DUES DÈCADES D'ASSETJAMENT I ABÚS

Plácido Domingo demana perdó acorralat per una investigació que demostra que va assetjar dones

55 persones constaten en una investigació independent un patró de conductes sexuals inapropiades i abús de poder

Tot i que ara ha emès el comunicat de disculpa, va negar qualsevol actuació indeguda als investigadors durant les indagacions

placido-domingo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La partitura no ha canviat, però el llibret sí, per força. Set mesos després que un article de l’agència Associated Press (AP) comencés a treure a la llum acusacions d’assetjament sexual i abús de poder contra Plácido Domingo, que les va negar contundentment i va mirar d’emmarcar-les com a males interpretacions de «compliments i, fins i tot, gestos de galanteria» sota estàndards «culturals» d’una altra època, el cantant espanyol finalment ha reconegut les seves conductes inapropiades i s’ha disculpat.

Ho ha fet, això sí, només una vegada que s’ha sabut que una investigació independent iniciada pel Sindicat Americà d’Artistes Musicals (AGMA per la seva sigla en anglès) ha arribat a la conclusió que les acusacions són creïbles. Durant aquesta investigació i al ser personalment interrogat, segons AP, Domingo continuava negant haver fet res inapropiat.

Conducta sexual inapropiada i abús de poder

55 persones van parlar entre el setembre i el desembre amb els advocats que va contractar el sindicat, que després del segon article de denúncia d’AP i malgrat l’obertura d’una investigació a l’Òpera de Los Angeles (encara oberta) es va mostrar temorós que la mateixa indústria no fos exhaustiva en el seu examen intern de les conductes de Domingo. 27 d’aquestes persones han assegurat que van patir personalment o van ser testimonis de comportaments de càrrega sexual del tenor, ara de 79 anys, mentre era al capdavant de l’Òpera de Los Angeles, de la qual va dimitir a l’octubre, i de la de Washington DC.

Eren «activitats inapropiades que anaven des del flirteig fins a insinuacions sexuals, dins i fora del lloc de treball». I AP, que també ha donat ara l’exclusiva de les conclusions de la investigació, parla de tocaments físics no sol·licitats que anaven de petons a la boca a grapejostrucades a altes hores de la nit en què demanava a les dones que anessin a casa seva i invitacions per socialitzar amb ell amb tanta persistència que algunes sentien que estaven sent assetjades.

En les indagacions, 12 persones més han declarat que coneixien la reputació del mestre i que era de coneixement comú en les dues companyies. I tots els relats, segons les conclusions, «mostren un clar patró de conducta sexual inapropiada i abús de poder per part de Domingo» durant almenys la dècada dels 90 i la primera del segle XXI.

Els investigadors consideren creïbles les acusacions per «la quantitat de testimonis, les similituds entre les seves històries, les corroboracions dels relats i el tema comú que el comportament i la reputació de Domingo eren tan àmpliament coneguts que a les dones en les seves companyies se’ls advertia que evitessin el contacte pròxim».

Por de represàlies

Molts dels qui han parlat en la investigació dirigida per Bruce Maffeo, un antic fiscal federal, segons AP, no ho havien fet amb l’agència. Són també molts els testimonis que han expressat durant les seves declaracions «por de represàlies en la indústria com la seva raó per no haver parlat públicament abans». I dues de les dones van dir haver tingut relacions sexuals amb Domingo perquè sentien que s’havien de sotmetre a ell per la seva posició d’autoritat i el potencial mal que podia fer a les seves carreres.

El tenor fa només uns mesos assegurava en una entrevista amb el diari ‘ABC’ que era «tan impossible com inconcebible que hagués abusat de la seva posició directiva dins de les estructures administratives de les Òperes de Washington i Los Angeles.

La resposta de Domingo

Aquest dilluns Domingo va enviar a AP un comunicat que també aquest dimarts ha facilitat a altres mitjans. En el text assegura que ha «pres temps els últims mesos per reflexionar» sobre les acusacions i diu: «Respecto que aquestes dones se sentissin finalment còmodes per parlar públicament i vull que sàpiguen que sento veritablement el dolor que els he causat. Accepto total responsabilitat per les meves accions», diu Domingo, que afirma haver «crescut en aquesta experiència».

Notícies relacionades

És un missatge molt diferent al que, segons AP, va tenir durant la seva entrevista amb els investigadors. Allà el tenor va reiterar la seva negativa d’haver comès res inapropiat i va argumentar que no ocupava una posició de poder sobre els seus col·legues o les seves carreres. Va assumir que va flirtejar, però també va assegurar que «no s’havia passat de la ratlla». 

En el seu comunicat, en canvi, el tenor diu: «Entenc ara que algunes de les dones poden haver temut expressar-se honestament per una preocupació que les seves carreres es veurien adversament afectades si ho feien. Tot i que aquesta no va ser mai la meva intenció; a ningú se l’hauria de fer sentir així mai». Així mateix, Domingo diu estar «compromès a influir en un canvi positiu en la indústria de l’òpera perquè ningú més hagi de tenir la mateixa experiència», assegura que el seu «fervent desig» és que aquesta indústria sigui «un lloc més segur per treballar per a tothom». També mostra la seva esperança de servir com a «exemple».