JUDICI A NOVA YORK

La fiscalia de Los Angeles imputa Weinstein en un altre cas d'abusos sexuals

El mateix dia en què va arrencar a Nova York el seu judici per abusos sexuals, el productor de Hollwood sembla abocat a un altre cas penal

weinstein / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A les nou d’un matí fred a Nova York, ahir dilluns costava pensar en Harvey Weinstein com el poderós productor de Hollywood que va ser durant dècades. Als 67 anys, encorbat sobre un caminador, pàl·lid i desmillorat, Weinstein realitzava amb dificultats el curt passeig des d’un tot terreny fins a l’edifici del Tribunal Suprem estatal al baix Manhattan on, en una sala a la planta 15 presidida pel jutge James Burke, entre les sis i vuit setmanes pròximes se celebra el primer judici penal en contra seu per delictes sexuals.

Potser tot era una interpretació, com suggeria l’actriu Rose McGowan, una de les més de 80 dones que ha ajudat a construir el retrat de Weinstein com un depredador sexual i que ahir va acudir a veure’l arribar al tribunal. O, potser finalment, Weinstein, innocent fins que es demostri el contrari, senti pròxim el pes d’una justícia que pot colpejar-lo, i per partida doble.

Hores després que arrenqués la sessió a Nova York, on s’enfronta a cinc càrrecs que inclouen violació i el que pot condemnar-lo a cadena perpètua –agressió sexual depredadora–, la fiscalia de Los Angeles anunciava la seva imputació en un altre cas. I si en la vista en la costa est les coses començaven grises, amb diverses decisions del jutge que són revessos per a la seva defensa, des de Califòrnia es tornaven negres.

«Creiem que les proves demostraran que l’acusat va utilitzar el seu poder i influència per arribar a les seves víctimes i cometre crims violents contra elles», va afirmar la fiscal del districte del comtat de Los Angeles, Jackie Lacey, que ha construït el seu cas sobre les acusacions de dues dones a les quals suposadament va violar el 2013. Són quatre càrrecs que poden comportar una condemna a 28 anys de presó.

La nova imputació sens dubte apuntala la imatge de Weinstein com a depredador. Complicarà encara més la selecció d’un jurat a Nova York, on des d’aquest dimarts i durant dues setmanes es buscarà 18 persones (12 jurats i 6 suplents) que fiscalia i defensa considerin imparcials. I se sap difícil en un cas marcat per la fama i indissociablement vinculat al MeToo, el moviment global que ha fet eclosió des que el 2017 es van publicar les primeres acusacions sobre Weinstein.

Dificultats per a la defensa

La defensa del productor, a més, s’enfronta a més dificultats. El jutge Burke ha rebutjat la seva petició que, una vegada seleccionat, el jurat estigui aïllat. Pitjor encara per a la seva causa: ha negat també que pugui testificar un detectiu que podria haver donat un testimoni favorable a Weinstein, ja que no va facilitar a la defensa una versió d’una acusadora que apuntava a sexe consentit i, amb les seves accions, va fer que el retiressin del cas i es desestimés el càrrec associat a aquesta dona.

Notícies relacionades

L’agressiva estratègia de la defensa de minar la credibilitat de les acusadores, una cosa que ha estat fent en entrevistes l’advocada de Weinstein, Donna Rotunno, també ha rebut targeta groga. Tot i que no ha arribat a vetar que parlin públicament del cas com sol·licitava la fiscalia, el jutge sí que ha exhortat l’equip de Weinstein. «Deixin en pau les testimonis».

El que és foscor per a Weinstein és llum per a les dones que asseguren que van ser les seves víctimes. Són supervivents com McGowan, Rosanna Arquette, Lauren Sivan, Louise Godbold, Dominique Huett, Sarah Ann Masse i Paula Williams, que no han pogut per motius com la prescripció de delictes portar els seus casos a judici, però han acudit a presenciar la seva cita amb la justícia, en molts casos vestides amb brillants peces vermelles. «Som aquí per assegurar que el focus es posa a les accions del responsable, no en les seves víctimes. I que es fa justícia. La veritat triomfarà. I sigui en aquest judici o en el futur, Harvey retrà comptes», va afirmar Arquette.