PARÀLISI TOTAL

Els sectors culturals posen xifres al daltabaix pel coronavirus

Els músics catalans deixaran d'ingressar més de cinc milions d'euros entre el març i l'abril

Els actors espanyols han perdut ja 6,8 milions d'euros

zentauroepp52841237 icult200318182631

zentauroepp52841237 icult200318182631 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

Els diferents sectors culturals, majoritàriament paralitzats per complet a causa de l’estat d’alarma decretat pel coronavirus, comencen a posar xifres al seu daltabaix econòmic.

Així, l’Acadèmia de la Música  catalana estima que els músics deixaran d’ingressar més de cinc milions d’euros entre el març i l’abril, i la Unió d’Actors i Actrius espanyola calcula que la quarantena artística ha donat només al març unes pèrdues de 6,8 milions d’euros per a aquests professionals.

Un informe elaborat per l’Acadèmia de la Música després de recollir informació de tot el sector musical ofereix més dades demolidores: la caiguda prevista en els ingressos per drets d’autor és d’entre el 15% i el 30% i les sales de concerts catalanes estimen pèrdues d’1,5 milions d’euros setmanals. Així mateix, l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifra en 3,2 milions d’euros les pèrdues acumulades fins al moment, que podria arribar als 18 milions d’euros. Els integrants de l’ARC ja han aplicat ertos a 224 treballadors, el 54% del total de les seves plantilles, i calcula un total de 3.476 actuacions suspeses.

Davant d’aquest panorama causat per la pandèmia, les conseqüències de la qual a més llarg termini jutja «incalculables», l’Acadèmia de la Música Catalana reclama a les administracions municipals, autonòmica i estatal una actuació coordinada perquè es posi en marxa un pla de xoc

Les mesures principals que exigeix són l’increment immediat del pressupost del Departament de Cultura al 2% del total; la constitució immediata d’un gabinet de crisi amb les conselleries de Cultura i Economia, i la creació d’una línia d’ajuts tant per a artistes com per a empresaris.  

Sense resposta

Per la seva banda, la Unió d’Actors i Actrius, que informa que el confinament ha suposat l’acomiadament del 23% dels intèrprets, adverteix que les pèrdues són «insostenibles» i demana al Ministeri de Cultura que s’adoptin «mesures concretes» per pal·liar la situació del sector artístic en aquesta crisi.

L’entitat assegura que s’ha vist obligada a realitzar el seu informe «a causa de la falta de contestació per part de la patronal i a l’absència de mesures específiques del Govern i del Ministeri de Cultura», a diferència d’altres països com Itàlia, França o Portugal.

«A Espanya es va decretar l’estat d’alarma el 16 de març passat i el Govern no ha tingut en consideració els treballadors de la cultura en les mesures adoptades des d’aleshores», subratlla.

Renda bàsica «temporal»

La Federació de la Música d’Espanya ha demanat la creació d’un fons de compensació econòmica per atorgar una renda bàsica «temporal» als músics i professionals per compte propi de la indústria que «s’enfrontin a necessitats davant de la paralització de la seva activitat» a causa de la pandèmia de coronavirus.

Aquesta és una de les peticions del sector al Ministeri de Cultura i Esport, després de conèixer-se dimecres com a primera iniciativa que les pimes i autònoms del sector cultural es podran acollir a la línia d’avals del Govern.

En el document, l’associació demana a Cultura que aquesta renda també estigui dirigida a aquells músics treballadors per compte d’altri i professionals l’activitat dels quals es fa majoritàriament per contractes d’obra i serveis que no es duran a terme.

Notícies relacionades

A més d’aquesta proposta, el sector reclama la creació d’un fons de compensació de l’Estat que cobreixi a les empreses les pèrdues ocasionades per les despeses de cancel·lació o ajornament d’un esdeveniment o concert, inclòs l’import de la devolució d’entrades, o les despeses d’una producció discogràfica.

Algunes de les propostes econòmiques ja van ser enviades prèviament a Uribe, entre les quals s’incloïen la reducció de l’IVA del 10% al 4% de les entrades de la música en directe o la reducció del 21% al 10% de l’IVA de tots els serveis relacionats amb la música en viu i música gravada.