AVENÇ CINEMATOGRÀFIC

El cine que veurem el 2020: superheroïnes, icones pop, 'Top gun: Maverick', l'origen de Tony Soprano...

Seqüeles de vells èxits com 'Top gun', noves entregues de les sagues de James Bond i 'Fast & Furious', i una allau de pel·lícules de superpoderoses apunten a superèxits

'Tenet', de Christopher Nolan, i l'adaptació de 'Dune' firmada per Denis Villeneuve destaquen entre els films autorals

zentauroepp51558335 icult viuda200102183523

zentauroepp51558335 icult viuda200102183523

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Potser ni tan sols fa falta dir-ho però, gairebé segur, el 2020Disney mantindrà el domini sobre la taquilla exhibit el 2019.Pel que fa a la resta, els fans dels ‘thrillers’ criminals i els ‘actioners’ poden estar igual de tranquils que els dels superherois i les fantasies d’animació: els pròxims mesos tenen una pel·lícula –o fins i tot deu– per a tothom. Si un dels vostres propòsits per al nou any és veure més cine, esteu de sort.

El que és vell és nou

Tot i que molts s’entossudeixin a considerar que acabem d’entrar en una nova dècada, a Hollywood mantenen la mirada posada en èpoques passades. Molt passades. Tres dècades i mitja després de ‘Top Gun’ (1986), per exemple, al juny arribarà als cines la seqüela ‘Top Gun: Maverick’, que envoltarà Tom Cruise d’una nova generació de pilots militars, i els fans de la comèdia de culte ‘Las alucinantes aventuras de Bill y Ted’ (1989) finalment veuran feta realitat la tercera entrega de la saga, ‘Bill and Ted Face the Music’, protagonitzada per Keanu Reeves i Alex Winter –la segona es va estrenar fa 19 anys. En només unes setmanes veurem Will Smith i Martin Lawrence disparant a tort i a dret a ‘Bad Boys For Life’, que no és sinó continuació de ‘Dos policies rebels’ (1995) i ‘Dos policies rebels II’ (2003), i els qui hagin passat els últims 32 anys pensant que la comèdia romàntica ‘El príncipe de Zamunda’ (1988) necessitava una segona part –hi ha gent per a tot– només hauran d’esperar fins al desembre per veure Eddie Murphy una altra vegada a la pell de l’inefable personatge del títol.

Finalment, 20 anys després que el món conegués Tony Soprano i altres diversos integrants del sindicat del crim de Nova Jersey, el productor i guionista David Chase portarà els fans de la sèrie de viatge al passat; la preqüela ‘The Many Saints of Newark’, d’estrena prevista per a l’octubre, relatarà els anys de joventut del personatge que va immortalitzar el gran James Gandolfini i que aquí encarnarà el seu fill, Michael Gandolfini.

Artefactes pop

En l’apartat anterior hauríem d’haver inclòs ‘Cazafantasmas: Más allá’,que arribarà als cines a l’estiu –i que comptarà amb cameos de Bill Murray, Dan Aykroyd i Ernie Hudson–, si no fos perquè la saga a què pertany és una d’aquestes propietats intel·lectuals que ni se’n va ni torna perquè sempre són allà, al panteó de la cultura pop. Pot dir-se el mateix de James Bond, que aquest any presentarà la seva pel·lícula número 25, ‘Sin tiempo para morir’ –el seu procés de producció ha sigut tan convuls, això sí, que caldrà veure’l per creure-ho–; o del lladre de cotxes Dom Toretto (Vin Diesel) i els seus sequaços, que a ’Fast & Furious 9’ tornaran a salvar el món trepitjant l’accelerador; o, fins i tot, de l’assassí en sèrie Michael Myers, que va aparèixer en pantalla per primera vegada fa 42 anys a ‘Halloween’ (1978) i des d’aleshores pràcticament no ha deixat de fer-ho: ‘Halloween Kills’ (estrena a l’octubre) és la dotzena pel·lícula que protagonitza. I també els monstres Godzilla i King Kong han sigut sempre entre nosaltres tot i que, és veritat, mai en una mateixa pel·lícula; al novembre arribarà ‘Godzilla vs Kong’ per remeiar aquesta falta.

