Dimiteix en bloc la cúpula de l'Acadèmia del Cine francès després de les acusacions de masclisme

La direcció dimiteix de manera col·lectiva després de ser criticada per falta de paritat i per les nominacions als premis Césars de Polanski, acusat de violacions i abusos sexuals a diverses dones i menors

zentauroepp48963763 paris  france   06 07 2019   activists from the ukrainian fe200213223213

zentauroepp48963763 paris france 06 07 2019 activists from the ukrainian fe200213223213 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els membres de la direcció de l’Acadèmia del Cine de França han anunciat aquest dijous la seva «dimissió col·lectiva» després de les crítiques rebudes en els últims dies per falta de paritat, així com per la polèmica sobre Roman Polanski i les nominacions als seus premis César de l’última pel·lícula del director. Polanski ha sigut acusat per diverses dones de violació, assetjament sexual i abusos sexuals, fins i tot per menors d’edat.

En un comunicat, el consell d’administració ha explicat aquesta dimissió «per honrar totes aquelles i aquells que van fer cine el 2019, per recuperar la serenitat i perquè la festa del cine continuï sent una festa», en una directa al·lusió a la cerimònia de lliurament dels premis César del pròxim dia 28.

Renovació total dels seus òrgans directius

Serà després d’aquesta data quan es reunirà l’assemblea general de la institució per renovar totalment els seus òrgans directius. I el nou equip s’encarregarà de la modificació dels estatuts i d’adoptar les «mesures de modernització» que ja s’havia compromès a aplicar el consell d’administració sortint.

Entre aquestes mesures hi figura que tant la seva assemblea general com el seu consell d’administració respectin una paritat entre dones i homes. Fins ara hi havia vuit dones entre els 47 membres de la primera i sis entre els 21 del segon.

Paritat inexistent

L’equip que ara ha dimitit també es va comprometre a treballar perquè hi hagués igualment equilibri de gèneres entre els 4.680 membres de l’Acadèmia, que són els que nominen i voten les millors pel·lícules de cada any, i entre els quals el 65% són homes.

La crisi en l’Acadèmia va arribar a un punt àlgid aquest dilluns amb la publicació d’una declaració subscrita per prop de 200 actors, directors i professionals cinematogràfics, en què carregaven contra la institució per considerar que la seva voluntat de reforma quedava molt curta. A més, li retreien que no representa tota la pluralitat del cine francès.

Notícies relacionades

Es queixaven de l’opacitat dels comptes de l’Acadèmia i de no tenir veu ni en el seu funcionament ni en el desenvolupament de l’entrega dels premis Césars, que des de setmanes abans que se celebri la seva 45a edició ha estat envoltada d’una forta polèmica per la pel·lícula ‘J’accuse’, que en castellà han titulat ‘El oficial y el espía’.

La cinta de Polanski, juntament amb ‘Les Misérables’, de Ladj Ly, acumula el major nombre de nominacions, 12 en total. Una cosa que no ha agradat gaire entre algunes associacions feministes, que no deixen de remarcar que el director francopolonès ha sigut acusat d’agressions sexuals per diverses dones.