CRÍTICA

Operació Estrella: una fuga per les clavegueres de Montevideo

Josefina Licitra narra la fugida més gran d'una presó de dones a '38 estrellas'

1
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

El 30 de juliol de 1971, a Montevideo, va tenir lloc la fuga carcerària més gran protagonitzada per dones de la història. 38 preses polítiques van abandonar el penal de Cabildo, un lloc gestionat per les monges del Convent del Bon Pastor. Un dels motius que aquest fet hagi quedat enterrat en l’oblit és que tan sols dos mesos després 111 reclusos es van escapar de la presó de Punta Carretas, entre ells José Mújica, expresident de l’Uruguai.

Notícies relacionades

Una altra de les raons és que els qui van fugir del Cabildo van ser dones. Josefina Licitra va topar amb aquesta història gairebé per casualitat. Entrevistant Lucía Topolansky —vicepresidenta de l’Uruguai en aquell llavors— sobre el seu marit Mújica, aquesta li va parlar de passada de la coneguda com a operació Estrella. Licitra va saber veure el potencial i el que al principi havia de ser un reportatge es va convertir en un llibre; hi havia massa per explicar allà. A través de les converses amb algunes de les implicades va descobrir una acció sense precedents en la qual s’havien unit forces des de l’interior i l’exterior de Cabildo per cavar un túnel de 18 metres que els permetés sortir a través de les clavegueres de Montevideo.

A ‘38 estrellas’ (Seix Barral, 2020), Licitra prova d’ubicar al lector en el temps i en l’espai, intercalant de manera magistral anècdotes de la vida a la presó que resulten d’un atractiu  impactant: l’intent que les preses polítiques no poguessin a penes parlar entre si, la por de les relacions lèsbiques entre elles, la dificultat que comportava obtenir informació de l’exterior. Un relat que demana a crits una versió cinematogràfica o televisiva.