EL NOU TREBALL DE LA DIRECTORA CATALANA

Algun dia nevarà aquí

Isabel Coixet finalitza el rodatge de 'Nieva en Benidorm', barreja de 'thriller' i pel·lícula romàntica produïda per El Deseo que protagonitzen Sarita Choudhury i Timothy Spall

screenshot

screenshot

3
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

Benidorm. Exterior. Nit. Una parella de mitjana edat camina per una passarel·la situada al costat de la platja de Benidorm, sota el passeig marítim. Parlen de les seves coses fins que apareix un atracador que exigeix de males maneres i amb una navalla a la mà la cartera del cavaller i la bossa de la senyora. L’intrús intenta arrencar la bossa dels braços de la dona i l’acompanyant d’aquesta el fa caure d’un cop de puny. Al veure que l’ha cagat, el delinqüent s’incorpora i surt cames ajudeu-me. El seu agressor se n’adona que li fa mal el puny amb què ha colpejat el xoriço matusser. Tallin. La seqüència es repetirà unes quantes vegades més fins que la directora de ‘Nieva en Benidorm’, Isabel Coixet, la doni per bona, moment en què acabarà la jornada laboral de tot l’equip.

La dama en conflictes és Sarita Choudhury, actriu angloíindia, tot i que resident a Nova York, a qui els fans de Coixet recordaran per la seva aparició a ‘Aprenent a conduir’ i els de la sèrie de televisió ‘Homeland’ pel seu paper de dona del capitost de la CIA que interpretava Mandy Patinkin. L’home que l’acaba de rescatar és Timothy Spall, formidable secundari britànic amb alguns papers protagonistes de molt lluïment: ‘Mr. Turner’ (2015), biopic del gran paisatgista britànic, o ‘Pierrepoint’ (2005), sobre l’últim botxí a la història d’Anglaterra, Albert Pierrepoint, que, segons les versions, va ajusticiar al llarg de la seva carrera entre 400 i 600 persones; als nens els sonarà de les pel·lícules de Harry Potter, però l’home és difícil de reconèixer des que ha perdut 40 quilos, ha deixat de beure (sembla que era una genuïna esponja) i ha adquirit cert aspecte de galant madur, que és el que llueix a la pel·lícula de Coixet.

«El guió el vaig escriure fa un munt d’anys», comenta la cineasta. «Formava part d’un projecte europeu de sis pel·lícules dirigides per dones, projecte que no va arribar a bon port, per la qual cosa el guió va acabar ficat en un calaix a l’espera d’un moment més propici. Aquell moment em va arribar fa cosa d’un any, quan em van trucar d’El Deseo, la productora d’Almodóvar, per preguntar-me si tenia alguna cosa per allà que em vingués de gust rodar. Els vaig enviar el guió i els va agradar, la cosa va tirar endavant i aquí som, al paradís dels jubilats».

Títol més poètic

‘Nieva en Benidorm’ tenia al principi un títol més poètic, però menys contundent, ‘Algún día nevará aquí’. Barreja de ‘thriller’ i pel·lícula romàntica, narra les desaventures d’un anglès a qui acaben de fer fora de la seva feina (Spall) que es planta a Benidorm per interessar-se per l’estranya desaparició del seu germà, que feia anys que estava retirat al costat del mar. Durant les seves indagacions, l’home coneixerà una ‘stripper’ madureta, però molt atractiva (Choudhury), amb qui viurà una peculiar història d’amor.

A la malenconia i el sentiment habituals a les pel·lícules de Coixet se suma aquí una trama policial, fins ara absent en la seva filmografia, en què participen els actors espanyols Pedro Casablanc –Coixet assegura que és immens i que parla un anglès excel·lent–, Carmen Machi –còmica extraordinària i, com Sarita, bona amiga de la directora– o Ana Torrent –una actriu estupenda, tot i que hi hagi gent que només la recordi com la nena trista d’‘El espíritu de la colmena’.

Notícies relacionades

 «No sé si estic fent una bona pel·lícula», diu Coixet, «però t’asseguro que m’està sortint la cosa més rara de tota la meva carrera. Jo crec que és culpa de l’entorn involuntàriament tragicòmic que ofereix Benidorm: aquest batalló de jubilats, aquests britànics llepant cerveses des de les onze del matí, els imitadors d’Elvis –n’he conegut un d’encantador que conduïa un taxi a Manchester i que aquí és el Rei, mai millor dit–, aquests locals ‘churrosos’... I Carmen Snake, és clar, acròbata vaginal que surt a la pel·lícula i que és un gran noi. ¡No et perdis el seu espectacle!».

El rodatge acaba el primer dia de març.