DUES DÈCADES D'ASSETJAMENT I ABÚS

El sindicat que va investigar Domingo negociava limitar les revelacions a canvi de mig milió de dòlars

L'acord, segons 'The New York Times', se'n va anar en orris quan AP va publicar dilluns amb detall les acusacions ratificades

L'advocada de dues de les dones qüestiona el sindicat per buscar «un pacte amb el diable» i sacrificar la transparència

(FILES) In this file photo taken on July 25, 2015 Spanish singer Placido Domingo performs on stage during a concert at the Starlite in Marbella. - Opera great Placido Domingo denied multiple allegations of sexual harassment on August 13, 2019, insisting that he believed all interactions and relationships throughout his long career were always welcomed and consensual. (Photo by Jorge Guerrero / AFP)

(FILES) In this file photo taken on July 25, 2015 Spanish singer Placido Domingo performs on stage during a concert at the Starlite in Marbella. - Opera great Placido Domingo denied multiple allegations of sexual harassment on August 13, 2019, insisting that he believed all interactions and relationships throughout his long career were always welcomed and consensual. (Photo by Jorge Guerrero / AFP) / JORGE GUERRERO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El terratrèmol que ha forçat finalment Plácido Domingo a reconèixer les acusacions en contra seu i disculpar-se podria no haver-se produït de no ser per les filtracions a la premsa. Segons ha publicat aquest dimarts ‘The New York Times’, el Sindicat Americà d’Artistes Musicals (AGMA per les seves sigles en anglès), que va encarregar l’informe independent que ha ratificat la credibilitat de les acusacions, estava negociant limitar les seves declaracions públiques sobre aquestes conclusions a canvi que el tenor li pagués 500.000 dòlars.

L’acord se n’ha anat en orris, segons el ‘Times’, després que l’agència Associated Press publiqués dilluns una informació en la qual diverses fonts anònimes explicaven amb detall el resultat de les indagacions, de les quals el sindicat que representa cantants, coristes, ballarins i empleats de producció aquest dimarts només ha donat informació en línies generals.

En un correu electrònic enviat pel president i el director executiu del sindicat a la junta directiva a què ha tingut accés el rotatiu novaiorquès, els alts càrrecs es queixaven d’una «flagrant violació de confidencialitat» per la qual suposadament Domingo s’hauria retirat de la negociació, tot i que una portaveu del tenor ha assegurat que «es mantenen les converses amb el sindicat sobre com continuar avançant i tot segueix sobre la taula».

Els directius, en el missatge, criticaven que el sindicat «ha perdut mig milió de dòlars que no només haurien cobert els costos de la investigació, sinó que també haurien finançat un ampli programa de formació en prevenció d’assetjament sexual que tan desesperadament es necessita en la nostra indústria».

Dures crítiques al pacte

Notícies relacionades

La negociació amb el tenor, no obstant, ja ha començat a rebre dures crítiques. Debra Katzadvocada de dues de les dones que s’han identificat públicament per denunciar Domingo, Patricia Wulf i Angela Turner Wilson, ha criticat que s’estigués pactant amb el tenor. «Sembla que AGMA intentava fer un pacte amb el diable que es va desbaratar perquè l’assetjament sexual en sèrie de Domingo als meus clients i d’altres estava substanciat i es va donar a conèixer el públic», ha escrit a Twitter, acusant el sindicat que «sembla haver oblidat una lliçó del moviment #MeToo: la transparència és crucial».

En declaracions al ‘Times’ Katz també ha qüestionat la negociació. «Intentaven un acord secret amb Plácido Domingo condicionat per la confidencialitat i a canvi ell donava una disculpa tèbia i oferia una mica de diners que és una fracció del que guanya», ha dit. «¿Què en treuen les dones, d’això?»