POLÈMICA A MÈXIC

Poniatowska acusa el també escriptor Arreola d'haver-la violat i embarassat el 1954

La família de l'autor mexicà, que va morir el 2001, desmenteix els fets publicant diverses cartes i lamenta que no pugui defensar-se

zentauroepp51342900 ame5247  ciudad de m xico  m xico   12 12 2019   combo de fo191212191835

zentauroepp51342900 ame5247 ciudad de m xico m xico 12 12 2019 combo de fo191212191835

4
Es llegeix en minuts
Efe

Elena Poniatowska, premi Cervantes 2013, ha denunciat que l’escriptor mexicà Juan José Arreola la va violar i la va embarassar el 1954, un succés que ha atret l’atenció mediàtica en els últims dies i ha portat la família d’Arreola a desmentir-ho publicant diverses epístoles.

Poniatowska, nascuda a París el 1932 i emigrada a Mèxic durant la segona guerra mundial, ha confirmat en una recent entrevista al diari ‘Excelsior’ que va tenir un fill amb el ja mort escriptor i editor Juan José Arreola el 1955, fruit d’un atac sexual del mexicà el 1954, quan ella era la seva alumna.

La prestigiosa escriptora, avui de 87 anys, ha plasmat en el seu llibre més recent,‘El amante polaco’, una part d’aquesta història, que es reflecteix a través d’un personatge, el Maestro, a qui visitava una vegada per setmana i que una vegada la va atacar sexualment.

«Ja se sabia; molts ho saben»

Davant la pregunta de si el Maestro era l’escriptor Juan José Arreola, Poniatowska va dir que sí. «Ja se sabia; molts ho saben. Però no s’ha de dir, ¿per a què?, a més, ja han passat molts anys. Ell utilitzava la seva capacitat de convèncer, de ser molt seductor, per fer mal a la gent», va explicar a ‘Excelsior’.

Uns fets dels quals va parlar en diverses ocasions posteriorment, tot i que en la seva última participació en la Fira Internacional de Guadalajara (Mèxic) es va centrar a parlar de la novel·la per si mateixa –dedicada al seu fill Emmanuel–.

La resposta dels Arreola

No obstant, el cap de setmana passat, familiars d’Arreola, que va morir el 2001, van publicar una «fe d’errates» amb què pretenien protegir la figura del seu avantpassat, guanyador de nombrosos premis literaris i considerat un delsmés prestigiosos escriptors, acadèmics i editors de l’època.

«El temps sembla haver afectat la memòria (ens refusem a creure que es tracti de vendre llibres). De tota manera, és una llàstima que l’estimat Juan José no sigui aquí per alleujar el seu dret d’audiència», va explicar la família en un comunicat.

Asseguren, en el text, que els qui van conèixer Arreola saben «del que era capaç i del que no», i a continuació adjunten una carta escrita per Elena Poniatowska el 1955, durant el seu embaràs a Europa.

«Jo de tu mai no parlaré una paraula amb ningú»

En aquesta missiva, l’escriptora –que llavors tenia només 22 anys– s’adreça al seu «estimat Juan José» i li diu que «no tenen dret a parlar de l’assumpte». «Ara els que importen són els teus fills grans, i no el nadó. [...] Que jo estic bé i estaré bé», li diu l’escriptora. I continua, uns paràgrafs després: «Jo de tu mai no parlaré una paraula amb ningú, ni després del nadó». La família va adjuntar una altra carta, datada el 1956, que només diu: «Tapa’m, Juan Josesito», que suposadament es va adjuntar a una flor, una «rosella» que és «de part del nostre nen».

En aquest comunicat, els Arreola també van voler defensar la figura de l’escriptor d’una altra greu acusació feta per la poeta i pianista Tita Valencia (Ciutat de Mèxic, 1938), en què afirmava que una de les seves obres més populars, ‘Minotauromaquia’, reflectia la violència de gènere viscuda amb Arreola en els anys 1960.

Rèplica de Poniatowska

Aquesta setmana, Poniatowska va respondre a la família Arreola amb un «dret de rèplica» en el diari ‘Reforma’. «Són les 4.37 de la tarda del diumenge 8 de desembre del 2019 i llegeixo estupefacta la carta de la família de l’escriptor Juan José Arreola. Mai, en 64 anys, he fet cap declaració sobre Arreola i el seu entorn», va apuntar.

En aquest missatge, l’escriptora d’origen polonès recorda que en el seu llibre només parla del Maestro. «Quan vaig conèixer Arreola el 1954 (vaig néixer el 1932 i compliré 88 anys el 19 de maig del 2020), era una joveneta totalment disposada a l’enlluernament», va dir.

«Un home casat» i 20 anys més gran

Va descriure Arreola com «un adult, un home casat, amb tres fills, 20 anys més gran que jo», amb qui va viure una relació d’«adult casat que sabia el que feia amb una jove inexperta i ingènua en tots els sentits».

Notícies relacionades

«Tot i que la família d’Arreola parla de respecte, la respectuosa vaig ser jo, la que mai va demanar res vaig ser jo, la que no va tornar a veure’l mai vaig ser jo, la que va guardar silenci vaig ser jo», diu Poniatowska, que recorda que Arreola ni va veure el seu fill, ni el va conèixer ni el va mantenir.

«El silenci i el respecte de què parla la família Arreola han sigut de la meva família i meus durant 64 anys», defensa. I defineix la seva carta del 1955 com la d’«una incauta que intenta protegir» l’escriptor.