27a EDICIÓ

Cartell del Sónar 2020: de The Chemical Brothers a Maria Arnal i Marcel Bagés

El festival de música avançada, que torna a les seves dates habituals de juny, presenta tota la seva heterogènia programació de cop

sonar / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Sónar 2020 ja té fons i forma. El festival de músiques avançades ha presentat tota la seva heterodoxa programació de cop, una cosa que no era habitual en els últims anys. Un primer impacte que convoca una nombrosa alineació d’artistes que promet una festa eclèctica, en la qual l’electrònica recupera els llocs més nobles del cartell després que l’any passat estrelles de l’urbà brillessin a dalt de tot. 

En la seva 27a edició, el Sónar reunirà grans mestres del ‘clubbing’, com ara el duo anglès The Chemical Brothers, que arribaran amb nou xou audiovisual immersiu i la seva maleta de ‘hits’ de llegenda juntament amb els del seu nou àlbum, ‘No geography’; l’èpica dels francesos The Blaze en un concert únic, o el house del productor suec Eric Prydz, garantia d’espectacle. Però la gran cita barcelonina presenta un cartell que també mostra noms de ‘dj’ de l’elit internacional, com ara Richie HawtinCarl CoxLaurent GarnierCharlotte de Witte i The Black Madonna.

Mención a part mereixen els espectacles de la radical diva veneçolana establerta a Barcelona Arca i la tornada del projecte gurmet de ‘clubbing’ circular de James Murphy i 2manydjsDESPACIO. Els dos xous salten del Sónar de Dia, on van estar en anteriors edicions, a l’espai nocturn, és a dir, de la Fira de Montjuïc a la Fira de la Gran Via.

El festival, que torna a les seves dates habituals (18, 19 i 20 de juny) després de l’obligat moviment de calendari per motius de la Fira, programa una varietat sonora amb base electrònica que es traduirà en més de 100 xous en directe d’artistes de més de 20 països –Lechuga Safir, de l’Uruguai; Badsista, del Brasil; els ugandesos Nihiloxica; del Congo, Lous and the Yakuza; la ‘dj’ palestina Sama’...–. També, és clar, de collita de la terra. D’aquests destaca l’interessant debut electrònic de Maria Arnal i Marcel Bagès, després del gran èxit del seu primer àlbum, i el nou projecte d’El Niño de Elche, una revisió del llegat sonor del cineasta José Val del Omar. Però la llista és llarga: Hidrogenesse, Egosex, Royce Rolo, Chico Blanc...

Amb la primera línia del festival de tornada a l’electrònica més pura, en els grans noms del rap i altres sons urbans, destaca una gran presència britànica –d’aquesta nacionalitat també sobresurt el productor Mura Masa–. Així, del gremi de l’asfalt del Regne Unit –que l’any passat ja va tenir d’ambaixador Stormzy– actuaran tres dels artistes del moment: Dave (guanyador del prestigiós Mercury Prize pel seu debut ‘Psychodrama’), AJ Tracey (rimes enganxoses –escoltin ‘Ladbroke grove’ o ‘Thiago Silva’–) i Headie One (MC amb el profund i atractiu accent ‘londoner’). Quant al rap i al trap, hi ha un parell de tornades al festival remarcades en groc: la novaiorquesa Princess Nokia i l’estonià Tommy Cash. També marcats han d’estar els ‘tech shows’ de Max Cooper, Koreless i Ryochi Kurokawa.

Una de les grans novetats d’aquesta edició és el creixement de l’escenari XS, que aglutina sobretot l’emergent talent urbà local i que reclamava a crits més espai. El prodigi de l’Hospitalet de Llobregat Morad es col·loca ja com el seu gran reclam amb només un any de carrera. En aquest espai també desfilarà Kaydy Cain (exmembre dels llegendaris PXXR GVNG, que presentarà un espectacle amb orquestra de salsa); Chenta Tsai BaoBae, el nou projecte del transgressor Putochinomaricón; els madrilenys caps de l’afrotrap Afrojuice 195; el reggaeton de l’argentina establerta a Madrid Ms Nina; l’innovador grup (flamenc, rave, drum and bass...) Califato 3/4, autors d’un dels discos més destacats de final d’any, o l’emotrap del barceloní Rojuu

La graella és plena de festa. Pendent queda, això sí, la programació del Sónar+D, el congrés dedicat a les tecnologies creatives que es desenvolupa en paral·lel al Sónar de Dia.

TOTA LA PROGRAMACIÓ

Sónar de Nit

2manydjs (Dj Set), AJ Tracey, ANNA, Arca, Avalon Emerson, Batu, The Black Madonna, THE BLAZE, Carl Cox, Charlotte de Witte, The Chemical Brothers, Conducta, Critical Soundsystem, Dave, DESPACIO (James Murphy + 2manydjs), Djohnston, Eric Prydz, E.T.M., Giant Swan, Headie One, Helena Hauff, Ikram Bouloum, Job Jobse, Joy Orbison, Kelman Duran, La Fleur, Laurent Garnier, Lucient, Max Cooper - Yearning for The Infinite, MBODJ, Midland & Shanti Celeste, Mura Masa, Nihiloxica, Or:la, Project Pablo live, Reinier Zonneveld Live, Richie Hawtin, Royce Rolo, Skee Mask, TNGHT, Venus X.

Notícies relacionades

Sónar de Dia

Afrojuice 195, Airaboi, Alina Pash, Âme, B1N0, Badsista, Battles, Califato 3/4, Carles Viarnès & Alba G. Corral, Chenta Tsai - BaoBae, Channel Tres, Chico Blanco, Dead Normal, Dj Marcelle / Another Nice Mess, DJ Python, Egosex, Folamour, Gela, Hidrogenesse, Howling, Ivy Barkakati, James Murphy, Jayda G, Juicy Bae, Jyoty, Kaydy Cain, KiNK, Koreless, Lechuga Zafiro, Lindstrøm, Lost Souls Of Saturn, Lous and The Yakuza, Manara, Maria Arnal i Marcel Bagés, Mc Yallah & Debmaster, Miret, Morad, Ms Nina, Nara Is Neus, Niño de Elche, Nu Guinea Live Band, People You May Know, Pixel De Stael, Polo & Pan, Princess Nokia, Reykjavik606, Rojuu, Ryoichi Kurokawa - Subassemblies, Sama', Sega Bodega, Telefon Tel Aviv, Tomm¥ €a$h, Virginie, Wesphere.