QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Un festival mostra les pel·lícules de les noves directores africanes

El certamen de cinema africà i dona ofereix documentals, ficció i tallers als centres cívics de la ciutat

Els dos primers dies d'aquest esdeveniment estan dedicats a la inauguració de dues exposicions

zentauroepp52595967 cicle200302172713

zentauroepp52595967 cicle200302172713

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El públic cinematogràfic està tenint una profunda transformació els últims anys. El primer fenomen que hi va contribuir va ser la normalització de sales que projectaven en versió original subtitulada. Els cinèfils ja no es conformen només a veure les pel·lícules nord-americanes i cada vegada estan més interessats per descobrir altres cinematografies. El cine asiàtic està de moda, no només per la coreana Paràsits, fa ja anys que alguns directors japonesos, xinesos o iranians aconsegueixen petits èxits de taquilla. ¿I, d’Àfrica, què en sabem? El cert és que estan firmant títols molt interessants, tot i que difícilment arriben a les pantalles.

Un fotograma de ‘Rafiki’, film que inaugurarà el cicle.

Amb aquest objectiu va néixer el Festival de Cinema Africà i Dona, que arriba a la tercera edició demostrant que també hi ha una nova generació de dones cineastes que estan trepitjant molt fort en el panorama internacional. Aquest certamen es completa amb unes interessants activitats complementàries, que ajudaran a conèixer més a fons la realitat d’aquest continent, com les dues exposicions que s’inauguren per començar.

‘African Meninas’ mostra il·lustracions de dones africanes.

Dues exposicions i la inauguració

Avui obre les portes African Meninas (C.C. Fort Pienc, avui, 19.30 h), on poden veure’s les il·lustracions d’Ana Cebrián i Sara Fratini per al llibre homònim escrit per Oumar Diallo, que reuneix les biografies de 30 importants dones africanes. Demà s’inaugurarà The fragile strenght, de Patricia Esteve (C. C. Pati Llimona, 19.30 h), en què la fotògrafa mostra la realitat de dones i nenes víctimes d’abusos que participen en un programa per practicar boxa i provocar un canvi social. Totes dues estaran obertes fins a principis d’abril.

  

 

La gran inauguració d’aquest festival tindrà lloc el dijous 5 al C. C. Fort Pienc, i s’iniciarà amb un concert de kora (l’arpa de l’ètnia mandinga) a càrrec de Momi Maigà i Núria Domenech (19 hores). Podrem degustar una insòlita fusió entre la tradició i el futur, en què es combinaran estils tan dispars, aparentment, com el soul o el jazz i les músiques aràbigues i africanes. La festa seguirà amb la projecció de la primera pel·lícula, Rafiki, de Wanuri Kahiu, ambientada a Nairobi. Se centra en dues noies kenianes, els respectius pares de les quals s’enfronten en una campanya electoral, però malgrat la rivalitat entre les famílies, elles continuen sent amigues i descobreixen que s’atreuen, tot i que sigui una cosa que no està ben vista en la seva conservadora societat. La nit continuarà amb un debat participatiu (com la resta de les projeccions) i un aperitiu, que acompanyarà amb la seva música DJ Douds.

  

 

Documentals sobre diferents problemàtiques

La Casa Elizalde (dia 10, 19 h) acull la projecció de New moon, un documental de Philippa Ndisi-Herrmann rodat a l’illa keniana de Lamu. Allà, la realitzadora i els seus dos fills descobriran l’espiritualitat sufí, cosa que converteix el rodatge i la seva estada en un viatge emocional. La tercera cita tindrà lloc el 12 de març (C. C. Albareda, 19 h) amb I love Kuduro. La paraula ‘kuduro’ es pot traduir com «cul dur» i és un moviment cultural urbà que té el seu origen a Angola els últims anys de la guerra civil entre finals del 90 i principis del segle XXI. Va néixer a les discoteques i a les festes populars i combina house, ritmes tecno i tradicionals del país. La seva música i la seva dansa es van estendre ràpidament des de la capital als suburbis, i després van arribar a tot Àfrica i al món. Compta amb la participació d’alguns dels artistes més destacats d’aquest gènere com la Titica, Cabo Snoop, Us Namayer i Francis Boy, que han canviat la música, la moda i l’estil de vida dels joves africans.

