REACCIONS A CULTURA

El sector cultural reclama mesures especifiques per pal·liar la seva paràlisi total

Adetca sol·licita a les administracions mesures econòmiques urgents però ara per ara només compta amb els 1.000 milions en crèdits de la Generalitat per a tota mena d'empreses

zentauroepp52752544 maria angela vilallonga200312211415

zentauroepp52752544 maria angela vilallonga200312211415 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

Els artistes teatrals es preparen per al pitjor després del tancament de la majoria de sales en plena temporada a causa de la pandèmia del coronavirus. Ara per ara les administracions no han promès cap mesura específica per al sector, que ja estava en situació precària abans d’aquesta crisi sanitària i ara s’ha vist obligat a paralitzar la seva activitat fins al dia 26, com a mínim. De moment els únics ajuts assegurats pel Govern de la Generalitat a Catalunya consisteixen en una línia de crèdits de fins a 1.000 milions d’euros que s’habilitarà per facilitar liquiditat a les empreses. No hi ha ara per ara mesures destinades només a Cultura més enllà d’aquesta injecció de diners a repartir entre tots els sectors afectats.

L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), amb 52 socis privats entre sales i productores, que s’està coordinant amb el gremi de cines i els promotors musicals, s’ha reunit aquest dijous amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, per planificar amb el Ministeri de Cultura la posada en marxa d’un pla de xoc que minimitzi l’impacte econòmic. Entre les mesures proposades per Adetca figura establir crèdits per poder fer front a 15 dies sense ingressos i a la devolució del preu de les entrades. «Hem de tractar el públic de manera exquisida», assenyala Isabel Vidal, presidenta d’Adetca. I sol·liciten que tot el sector es pugui acollir «sense cap mena de trava» a les causes de força major en benefici dels treballadors i del manteniment de les empreses. Perilla la supervivència del ja delicat ecosistema cultural. A la sortida de la reunió Vilallonga, conscient de la precarietat del sector, ha reconegut: «La situació ens ha desbordat a tots i cal intentar gestionar-la, sense que ens faci mal». 

Notícies relacionades

La situació d’alerta obliga a sobreviure amb la restricció que només un terç de l’aforament pot anar a la sala, «una situació ruïnosa» que ja ha provocat el tancament de la majoria dels teatres de Catalunya, grans i petits, com ha explicat Isabel Vidal, presidenta d’Adetca. La suspensió a tot Catalunya de gires i funcions, especialment les destinades a escolars, afecta milers de treballadors de la cultura: artistes, tècnics, companyies, productors, distribuïdors, personal de sala... «Els teatres a Catalunya estan tancats o ho faran ben aviat perquè no podran fer front a les despeses», va reconèixer Vidal. Les reclamacions del 2% del pressupost de la Generalitat per a Cultura han passat a un segon pla. Ara la prioritat és una altra. «Estem en una situació d’emergència. Perilla la viabilitat de les empreses i hem de parar el cop de tresoreria».

Més cancel·lacions

El Liceu ha decidit cancel·lar definitivament totes les funcions de ‘Lohengrin’, una de les produccions estrella d’aquesta temporada, una estrena mundial dirigida per Katherina Wagner, besneta del cèlebre compositor. A les cancel·lacions anunciades ahir dimecres, avui s’ha afegit la suspensió de la Quinzena Metropolitana, una cita anual amb la dansa que connectava diferents teatres de Barcelona i localitats pròximes. La idea és reprogramar tots els espectacles que sigui possible més endavant. També el Teatre Lliure, les sales del Grup Balañà –Tívoli, Coliseum, Borràs i Club Capitol– i les del Grup Focus –Romea, Goya, Condal i La Villarroel– han optat per tancar les portes fins al dia 26 afegint-se a l’anunci dels principals teatres i sales de la ciutat.