JUDICI A NOVA YORK

Weinstein: «Així funciona la indústria»

La segona setmana davant el jurat que processa el productor consolida el retrat de les seves suposades agressions i el seu abús de poder

La defensa agressiva prova de minar la credibilitat de les acusadores i Weinstein continua traspuant una aura de creure's invencible

zentauroepp51876588 icult weinstein200122214100

zentauroepp51876588 icult weinstein200122214100 / TIMOTHY A CLARY

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Aquest divendres es va estrenar als cines de Nova York ‘The assistant’, que explica un dia d’una ajudanta en una productora de cine. Acabada de graduar, l’última baula de la companyia, arriba al matí i es posa uns guants per netejar les taques al sofà del seu cap. Redacta missatges de disculpa amb els suggeriments dels seus companys: «No em correspon qüestionar les teves decisions», «estic agraïda per l’oportunitat». Firma xecs en blanc, acompanya una jove ingènua a un hotel i quan va a recursos humans li diuen: «No et preocupis, no ets el seu tipus».

A la pantalla mai es veu el cap, mai se l’anomena, però està clarament modelat a imatge de Harvey Weinstein. I a la sala 1.530 del Suprem estatal de Nova York aquesta setmana, la segona del judici davant el jurat del productor assenyalat per prop de 100 dones i imputat als 67 anys per cinc càrrecs de violació, agressió i conducta sexual depredadora, la realitat ha tornat a superar la ficció.

Testimonis i interrogatoris brutals

Mimi Haley i Jessica Mann, sobre les acusacions de les quals s’ha construït el cas penal, han testificat explicant en detall, entre llàgrimes, experiències traumàtiques: en els dos casos sexe oral forçat en elles, en el cas de Mann també violació amb penetració. Sense temps per recuperar l’alè, han sigut sotmeses a brutals i implacables interrogatoris per Donna Rotunno i Damon Cheronis, que dirigeixen la defensa de Weinstein i s’estan guanyant el sou, qüestionant que no només van ser relacions consentides sinó «transaccionals».  

És la feina dels dos advocats de Chicago, com suggerir que els testimonis han sigut construïts amb ajuda de la fiscalia, provar de no fer pensar el jurat que en les relacions consentides també hi ha agressions sexuals o enterrar les anàlisis dels experts que expliquen que moltes vegades no es denuncia o es mantenen relacions amb l’agressor. Però els relats de Haley i Mann i els d’altres testimonis d’aquesta setmana ratifiquen el retrat de Weinstein com un tità de la indústria i un monstre que va crear, va fer servir i va abusar d’una estructura de poder, especialment amb joves que aspiraven a fer carrera i amb qui va imposar el sexe com a peatge per a una fama que en molts casos no va arribar mai.

Dawn Dunning, una de les testimonis, com Anabella Sciorra, amb qui la fiscalia intenta provar el patró de conducta depredadora, era una d’aquestes joves el 2004. Arribada a Nova York de Ohio, com tantes altres aspirants a actriu treballava de cambrera quan va conèixer Weinstein en un bar de luxe. El va creure quan li va dir que la podia ajudar amb la seva carrera i per això va anar a una reunió en una habitació d’hotel que creia de negocis. El que no s’esperava és que la separés del grup, li fiqués la mà sota la seva faldilla i li toqués els genitals.

Dunning va voler «pretendre que no havia passat». Va anar a una altra reunió en què suposadament parlarien de guions però quan va arribar Weinstein, vestit només amb un barnús, li va suggerir que tinguessin un trio amb una de les seves assistents. Quan ella va riure, va explicar, ell va entrar en còlera. «Mai faràs res en aquest negoci. Així és com funciona la indústria», li va dir. «Així és com van arribar on són» tres actrius, entre les quals va esmentar Salma Hayek i Charlize Theron.

Davant els set homes i les cinc dones del jurat ha passat també Lara Wulff, una altra aspirant a actriu cambrera que assegura que el 2005 Weinstein es va masturbar davant seu una vegada i una altra la va violar. També, un dels advocats del prestigiós bufet que va gestionar per a Weinstein un contracte amb l’agència israeliana d’investigadors Black Cube, fundada per antics membres del Mossad. Havien «de proveir informació que ajudés a aturar completament la publicació d’un article negatiu en un important diari de Nova York». Van rebre de l’acusat una llista amb noms marcats en vermell que eren «els d’interès», entre els quals hi havia el de Sciorra. A Black Cube mai van cobrar la bonificació de 300.000 dòlars estipulat si frenaven els articles.

Envellit; igual

Notícies relacionades

Cada dia Weinstein escolta atent i apareix especialment involucrat en el procés quan Rotunno fa entendre perquè se l’ha descrit com un «buldog». Com s’encarrega de recordar la fiscalia incloent com a proves fotos antigues, quan van tenir lloc les suposades agressions, no era aquest home envellit que veu el jurat, que tot i que no és a la sala quan entra i surt sens dubte és conscient del caminador al costat del banc dels acusats.

El productor continua traspuant un aire de creure’s invencible. Quan va abandonar la sala després del testimoni sobre Black Cube i li van preguntar per què els va contractar va dir orgullós: «Per a dies com aquest». Igual va marxar divendres. Poc abans Mann, que va admetre haver mantingut també una relació sexual consentida, havia explicat que la primera vegada que el va veure nu va pensar que era «deforme i intersexual» i va dir que «no té testicles i sembla que té una vagina». ¿És ajustada aquesta descripció?, es va inquirir a Weinstein quan se n’anava del tribunal. «Sí, perfecta», va dir. Encara té forces per ser sardònic.