CULTURA EN QUARANTENA

Més de 300 rodatges suspesos a Espanya a causa de la pandèmia

Els més afectats són les gravacions d'anuncis publicitaris, les sèries i els programes de televisió

zentauroepp49459867 icult200319134720

zentauroepp49459867 icult200319134720

1
Es llegeix en minuts

Més de 300 rodatges s’han suspès a Espanya des del passat 11 de març a conseqüència de l’impacte del COVID-19, la meitat espanyols (52%) i gairebé l’altra meitat (48%) produccions internacionals, segons el recompte realitzat per la Spain Film Commission (SFC). «La paralització és total i s’ha anat produint de forma esglaonada en els últims dies», ha assenyalat a l’Agència Efe Carlos Rosado, el president d’aquesta entitat, que agrupa més de 30 oficines de la xarxa d’oficines facilitadores de rodatges distribuïdes per tot Espanya.

El percentatge de rodatges afectats més gran són publicitaris (26%), seguits per sèries (13%) i programes de televisió (12%), llargmetratges (11%), documentals (10%), curts (9%), sessions fotogràfiques (7%), videoclips (5%) i altres (7%).

Per això, l’SFC ha elaborat un document amb «mesures urgents» dirigides al Govern que tenen com a finalitat «pal·liar els efectes» d’aquesta crisi i evitar que les suspensions siguin definitives. «Es tracta d’enviar als mercats internacionals i a la indústria un missatge de tranquil·litat perquè els rodatges puguin reprendre’s com més aviat millor», ha assenyalat Rosado.

Incentius fiscals

La carta l’han enviat al ministre de Cultura però les mesures que conté afecten també Indústria, l’ICEX i Hisenda, entre d’altres. Un de les aspectes en què posen èmfasi és que el Govern anunciï la millora dels incentius fiscals en la qual fa temps que treballa amb el sector. «Hi ha un esborrany de reforma que modifica els percentatges i els límits dels incentius, el que demanem és que s’anunciï ja, tot i que lògicament no es pugui implementar encara, per donar aquest missatge de calma als inversors», ha subratllat Rosado.

Notícies relacionades

«Som conscients que ara les prioritats són altres i les compartim, però tenim l’obligació de recordar que aquest és un sector sensible i fer el possible per tenir la màquina preparada per al moment en què es restableixi la normalitat», ha precisat. Des d’ahir i una vegada que el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar dimarts el pla de xoc econòmic per la crisi del coronavirus, el ministre de Cultura i Esport, Jose Manuel Rodríguez Uribes, està mantenint una ronda de contactes amb els representants de diferents sectors culturals per estudiar l’aplicació de mesures més específiques.