ELS EFECTES DEL 'ME TOO'

Weinstein i l'abús sexual, al banc

Arrenca a Nova York el judici contra el productor cinematogràfic el cas del qual va donar ales al moviment MeToo

El món de la cultura i l'entreteniment dels EUA ha liderat transformacions amb reflex en altres sectors

weinstein / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Dilluns arrenca en un tribunal del Suprem del comtat de Nova York a Manhattan el procés de selecció dels 12 membres del jurat que determinaran el futur de Harvey Weinstein, el productor cinematogràfic de 67 anys a qui més de vuit desenes de dones han assenyalat com un depredador sexual i que, en aquest cas penal, enfronta cinc càrrecs per violació i agressió sexual.

Tot i que és el fundador de Miramax qui s’asseu al banc el seu judici, sigui quin sigui el veredicte després d’un procés que es calcula que durarà entre sis i vuit setmanes i en cas de culpabilitat pot ser castigat amb cadena perpètua, és vist com alguna cosa més: un triomf d’una nova consciència sobre els delictes sexuals a què van donar ales, precisament, les revelacions sobre Weinstein que ‘The New York Times’ i ‘The New Yorker’ van començar a publicar l’octubre del 2017.

Aquestes revelacions van impulsar l’eclosió del moviment #MeToo, l’impacte del qual al món de la cultura i l’entreteniment dels Estats Units ha sigut innegable i ha animat accions en altres sectors i indústries i a nivell polític. No han sigut tan profundes i definitives com podrien, però constaten almenys un canvi de paradigma en com abordar i enfrontar l’endèmic problema dels qui abusen del seu poder utilitzant el sexe com arma.

«Semblava intocable»

«(Weinstein) semblava intocable i que la societat digui, en els termes més contundents possibles, que el que va passar està malament és una validació increïble per a qualsevol víctima», analitzava a ‘Time’ Anne Franks, professora de Dret a Miami.

Coincidia en l’anàlisi Tina Tchen, presidenta de Time’sUp, un grup que es va llançar a principis del 2018 a Hollywood per combatre l’assetjament, les agressions i la discriminació en la indústria i que també ha creat un fons per ajudar dones sense recursos que plantegen denúncies a qualsevol sector. «Fins i tot que Weinstein estigui davant els tribunals representa victòries perquè molts d’aquests casos no arriben tan lluny», ha declarat.

La tempesta revela el fang

Les accions de Weinstein eren un secret a veus a Hollywood però quan després de dècades de silenci (i encobriment) es van enderrocar les comportes que l’havien protegit es va desencadenar una torrencial tempesta de denúncies contra altres abusadors que van treure a la superfície realitats enfangades. Segons una llista que manté actualitzada Vox (que anticipa l’inici dels casos fins a l’abril del 2017, quan es va veure forçat a dimitir el presentador de FoxNews Bill O’Reilly), hi ha hagut almenys 263 celebritats, polítics, empresaris i altres acusats de conducta sexual inapropiada. Dels integrants d’aquesta llista (en la qual no apareix Plácido Domingo) la majoria formen part del món d’arts i espectacle (101) i de la indústria mediàtica (57).

Justament la fama ha contribuït a donar visibilitat a un problema que no coneix fronteres de sector, raça o classe i, també, impuls a mesures per combatre’l. 15 estats han aprovat noves proteccions segons dades del National Women’s Law Center i, per exemple, Califòrnia, epicentre de la indústria audiovisual, ha prohibit l’ús d’acords de confidencialitat com els que van blindar Weinstein i ha estès proteccions a treballadors autònoms, nombrosos en el món del cine i la televisió. Nova York, l’altre eix audiovisual del país i el seu nucli cultural i mediàtic, ha ampliat els terminis per a la prescripció d’alguns delictes de violació de cinc a 20 anys.

Canvis a Hollywood

A Hollywood els senyals de canvi són grans i petits. Prolifera, per exemple, la demanda de «directors d’intimitat» i estrelles com Julia Louis-Dreyfus parlen esperançades dels canvis. «Hi ha una consciència lleugerament nova i el treball no està acabat ni s’acabarà mai, però hi ha una nova manera de comunicar que ha millorat», declarava recentment la protagonista de ‘Veep’. «Estem recalibrant les nostres relacions, comportaments i lloc de treball. Es necessitava des de fa temps i és bo», valorava també fa uns mesos Brad Pitt.

Michelle Williams, que va denunciar públicament la discriminació salarial davant Mark Wahlberg a ‘tots els diners del món’ (una pel·lícula de la qual es va esborrar Kevin Spacey després que fos acusat d’agressions homosexuals i després de la qual Walhberg va donar el seu salari a Time’sUp), també ha expressat el seu optimisme. «He vist molts canvis en la indústria però no només», ha dit. «Ho veig a l’escola de la meva filla, en llocs de treball, en tots els llocs, i em dona esperances que el món en què estan creixent les nenes serà diferent del món en què nosaltres vam créixer».

Són transformacions que identifiquen en la cultura i la societat nord-americana en general una majoria de dones (el 55% segons dades d’una enquesta de l’empresa d’assessoria Have her back). Només el 28% de les sondejades, no obstant, diu haver sentit la millora personalment i el 42% pensa que res ha canviat.

Judici

A més de 150 periodistes acreditats al judici de Weinstein acudiran també diverses de les dones que han acusat el productor per mostrar la seva solidaritat tant amb les dues dones sobre les denúncies de les quals s’ha construït el cas penal com amb unes altres quatre que testificaran, entre les quals hi ha Anabella Sciorra, que no pot portar el seu cas a la justícia per haver prescrit la violació que denuncia ja que va passar el 1993 o el 1994.

Notícies relacionades

Les dones anticipen aquest judici com un moment de catarsi, encara més buscat després que Weinstein assolís un pacte que li permetrà no assumir responsabilitats en la majoria de les demandes pel civil i aprofités al desembre una entrevista per declarar la seva innocència i reivindicar-se com un «pioner» en el cine fet per i amb dones. També després que una de les advocades del productor, Donna Rotunno, culpés les dones dient en una entrevista: «Si no vols ser una víctima no vagis a l’habitació», «quan les dones no volen acceptar responsabilitats per les seves accions ens infantilitzem a nosaltres mateixes».

Les seves paraules permeten anticipar la dura estratègia que seguirà la defensa en el cas que presideix el jutge James Burke. «Estem preparades perquè ens desacreditin, perquè vilipendiïn les dones que ho hem denunciat», ha dit la periodista Lauren Sivan.