TOPONÍMIA MUSICAL
El que et diu la música dels pubs de tu mateix
Els acadèmics Alasdair Forsyth i Martin Cloonan han analitzat l'ús de la música als bars de Glasgow
zentauroepp48438133 icult191227135016
Explicava el cantant Jarvis Cocker que un dia, pujat en un avió, al fil musical just abans d’enlairar-se va sonar ‘I believe I can fly’, de R. Kelly. La cançó li va fer dubtar si baixar de l’avió i va pensar: «Espero que el pilot, més que creure que pot volar, sàpiga pilotar».
La reacció de Cocker és comuna. La música s’utilitza per comprendre situacions en espais concrets, i per això els passatgers no volen escoltar cançons que els recordin que l’avió no és infal·lible, o fins i tot les relatives al mal temps, com ‘Stormy weather’. Sí, el que escoltem afecta la nostra conducta, i per això la música d’ambient ha sigut utilitzada per fer-nos sentir emocions, i per afectar els nostres patrons de consum en certs espais. Per exemple, s’ha demostrat que si sona música francesa o alemanya en un supermercat, augmenten les vendes de vins d’aquests països.
Rock a la barra, pop a la pista
Notícies relacionadesPer això, l’economia del lleure nocturn no s’ha quedat enrere. ¿Com s’utilitza la música per modificar la nostra manera de sortir i relacionar-nos? Els acadèmics Alasdair Forsyth i Martin Cloonan van examinar l’ús de la música a Glasgow, una ciutat de festa, en el lleure de la qual la música popular juga un paper essencial.
Els descobriments no van ser pocs: en una cultura de pubs que ha vist créixer el consum massiu d’alcohol, les cadenes de pubs havien deixat de banda la música en viu. L’ús del fil musical estava, a més, adaptat per gèneres i espais: a la barra, rock dur i masculinitzat –AC/DC, per exemple– i la pista per a música pop considerada «de noies». Música house i r’n’b per a les primeres hores, a volum baix, per escalfar l’ambient, que va pujant progressivament. Els karaokes fomenten baralles. La música té també una qualitat imitativa: els clients solen ballar imitant cantants o escenes de pel·lícules. Per tant, l’estudi va demostrar que la música pot ajudar a controlar i a desencadenar impulsos. I que a tots els encanta imitar les escenes de ‘Dirty Dancing’.
- Demora en el cotxe elèctric La Generalitat injectarà més ajudes a Chery pel retard de la producció
- Col·lectius vulnerables a catalunya Els diagnòstics de discapacitat intel·lectual en nens es multipliquen
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- El sistema sanitari públic Salut injectarà 2.800 milions per revertir el dèficit que acumula la sanitat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa
- D’ORIGEN XINÈS On menjar ‘gyozas’ d’alt nivell a Barcelona
- MOSTRA 165 anys de la festa major d’Hostafrancs