  

 

Au-delà de l’ombre (Centre LGTBI, 18.30 h, dia 17), la tunisiana Nada Mezni Hafaiedh explica l’experiència d’Amina Sboui, que va ser una de les activistes del grup Femen i que ofereix la seva casa de Tunis a homosexuals i transsexuals que expliquen com han sigut repudiats per familiars i veïns, mentre que ella els ofereix el seu petit refugi i els protegeix, així, de l’amenaça policial. Però, durant el rodatge, es produiran imprevistos que precipitaran els fets. Identitats en curt (C. C. Barceloneta, 19.30 h, dia 20) és una selecció de curtmetratges, gairebé tots sobre retrats femenins, com la política i ecofeminista Wangarï Maathai (Homage to Wangarï Maathai), una dona que pateix la pèrdua del seu amant (Hasidi); la dona de l’ambaixador francès a Ouagadougou, Ng’endo Mukii (The ambassador’s wife); un noi a qui volen impedir que entri en un equip de futbol per les maneres efeminades (Icyasha), i la confessió d’una dona desproveïda dels drets de ser, pensar i parlar que pot revelar-se gràcies a la pel·lícula (Lúcia no céu com semáforo).

  

 

El futbol i la maternitat

Khartoum offside, de Marwa Zein, podrà veure’s al C. C. Pati Llimona el dia 24 (19.30 h) i és un reportatge sobre unes valentes joves del Sudan que estan decidides a jugar a futbol professionalment malgrat la prohibició decretada pel govern militar islàmic del país. La lluita i el valor continus malgrat la marginació deixen una porta oberta a l’esperança. Sofia marcarà la clausura al C. C. Sagrada Família (dia 20, 19 hores). És un film de ficció de Meryem Benm’Barek que transcorre a Casablanca. La protagonista està embarassada i la seva cosina, estudiant de Medicina, l’ajuda a amagar la situació a la família i a donar a llum a l’hospital. Totes dues s’uniran per trobar el pare del nadó i convèncer-lo perquè reconegui el nounat. Després de la projecció i el debat habitual, l’acte s’acabarà novament amb un aperitiu i la música de DJ Douds.

  

 

Uns tallers molt originals

Notícies relacionades

Aquest festival es completarà amb una sèrie de tallers en diversos centres. A ¡Cantem África! (C. C. Parc Sandaru, dia 6, 19 h i Casal de Joves Queiz, dia 26, 18 h, imprescindible inscripció prèvia) descobrirem els instruments de corda i percussió dels mandinga i els peculiars fonemes de la seva antiquíssima llengua. Aprendrem cine amb la directora d’Unburied,  (C. C. Sagrada Família, dia 9, 19.30 h, entrada lliure). La cineasta ens explicarà la seva experiència rodant aquest curt sobre les morts massives d’emigrants al Mediterrani.

La directora Sally Fenaux explicarà les seves experiències en el rodatge d’‘Unburied’

Podrem aprendre a ballar la nova dansa angolesa, el kuduro femení (C. C. Albareda, dia 13, 18.30 h, 15 euros). Un estil de base electrònica amb moviments eclèctics i energètics que està triomfant al món. I, per acabar, coneixerem la dramatúrgia dels contes mandingues (C. C. Barceloneta, dia 28, 17 h, taquilla inversa). Ens explicaran la tradició oral dramatitzada que utilitza els contes tradicionals amb missatges molt actuals per desmuntar els estereotips i prejudicis. Un mes per conèixer a fons un continent sovint oblidat i el paper de la dona en la transformació que està experimentant.

Cicle de Cinema Africà i Dona

Lloc:  Centres Cívics de Barcelona.

Horaris:  des d’avui i fins a l’11 d’abril.

Preu:  totes les projeccions són gratuïtes.

Més informació:  www.africadoolu.com