JUDICI A NOVA YORK

El jurat de Weinstein, dividit sobre els dos càrrecs més greus

Tanquen sense veredicte els quatre primers dies de deliberacions, que es reinicien dilluns

zentauroepp52250917 icult weinstein200211201522

zentauroepp52250917 icult weinstein200211201522 / Mark Lennihan

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els set homes i cinc dones que jutgen Harvey Weinstein a Nova York no es posen d’acord en els dos càrrecs més greus que afronta el productor: els d’agressió sexual depredadora, que poden comportar una sentència de cadena perpètua. Així es desprèn de l’última pregunta que han enviat al jutge James Burke aquest divendres, quart dia de les seves deliberacions, en un final de sessió d’infart. El dia ha acabat sense veredicte i les deliberacions es reiniciaran dilluns a les 9.30 del matí, hora local.

La pregunta que el jurat ha fet al magistrat, inquirint sobre si poden quedar com a «jurat penjat» en els dos càrrecs més greus i aconseguir un veredicte unànime en els altres, apunta que han aconseguit aquesta unanimitat respecte al càrrec d’acte sexual criminal, que deriva de l’acusació de Miriam Haley que Weinstein li va practicar sexe oral forçat i que, en cas de culpabilitat, podria comportar una sentència de fins a 25 anys de presó. També semblen tenir acord respecte als càrrecs de violació que emanen de la denúncia de Jessica Mann, amb una pena de fins a 25 anys en el cas de violació en primer grau i d’un màxim de quatre anys de presó en el de violació en tercer grau.

Sciorra, el dubte

En el que no hi ha consens és en els càrrecs d’agressió sexual sexual depredadora, per als quals el jurat ha de creure també Annabella Sciorra, l’actriu que va testificar que Weinstein la va violar al seu apartament el 1993 o 1994. El càrrec 1 combina l’acusació de Haley i Sciorra; el càrrec 3, el de Mann i Sciorra.

La pregunta del jurat sembla apuntar que han cregut Haley i Mann o una de les dues almenys, perquè, si no creguessin cap de les dues, ni tan sols estudiarien els càrrecs d’agressió sexual depredadora, que són els que combinen les seves acusacions amb les de Sciorra. Això implicaria una condemna per a Weinstein. 

«No facin res que posi la seva salut en perill»

Notícies relacionades

Aquest interrogant ha arribat 20 minuts abans que acabés la jornada de deliberacions aquest divendres. El jutge els ha portat a la sala i els ha explicat, de nou, que en cada càrrec el veredicte ha de ser unànime. Els ha dit que, tot i que moltes vegades es pensi que serà impossible aconseguir aquesta unanimitat, en la majoria dels casos continuar deliberant dona fruits. I amb aquest missatge els ha enviat de tornada a la seva sala de reflexions.

Amb les 15.00 hores com a hora límit per un compromís personal de l’advocada de Weinstein, no hi ha hagut temps per al consens. El jutge Burke ha tornat a cridar el jurat a la sala 1530 i ha anunciat el final del dia. «Totes les deliberacions han de cessar fins que estiguin tots junts dilluns a les 9.30 hores», els ha dit, abans d’acomiadar-se amb humor: «Tinguin un gran cap de setmana; no facin res que posi la seva salut en perill».