Els superherois són elles

Els pròxims mesos prometen consagrar-se com l’any en què el gènere es va convertir en un tema de dones tant davant com darrere de la pantalla. La desfilada de justicieres comença al febrer amb l’estrenad’‘Aves de Presa’,‘spin-off’ d’‘Escuadrón suicida’ (2016) dirigit per Cathy Yan i protagonitzat per Margot Robbie a la pell de la díscola Harley Quinn; a l’abril veurà la llum la que potser acabi sent l’última pel·lícula de l’univers X-Men, ‘Los Nuevos Mutantes’,protagonitzat per les joves Anya Taylor-Joy i Maisie Williams, i al maig ho farà ‘Viuda Negra’,debut en solitari de la letal Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) que dirigeix Cate Shortland. Amb prou feines unes setmanes més tard, ‘Wonder Woman 1984’ ens portarà Gal Gadot de tornada a la cartellera en la pell de la semideessa amazònica de DC, de nou dirigida per Patty Jenkins. I al novembre veurem Angelina Jolie al capdavant de ‘The Eternals’, retrat d’un grup d’alienígenes bons que protegeixen la humanitat d’un grup d’alienígenes dolents, i que també integra Salma Hayek.

Crispetes d’autor

Notícies relacionades

És possible que la majoria dels títols esmentats fins ara hagin deixat freds aquells membres de l’audiència que van deixar enrere l’adolescència fa temps i que no només van al cine a buscar d’espectacle. Si esteu entre ells, calma. El 2020 serà l’any de ‘Tenet’, una d’aquestes excursions als límits de l’espai o el temps –o tots dos– a què Christopher Nolan ens convida de tant en tant, i també el de ‘Dune’, la versió que Denis Villeneuve ha fet la novel·la de ciència-ficció homònima de Frank Herbert, considerada inadaptable fins i tot després –especialment després– que David Lynch estrenés la seva pròpia adaptació el 1984. Steven Spielberg estrenarà una nova variació del musical ‘West Side Story’, George Clooney farà el mateix amb el seu últim treball com a director, ‘Good Morning, Midnight’ –cine espacial a mig camí entre ‘Gravity’ i ‘Marte’–, i tant Paolo Sorrentino com Todd Haynes presentaran pel·lícula basada en fets reals: l’italià estrenarà ‘Mob Girl’, historia d’una dona que va revelar secrets de la màfia a l’FBI protagonitzada per Jennifer Lawrence, i a ‘Aguas Oscuras’ el californià recrea una investigació que va revelar la implicació d’una companyia química en una sèrie de misterioses morts. I, compte, aquest any ens portarà també els debuts en el cine de terror tantd’Edgar Wright com de Charlie Kaufman. Ja està trigant.

Coses de nens

Igualment nombrosa és, per últim, l’oferta dissenyada per tenir entretinguda la canalla. Els estudis Pixar, d’entrada, estrenaran no una sinó dues pel·lícules: ‘Onward’, sobre un parell d’elfs que intenten tornar el seu pare a la vida, i ‘Alma’, una mena de versió jazz de ’Coco’ (2017); el ‘reboot’ d’acció real de ‘Mulan’ intentarà rebentar la taquilla xinesa, i ‘Las aventuras del Doctor Dolittle’ ens permetrà veure Robert Downey Jr. interactuant amb animals que parlen i canten. I, a més de tot això, sobre el cine infantil del 2020 hi ha una notícia bona i una de dolenta: la bona és que s’estrena una altra pel·lícula de Bob Esponja; la dolenta és que també se n’estrena una dels Minions.

Temes:

Pel·lícules