup d’apoderades noies en un campament de ‘boy scouts’ protagonitza aquesta sèrie adolescent, premiada amb dos Eisner i que Sapristi ha reunit fins ara en quatre volums. Un cant a l’amistat i a la diversitat sexual en una successió d’aventures fantàstiques i sobrenaturals –de terror, romàntiques o detectivesques– amb ietis ‘hipster’, sirenes o dinosaures.