SENTÈNCIA

Weinstein: «Milers d'homes estan perdent les garanties legals»

El productor ha sigut condemnat a 23 de presó per violador

weinsteinok

weinsteinok

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Just abans que el jutge James Burke li imposés una dura sentència de 23 anys de presó, només cinc menys del màxim possible a què s’enfrontava, Harvey Weinstein ha parlat al magistrat durant 14 minuts. Ho ha fet en veu baixa, difícil de sentir a tota la sala, i tot i que ha mostrat «remordiment» no ho ha fet només per les dues víctimes, presents en la vista, per les agressions a les quals ha sigut condemnat, Mimi Haley i Jessica Mann, sinó «per tots els homes» que, segons ell, estan passant una «crisi».

«Jo, jo...», ha dit abans d’assegurar que «milers d’homes estan perdent les garanties legals» als Estats Units davant d’acusacions de caràcter sexual i abans també de mostrar-se «preocupat per aquest país». «No és l’atmosfera adequada», ha assegurat Weinstein, que ha dit que «hi ha gent perdent les seves feines» i ha esmentat les persecucions de comunistes durant l’època de la denominada «caça de bruixes» als EUA.  

Weinstein ha assegurat sentir-se «genuïnament confós» pel que li ha passat. També ha dit que «tenia la impressió» que mantenia relacions amistoses amb Haley i Mann. «No diré que no són grans persones. Vaig tenir temps meravellosos amb elles», ha declarat, malgrat que les dues dones poc abans havien parlat també davant del jutge de les «profundes cicatrius» i «seqüeles no sempre visibles» que els va deixar Weinstein amb les seves agressions. «Estic genuïnament confós. Els homes estan confosos sobre aquest tema», ha dit.

Weinstein ha afirmat que sent «remordiment profundament al cor» i ha assegurat que està «intentant realment ser una persona millor» i que «des que va començar això» ha desenvolupat «més empatia».

Notícies relacionades

Com havien fet abans els seus advocats defensors, l’antic productor també ha repassat donacions benèfiques que ha fet al llarg de la seva vida, incloent-hi de «milions de dòlars», «tot el que es demanava», a Nova York després dels atemptats de l’11-S o després que impactés l’huracà ‘Sandy’. Així mateix, ha parlat davant del jutge de la relació trencada amb les seves filles grans i les seves exdones. «No en sabien res, d’això. Vaig prendre mesures extraordinàries per amagar el meu comportament», ha dit també. «Vaig ser infidel i simplement no hi ha paraules per dir com de malament em sento. Pot ser que no vegi més els meus fills i ho són tot per a mi en aquest món».

Les seves paraules no han commogut el jutge. Immediatament després de la seva declaració, Burke li ha dit que «tot i que és primera convicció no és primera ofensa». Després l’ha informat que serà registrat com a agressor sexual. Tot seguit ha dit que serà el Departament de Presons de l’estat de Nova York el que determinarà a quina presó compleix la sentència. I finalment l’ha dictat: 23 anys.