BADALONA ACULL L'ART DE L'IMPOSSIBLE

Enric Magoo i el Festival Li-Chang commemoren el seu aniversari

L'il·lusionista i ventríloc Andreu Selvin va rebre ahir a la nit la Menció Honorífica del Festival

zentauroepp52364301 badalona 16 02 2020 espectaculo de magia confidencies d un p200219152012

zentauroepp52364301 badalona 16 02 2020 espectaculo de magia confidencies d un p200219152012 / JOSEP GARCIA

6
Es llegeix en minuts
Josep Garcia

Badalona celebra aquestes setmanes dos importants aniversaris de les arts escèniques. D’una banda, el XX Memorial Li-Chang. Festival Internacional de Màgia, en record de Joan Forns i Jordana; i de l’altra, els 40 anys des que Enric Magoo, principal artífex de l’esmentat certamen, va pujar a un escenari com a il·lusionista professional.

La primera efemèride se celebra de l’1 de febrer fins a l’1 de març amb una programació de luxe, desenvolupant-se principalment als teatres ZorrillaPrincipal i Blas Infante, que acullen les gales, però el programa es dissemina pels barris de la ciutat també amb tallers i activitats en biblioteques i centres cívics.

Joan Forns i Jordana, ‘el Dimoni Groc’

Han passat 20 anys des que Enric Magoo, , Andreu Solsona i Juanjo Navarro van decidir homenatjar la figura de Li-Chang, que realment es deia Joan Forns i Jordana, nascut a Badalona el 1916 i mort el 1998. Gràcies al seu nom artístic, va arribar a crear el dubte de si era un català nascut a la Xina que interpretava un mag xinès o un xinès nascut a Catalunya que interpretava un català que actuava com un mag xinès.

El mític Li-Chang durant una actuació a TVC.

Forns es va aficionar de molt jove a l’il·lusionisme i va fer les seves primeres actuacions al circ propietat del seu pare, vestint-se de frac. La indumentària oriental la va adoptar més tard com a mostra d’admiració al mag britànic Fu-Manxú, i va adoptar el nom artístic de  Ling-Fu fins a la dècada dels 40, en què ja es va revelar com una gran figura i es va fer anomenar definitivament Li-Chang, obtenint el reconeixement mundial al cap de pocs anys.

La combinació d’il·lusionisme i humor, garantia d’una vetllada fantàstica

Aquest importantíssim esdeveniment amb acusat renom internacional es va estrenar amb l’espectacle ‘Màgia i humor’, presentat per un mestre de cerimònia atípic com és Marcel Tomàs; i va comptar amb la presència del Mag Marín i Woody Aragón, guanyador en dues ocasions del Premi Mundial de Cartomàgia.

Marín ha sigut guardonat amb el premi Nacional de Màgia tant a Espanya com a França i va ser el primer guanyador del concurs de talents de TVE. Malgrat la seva joventut, compta amb una àmplia experiència i un bon nombre d’espectacles propis. És el mag còmic del moment i compta amb tots els elements que l’han portat a l’èxit: màgia, música i humor.

El Mag Marín fent broma amb quatre espectadors durant l’espectacle ‘Màgia i humor’ / JOSEP GARCIA

Referent mundial en l’especialitat de la cartomàgia, Woody Aragón és un dels mags més influents de l’actualitat, els seus jocs són presentats pels principals artistes de l’il·lusionisme. Algunes de les seves creacions han aparegut a les principals cadenes de televisió americanes i britàniques.

A Corea del Sud, la cadena TVChosun va fer un programa especial sobre la màgia de Woodya la seva sèrie ‘Magic Control’, amb Aragón com a protagonista fent una selecció dels seus efectes a un grup de ‘celebrities’ coreanes.

A Espanya, mags populars com ara Jandro,  Luis Piedrahita i Jorge Blass  han presentat els seus jocs a la ràdio, xerrades TED i en diversos programes de televisió com ‘El hormiguero’ d’Antena 3.

Aquest cap de setmana, la gala internacional

El Teatre Zorrilla reuneix els millors artistes del moment, amb les actuacions de la subtil peruana establerta a Barcelona Gisell, el finlandès Marko Karvo, els portuguesos Tá Na Manga, l’italià Shezan i el sevillà Héctor Ruiz. El mag madrileny Jaime Figueroa conduirà les gales, en què s’ha habilitat un sistema de votació perquè sigui el públic qui esculli el mag guardonat amb el Premi Li-Chang, que s’entregarà demà diumenge 23, a la sessió de tarda.

Gisell durant el seu emotiu número amb què va aconseguir el Premi Nacional de Màgia / JOSEP GARCIA

Es pot destacar un altre artista que celebra un aniversari: és el mag i ventríloc Selvin, amb 50 anys als escenaris, que va rebre en la gala d’ahir a la nit la menció d’honor que anualment entrega el festival i que han rebut, entre d’altres, Tamariz, el Màgic Andreu, el faquir KirmanEdicions Marré i botigues com ara Màgicus i El Rei de la Màgia

La joventut assumeix la gala solidària

Posarà punt final al festival la seva tradicional Gala Solidària de Màgia, la recaptació de la qual es destina al projecte Solidarimàgia al Senegal. Tindrà lloc el diumenge 1 de març a les 18 h al Teatre Blas Infante. MagiKart (una associació de màgia de local que va sorgir a partir d’edicions anteriors), l’escola Danzalona Daniel Sánchez (Premi Jove Li-Chang 2019) i  presentaran un innovador espectacle ple de sorpreses i ball per clausurar un mes ple d’il·lusió i il·lusionisme.

Enric Magoo commemora 40 anys de carrera

D’altra banda el també badaloní Enric Magoo, creador i director artístic del festival, celebra 40 anys de professió. I la seva brillant manera de festejar-ho va ser diumenge passat, envoltat d’amics i públic, presentant l’espectacle ‘Confidències d’un prestidigitador’, un monòleg en què l’il·lusionista va explicar els seus inicis, rescatant Frankie J. B., el personatge amb qui va obtenir el Premi Mundial.

Enric Magoo recreant a Frankie J.B., personatge que el va fer mereixedor del Premi Mundial a Suïssa / JOSEP GARCIA

Durant aquestes quatre dècades d’experiència, Magoo ha creat un estil molt personal i s’ha consolidat com un dels grans i millors il·lusionistes, avalat per nombrosos premis i mencions tant nacionals com internacionals.

Ja queden lluny els seus anys d’adolescència, quan un amic li va fer la desaparició d’un cigarret encès en un mocador. La curiositat per conèixer el secret d’aquell truc el va portar fins a la mítica botiga El Rei de la Màgia, fundada el 1881, i llavors regentada per Carles Bucheli, conegut amb el nom artístic de Carlston.

L’inici, un llibre

Magoo rememora els seus inicis amb els ulls brillants i la mateixa emoció amb què ho fa tot: «Em va vendre el joc, els ho vaig fer als meus amics i van quedar meravellats. Amb 17 anys no sabia què volia fer amb la meva vida, de sobte em vaig sentir especial i descobria per primera vegada una cosa que m’entusiasmava. Al cap de pocs dies vaig tornar a la botiga i amb els diners que tenia estalviats em vaig comprar dos jocs més. Llavors Bucheli em va dir: ‘Home, si t’agrada la màgia, compra’t un llibre, perquè pel mateix preu tindràs 250 jocs’. Vaig sortir amb el llibre i els dos jocs».

Aquella temporada d’hivern de trasllada fins a Setcases per ajudar un amic de la família a les pistes d’esquí «em deien ‘el mag’, perquè em passejava amb una capsa de sabates amb els 3 o 4 jocs que m’havia comprat, un paquet de cartes i el llibre de màgia. Llavors la neu es va fondre, i casualment vaig conèixer Antonio Arbós, que en aquell moment era Secretari de Comissions Obreres d’Espectacles. Era il·lusionista i tenia un circ familiar. Es va oferir a ensenyar-me l’ofici a canvi que jo l’ajudés a muntar el circ. Recordo que la primera setmana ja em va proposar fer-li d’ajudant i un mes després exercia com a teloner del seu espectacle amb un joc de benvinguda. Al cap de dos mesos va emmalaltir i el vaig suplir amb només 18 anys».

Més de 5.000 actuacions en solitari

Al finalitzar la temporada de circ va conèixer el grup Abracadabra, «el director Víctor Martí, a part del meu treball en la companyia, em va donar ocupació a la botiga que tenia a Barcelona, a Arc del Teatre, L’Apotecari Màgic. Ser dins d’una botiga de màgia va ser un aprenentatge increïble per a mi».

Tot allò es va truncar el 1985 després del tràgic accident de trànsit en què Victor Martí, de 38 anys, i l’actriu Carmen Agudo, membre de la companyia, van perdre la vida quan tornaven d’una actuació a Alfaro (la Rioja).

Notícies relacionades

Després de la dissolució d’Abracadabra el 1987, va iniciar una carrera en solitari creant un estil i una història molt personals. En el seu historial compta amb més de 5.000 actuacions i és valedor de nombrosos premis i mencions tant nacionals com internacionals gràcies a la seva professionalitat i a cada una de les disciplines màgiques, que domina amb mestria.

Magoo, homenatjant la figura del gran Harry Houdini, es va desfer d’una camisa de força / JOSEP GARCIA

Un dels últims premis que amb més il·lusió va rebre va ser la Medalla d’Or de Màgia Còmica al Merlin Awards - International Magicians Society, el 2018, atorgada per la societat internacional de mags més gran del món, amb més de 41.000 membres.

Temes:

Màgia